Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Cena elektřina je v Evropě na rekordu – a dál poroste

Cena elektřina je v Evropě na rekordu – a dál poroste
Ilustrační snímek | zdroj: Karel Pešek / MAFRA / Profimedia

Ceny elektřiny v Evropě se vyšplhaly na další rekord, podle analytiků je to zejména reakce na pokračující zdražování zemního plynu. Cena klíčového termínového kontraktu na elektřinu v Německu se dnes na evropské energetické burze European Energy Exchange (EEX) zvýšila o více než tři procenta na 475 eur (11 600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Za poslední dva měsíce se zhruba zdvojnásobila a je téměř šestkrát vyšší než před rokem, uvedla agentura Bloomberg.

Na trhu kvůli omezeným dodávkám plynu panují obavy, zda Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektřiny. Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Podle analytiků z dánské elektrárenské společnosti Energi Danmark zatím neexistují žádné jasné známky toho, že růst cen elektřiny by měl v brzké době polevit. „Tento týden očekáváme další růst cen,“ uvedli analytici.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) si dnes po poledni připisovala zhruba čtyři procenta a dostala se nad 214 eur za MWh. Před rokem se pohybovala pod 30 eury za MWh.

Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšuje náklady domácností i podniků. Evropské vlády proto pracují na opatřeních ke zmírnění dopadů drahé energie.

Zdroje: