Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Canov stáhl podnět k ÚS ohledně valorizace penzí, protože nezískal dostatečnou podporu

Canov stáhl podnět k ÚS ohledně valorizace penzí, protože nezískal dostatečnou podporu
Michael Canov | zdroj: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

Senátor Michael Canov (SLK) stáhl podnět k Ústavnímu soudu na zrušení nižší červnové valorizace penzí, neboť by mu chyběl minimálně jeden z nutných 17 podpisů členů horní parlamentní komory pro podporu návrhu. Z původních 20 senátorů, s nimiž počítal, mu čtyři podporu odřekli, řekl dnes ČTK a České televizi. 

Podle Canova měl senátorský podnět větší šanci na úspěch než později podaný návrh poslanců opozičního hnutí ANO, který považuje za více politicky zabarvený. Kvůli tomu senátor, jak řekl, svůj podnět podal Ústavnímu soudu dříve než zástupci ANO.

Canov uvedl, že minulý týden před podáním svého podnětu měl zajištěno deset podpisů, dalších deset chtěl získat tento týden. Nechtěl být ale konkrétní v tom, kteří kolegové a z jakých stran a hnutí se pod podnět připojili či připojit měli. „Bez komentáře,“ reagoval senátor na dotaz ČTK, zda čtyři chybějící podpisy patřili členům klubu ANO a ČSSD.

Canov patřil mezi 12 senátorů z řad Starostů, KDU-ČSL, Pirátů, ANO, ČSSD a hnutí SEN 21, kteří počátkem března odmítli spornou důchodovou novelu podpořit. Neúspěšně navrhoval zamítnutí „nikoli pro věcný obsah“, ale kvůli formě přijetí, tedy ve stavu legislativní nouze, ačkoli k ní nebyly naplněny podmínky. Stejný počet senátorů, mimo jiné i z řad ODS, se hlasování zdržel. Návrh na zrušení zákona musí podat minimálně 17 senátorů.

Stav legislativní nouze může být vyhlášen za mimořádných okolností, kdy mimo jiné státu hrozí značné hospodářské škody. „Použití legislativní nouze v tomto případě však považuji za hrubé zneužití zákona,“ uvedl už dříve senátor. Ve změně vzorce pro navýšení důchodů vidí Canov ústavně nepřípustnou retroaktivitu, neboť zákonný nárok pro mimořádnou červnovou valorizaci důchodů z důvodu inflace byl naplněn už 31. ledna.

Ústavní soud tak bude řešit pouze podnět poslanců ANO, kteří svůj návrh také odůvodnili protiústavností právní úpravy kvůli nepřípustné retroaktivitě a způsobu projednávání novely ve stavu legislativní nouze. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) minulý týden uvedl, že vláda zákon obhájí. Odmítá tvrzení, že snížení mimořádné valorizace bylo retroaktivní a nabouralo očekávání zvýšení důchodů. 

Zdroje: