Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

ČEZ prodává téměř veškerou svou produkci elektřiny v České republice

ČEZ prodává téměř veškerou svou produkci elektřiny v České republice
Energetická společnost ČEZ | zdroj: Profimedia

Polostátní energetická společnost ČEZ prodává 95 procent své produkce elektřiny v České republice. Do zahraničí vyveze asi pět procent produkce, a to jen v případě, kdy ji nelze prodat na českém trhu. Primárně prodává ČEZ elektřinu koncovým zákazníkům a ostatním českým obchodníkům jako je PRE či E.ON. Ceny elektřiny v Evropě se ale odvíjejí od její ceny na burze v Lipsku.

„ČEZ prodává svoji produkci prostřednictvím svých dceřiných společnostní ČEZ Prodej a ČEZ ESCO koncovým zákazníkům, dále ostatním českým obchodníkům, jako je PRE či E.ON, přímo bilaterálně nebo přes elektronické obchodní platformy, a teprve na třetím místě přes pražskou burzu PXE či lipskou burzu EEX, zde však pouze zajišťovací obchody,“ řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Cena se podle něj odvíjejí od poptávky a nabídky na trhu a je obdobná bez ohledu na to, kde se prodej uskuteční. Zjednodušeně se odvíjí od ceny v Lipsku, cena na pražské burze dokonce bývá i o něco vyšší.

„A ještě vyšší je dále na východ, v Budapešti. Odtud tedy platí, že cena v ČR se nezmění, pokud by například ČEZ na lipské burze neobchodoval. Stejně jako se nezmění cena obilí nebo mědi, když se přestane obchodovat na nějaké konkrétní burze. Burza je jen tržiště, neurčuje cenu Je to jen místo, kam chodí zákazníci nakupovat energie,“ uvedl Kříž.

Z Německa elektřinu ČEZ naopak spíše dováží. „Elektřinu vyvážíme z Česka na Slovensko. Každopádně zastavit vývoz elektřiny není možné – těžko můžeme čekat, že nám budou ze zahraničí dodávat plyn a ropu, když bychom zastavili vývoz elektřiny,“ dodal Kříž.

Společnost ČEZ podle Kříže nemá žádné smlouvy se zahraničními odběrateli. V roce 2021 činil čistý vývoz ČEZ po zaokrouhlení 1,2 terawatthodiny (TWh) produkce. Exportoval 1,6 TWh a importoval 0,3 TWh. V roce 2020 vyvezl ČEZ 2,9 TWh, když export činil 4,1 TWh a import: 1,2 TWh. „Export tedy klesl o více než polovinu. Od poloviny loňského roku vykazujeme pouze vývoz/dovoz elektřiny na Slovensko,“ uvedl Kříž.

Čistý zisk skupiny ČEZ loni byl 9,9 miliardy korun, meziročně o 81 procent více. Po očištění o mimořádné vlivy zisk naopak klesl meziročně o tři procenta na 22,3 miliardy korun. ČEZ vlastní ze 70 procent stát prostřednictvím ministerstva financí, zbytek drží soukromí akcionáři.

Ceny elektřiny na pražské burze dosahují rekordních hodnot. Podle informací na webu Kurzy.cz nyní na pražské burze stojí jedna megawatthodina rekordních zhruba 400 eur (asi 9860 Kč).

Zdroje: