Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Britský poslanec David Amess dnes zemřel po napadení nožem. Policie podezřelého zadržela

Britský poslanec David Amess dnes zemřel po napadení nožem. Policie podezřelého zadržela
K útoku došlo na pravidelném setkání s voliči v okrsku Southend West, který Amess v parlamentu zastupoval od roku 1997 | zdroj: Profimedia

Britský konzervativní poslanec David Amess zemřel poté, co jej dnes pobodal útočník. Policie předpokládaného pachatele činu zadržela, pětadvacetiletý muž je podezřelý z vraždy.

Útok se stal krátce po poledni místního času (14:05 SELČ) v kostele v Leigh-on-Sea na východ od Londýna při setkání s voliči v Amessově volebním obvodu.

Na místě zasahovala rychlá záchranná služba, oběť útoku se ale nepodařilo zachránit, uvedla policie a dodala, že po nikom dalším už nepátrá a veřejnost nemusí mít obavy. Jako první o napadení informovala televizní stanice Sky News.

K útoku došlo na pravidelném setkání s voliči v okrsku Southend West, který Amess v parlamentu zastupuje od roku 1997. Poslancem je od roku 1983. Podle Sky News dosud neidentifikovaný muž přišel na setkání s veřejností a Amesse napadl.

Z útoku na dlouholetého poslance jsou zděšeni jeho političtí kolegové i další osobnosti. Podporu Amessově rodině vyjádřil bývalý konzervativní premiér David Cameron nebo manželka současného premiéra Carrie Johnsonová.

„Hrozná, tragická zpráva o Davidovi. Byl to obětavý, inteligentní muž a opravdový poslanec, který přišel o život, když sloužil voličům, pro než po celou svou kariéru neúnavně pracoval,“ napsal na twitteru ministr dopravy Grant Shapps.

Amess patří k dlouholetým a hlasitým odpůrcům setrvání Británie v Evropské unii, účastnil se kampaně za brexit.

Násilí vůči zákonodárcům je v Británii velmi ojedinělé. Týden před referendem o setrvání Británie v EU však byla 16. června 2016 v severoanglickém městě Birstall nedaleko Leedsu zavražděna britská labouristická poslankyně Jo Coxová, odpůrkyně brexitu.

Na jednačtyřicetiletou matku dvou dětí útočník třikrát vystřelil a následně ji mnohokrát pobodal. Pachatel u soudu provolával „Smrt zrádcům, svoboda Británii“. Za vraždu dostal doživotní trest vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

„Myslím teď na Davidovu rodinu. Teď jde výhradně o ně. Všechno se mi teď vrací. Bolest, ztráta, ale také kolik lásky nám veřejnost vyjádřila po ztrátě Jo. Doufám, že můžeme učinit to samé pro Davida,“ uvedl manžel zavražděné poslankyně Brendan Cox.

Zdroje: