Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Ukrajina zavádí kvóty na vývoz některých zemědělských produktů

Ukrajina zavádí kvóty na vývoz některých zemědělských produktů
Snímek z pole v Záporožské oblasti. Cena pšenice a kukuřice je na evropském trhu kvůli bojům na Ukrajině na maximu | zdroj: Profimedia

Ukrajina, která se potýká s ruskou vojenskou invazí a přezdívá se jí sýpka Evropy, zavádí kvóty na vývoz některých zemědělských produktů.

S odkazem na nedělní rozhodnutí úřadů o tom informovala agentura Interfax-Ukrajina. Zvláštní povolení bude potřeba pro export pšenice, drůbežího masa, vajec a slunečnicového oleje. Cena pšenice je na 14letém maximu.

Ukrajina dále zavedla kvóty na vývoz dobytka, hovězího masa, soli, cukru, ovsa, pohanky, žita, prosa. Probíhající ruská vojenská ofenziva narušuje export a ohrožuje ceny zemědělských produktů.

Rusko a Ukrajina jsou jedni z nejdůležitějších světových producentů zemědělských surovin.

Cena pšenice a kukuřice je na evropském trhu kvůli bojům na Ukrajině na maximu. Rusko a Ukrajina společně tvoří asi 29 procent celosvětového vývozu pšenice a také 19 procent vývozu kukuřice.

Ukrajinské přístavy zůstávají zavřené a dealeři se po západních sankcích zdráhají obchodovat s ruskou pšenicí, takže kupující hledají alternativní dodavatele.

Cena pšenice na chicagské burze dnes vystoupala nejvýš od března 2008. Trh s pšenicí minulý týden vzrostl o více než 40 procent, což je jeho největší týdenní nárůst v historii, uvedla agentura Reuters.

Zdroje: