Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Podepsal se skutečně prezident? Kvůli dění kolem Zemana podávají lidé trestní oznámení

Podepsal se skutečně prezident? Kvůli dění kolem Zemana podávají lidé trestní oznámení
Kvůli dění kolem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana podávají lidé trestní oznámení. Zeman byl v neděli převezen do nemocnice, podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala byly důvodem komplikace provázející chronické onemocnění | zdroj: Martin Přibyl CNC / CNC / Profimedia

Kvůli dění kolem hospitalizace prezidenta Miloše Zemana podávají lidé trestní oznámení.

Pražské vrchní státní zastupitelství dnes v tiskové zprávě uvedlo, že obdrželo podání, které se vztahuje ke čtvrteční schůzce hlavy státu s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem. Postoupí ho příslušnému státnímu zastupitelství.

Osoby v nejbližším okolí prezidenta se podle trestních oznámení, o kterých jejich autoři informovali v tiskových zprávách, mohly dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti či přisvojení pravomoci úřadu a padělání prezidentových rozhodnutí.

Zastupitel Prahy 4 Petr Kutílek tvrdí, že kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, mluvčí Jiří Ovčáček a případně další lidé v Zemanově okolí si mohli přisvojit pravomoc úřadu, zneužít pravomoci, padělat veřejné listiny, případně se dopustit sabotáže.

Ve svém podání upozorňuje na to, že prezident v posledních dnech jmenoval předsedu brněnského krajského soudu či svolal zasedání Sněmovny. Listinu o svolání Sněmovny po schůzce s prezidentem v Ústřední vojenské nemocnici ukázal novinářům Vondráček.

„Existuje podezření ohledně pravosti podpisu prezidenta republiky na těchto dokumentech, veřejně přinejmenším na rozhodnutí o svolání Poslanecké sněmovny, a obecně o tom, zda tyto úkony vyhrazené prezidentu republiky nejsou vykonávány jinými osobami,“ uvedl Kutílek.

Na možné padělání Zemanova podpisu upozorňuje i další anonymizované trestní oznámení, které se objevilo na sociálních sítích. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová uvedla, že státní zastupitelství podání týkající se setkání Vondráčka se Zemanem obdrželo. „K posouzení tohoto podání není věcně příslušné. Podání bude postoupeno věcně příslušnému úřadu státního zastupitelství, které se bude zabývat vyhodnocením jeho obsahu,“ uvedla Bradáčová v tiskové zprávě.

Lékař Martin Jan Stránský je přesvědčen o tom, že lidé v okolí prezidenta se mohli dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. Bezvládný stav prezidenta při nedělním příjezdu do nemocnice podle něj mohla způsobit buď jen absolutní neprofesionalita a nedbalost personálu sanitky, nebo jde o běžnou kondici hlavy státu.

„Takovéto uvažování by ale svědčilo o další ignoranci a nedbalosti lidí kolem prezidenta,“ uvádí v tiskové zprávě ke svému trestnímu oznámení Stránský.

Zdroje: