Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Česko je zemí stvořenou pro Trumpa

Česko je zemí stvořenou pro Trumpa
Donald Trump | zdroj: Profimedia

Češi jsou "trumpofilové" – národ, který má v Evropě největší předpoklady k tomu, aby si zvolil "svého" Donalda Trumpa. Ať už do Strakovy akademie, nebo na Hrad.

Webový magazín Politico si položil otázku, v jakém evropském státu by měl Donald Trump největší šance, aby byl zvolen (premiérem/prezidentem). Dospěl k závěru, že v Česku.

Proč by právě tahle země měla být pro Trumpa zaslíbenou? Politico upozorňuje, že čeští voliči se podobají americkým, ztratili důvěru k tradičním politickým stranám a projevují náklonnost k vůdcovským typům. Důkazem jsou preference ANO a Andreje Babiše. Co víc, obyvatelé země mezi Ašským výběžkem a řekou Moravou se staví proti migrantům z neevropských zemí "Pokud by někdo jako Donald Trump (v Česku) kandidoval do úřadu, měl by velkou šanci být zvolen," píše Politico.

Vrána k vráně…

Politico to dokládá zejména tím, že upozorňuje na shodné rysy amerického prezidenta a šéfa ANO. Majitel Agrofertu, který má nakročeno do Strakovy akademie, je stejně jako realitní makléř z New Yorku miliardářem, připomíná Politico. (Doplňme, že Babiš je bohatší než americký prezident, přeskočil ho poprvé teprve před několika týdny díky dotacím i posilující koruně. V "real time" žebříčku časopisu Forbes dělí oba půl miliardy dolarů a 85 příček. Babišův majetek odhaduje magazín na čtyři, Trumpův na 3,5 miliardy dolarů. Babiš figuruje na 528. místě, Trump je 613.)

Babiš i Trump vletěli do politiky jako outsideři, bez zkušeností. Oba se představují jako ti, kteří "nejsou jako oni" (politici) a prosazují přísnou přistěhovaleckou politiku, podotýká Politico a zmiňuje další zajímavou podobnost: "(Babiš) Podporuje vyšší výdaje na obranu, zato se zdráhal dát víc peněz na zdravotnictví, když byl ministrem financí. To z něj dělá jednoho z mála evropských politiků, kteří mají něco společného s Trumpovou zdravotnickou politikou," píše Politico.

Babiš podle magazínu vykazuje i trumpovskou aroganci. Třeba tím, že odmítl srovnání s americkým prezidentem poukazem na to, že on "na rozdíl od Trumpa nikdy nekrachoval". (V tomto bodě je namístě připomenout, že "šikula" Trump dokázal i na bankrotech zbohatnout. Díky nim neplatil téměř žádné federální daně.)

Zbývá doplnit další podobnost, kterou Politico nezmiňuje – Babiš i Trump jako byznysmeni dokonale využívali nedokonalá pravidla sepsaná legislativci. Babiš se vyhnul dani z výnosů dluhopisů vlastního holdingu tím, že je nakoupil po koruně a po zaokrouhlení výnosu dolů na celé koruny se daň "vypařila". Trump zase své golfové resorty v New Jersey vykazoval před berňákem jako farmy, což formálně doložil nákupem koz a fakturami za prodej sena a dřeva. Minimální investicí do přežvýkavců ušetřil na daních ročně 80 tisíc dolarů.

Jak "trumpují" ti druzí

Web Politico píše, že posuzoval 47 evropských států – mezi ně však zařadil i Turecko, které leží v Malé Asii, a kavkazský Ázerbajdžán. Magazín připouští, že metoda, kterou zvolil, není beze zbytku "vědecká". Přesto poskytuje zajímavá srovnání.

Tady je další pořadí v "Top Ten" nejvíc "trumpujících" zemí v "Evropě":

2. Itálie

Italskou vládu v uplynulých desetiletích vedl magnát Silvio Berlusconi. Trumpa připomínal arogancí a chvástavostí. Zatímco Donald se chlubil "když jsi hvězda… můžeš si se ženou dělat, co chceš",  Silvio proslul výrokem "za dveřmi stálo ve frontě jedenáct dívek, osm jsem pustil dovnitř".

3. Rusko

Z dat agentury Pew, která sleduje Tumpovu "oblibu" ve světě, vyplývá, že Rusko je jedinou zemí, kde Trumpova popularita v měsících po amerických volbách stoupala. Rusové si zkrátka potrpí na autoritáře a Donald má slabost pro Vladimira Putina.

4. Turecko

Obdobně jako Trump "dělá Amerikou skvělou", "dělá Turecko velké" prezident Recep Tayyip Erdoğan. Sází na nacionalismus a pohrdá opozicí. Mezi oběma je však podstatný rozdíl: Trump nedává své protivníky zavírat. (Nemůže si to dovolit.)

5. Maďarsko

Viktor Orbán je Trumpova krevní skupina. Zatímco maďarský premiér dal postavit proti uprchlíkům dvouřadý plot opletený ostnatým drátem, Trump se chystá na hranicích s Mexikem stavět železobetonovou zeď.

6. Ázerbajdžán

Prezident Ilham Alijev se dá pokládat za kavkazskou mutaci Trumpa, píše Politico a vypichuje tři oblasti shody – média (která ho kritizují, jsou falešná), armáda (posiluje obranný rozpočet) a Rusko (rozumí si s Putinem).

7. Polsko

Trump dává najevo, že Poláci jsou v Evropě jeho hlavní spojenci. Vládnoucí strana Právo a spravedlnost prosazuje nacionalistickou politiku, vystupuje proti Evropské unii, odmítá přistěhovalecké kvóty. Jarosław Kaczyński, šéf strany, se několikrát vyznal z obdivu k Trumpovi.

8. Bulharsko

Bulhaři zvolili za prezidenta Rumena Radeva, obdivovatele Vladimira Putina. Radev vyhrál se slibem "nedovolím, aby se Bulharsko stalo přistěhovaleckým ghettem".

9. Malta

Malťané svými hlasy vynesli do čela státu Josepha Muscata. Jejich premiér kolem sebe vytváří kult osobnosti, píše Politico. V případě Malty je však jeho hodnocení nepřesné. Muscat je eurofil (prosazuje větší integraci Evropské unie, kterou by Trump nejraději rozložil).

10. Británie, Francie

Trumpa je v britské monarchii možné srovnat s figurou Nigela Farage, hlavní tváří hnutí za brexit. Drzý a nacionalistický, stejně jako Donald, který ho ve svých projevech často chválil a ve své newyorské věži ho po vítězství ve volbách přivítal jako prvního zahraničního politika.

Francouzi mají sklon k politice pevné (Trumpovy) ruky. Jinak by do druhého kola prezidentských voleb nevyslali Marine Le Penovou. Analytici Politika nacházejí shodné rysy s Trumpem také u prezidenta Emmanuela Macrona. Oba přišli z byznysu (realitní makléř – bankéř), oba jsou protekcionisté (byť se Macron tváří jako liberál), oba vystupovali a vystupují proti tradičním stranám (ač Trump za jednu z nich kandidoval).

Zdroje:
Vlastní, Politico