Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 22°C Polojasno

Američtí kongresmani opustili Tchaj-wan, Čína reagovala manévry a hrozí tvrdou reakcí

Američtí kongresmani opustili Tchaj-wan, Čína reagovala manévry a hrozí tvrdou reakcí
Delegace amerického Kongresu na setkání s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen | zdroj: Profimedia

Čínská armáda dnes provedla další manévry v blízkosti Tchaj-wanu. Reagovala tím na návštěvu pětičlenné delegace členů amerického Kongresu, která se na ostrově dnes sešla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Čínské ministerstvo obrany návštěvu označilo za narušení suverenity a územní celistvosti Číny a podle médií pohrozilo tvrdou reakcí na vměšování do vnitřních záležitostí země.

Na ostrov, který Peking považuje za svou provincii, přicestovali američtí kongresmani v neděli a dnes se kromě prezidentky setkali i s tchajwanským ministrem zahraničí Josephem Wuem a členy zahraničního a obranného výboru tchajwanského parlamentu. Odpoledne místního času (dopoledne SELČ) ostrov opustili.

Návštěva amerických kongresmanů svědčí podle čínského ministerstva obrany o tom, že Spojené státy jsou tím, kdo vytváří problémy a škodí míru a stabilitě v oblasti Tchajwanského průlivu. „Čínská armáda bude pokračovat ve cvičeních a bude připravena k boji, aby hájila suverenitu země,“ dodalo ministerstvo.

Delegace amerického Kongresu, vedená senátorem Edem Markeym, na Tchaj-wan dorazila nedlouho poté, co na ostrově jednala šéfka americké sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Čína na její návštěvu odpověděla rozsáhlými manévry, během nichž testovala i balistické střely.

Armáda Číny oznámila, že v blízkosti ostrova dnes provedla další cvičení, a to ve vzdušném prostoru i na moři. Podle armádního velení byly manévry uspořádány v blízkosti tchajwanského souostroví Pcheng-chu (Peskadorské ostrovy), které se nachází v Tchajwanském průlivu a které je sídlem velké tchajwanské letecké základy. Peking také zveřejnil videonahrávku souostroví, kterou pořídilo letadlo čínské armády.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen označila manévry za zásah do míru a stability regionu. Americkým zákonodárcům řekla, že Tchaj-wan je odhodlán zachovat v Tchajwanském průlivu status quo.

Americký senátor Markey tchajwanské prezidentce řekl, že Spojené státy „mají morální povinnost“ udělat maximum, aby zabránily zbytečnému konfliktu. Ocenil přitom, že „Tchaj-wan v takto složité době projevuje neuvěřitelnou zdrženlivost“.

Střední linii Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranici dělící obě strany, dnes podle tchajwanského ministerstva obrany přeletělo 15 čínských letadel. Tchajwanský premiér Su Čen-čchang uvedl, že ostrov se reakcemi Číny na návštěvy zahraničních přátel nenechá zastrašit. „Nemůžeme nedělat nic jen proto, že máme vedle sebe zlého souseda,“ uvedl předseda tchajwanské vlády.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, zatímco oficiální vztahy s Tchaj-pejí přerušil v roce 1979. S Tchaj-wanem mají ale Spojené státy čilé neoficiální styky a nadále mu dodávají zbraně. Tvrdí, že tak činí proto, aby mu pomohly udržet obranyschopnost.

Zdroje: