Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Útočník v supermarketu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, inspiroval ho Islámský stát

Útočník v supermarketu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, inspiroval ho Islámský stát
„Stojí za tím jednotlivec, nikoliv víra,“ zdůraznila novozélandská premiérka Jacinda Ardern a dodala: „Jedině on sám nese odpovědnost za takové jednání.“ Podle policie žádné další nebezpečí nehrozí, útočník byl sám | zdroj: Profimedia

V jednom z obchodních center v Aucklandu na Novém Zélandu pobodal v pátek útočník šest lidí. Byl inspirovaný ideologií teroristické organizace Islámský stát.

Oznámila to premiérka Jacinda Arden, podle ní šlo o teroristický čin. Extremista pocházel ze Srí Lanky a byl prý novozélandským bezpečnostním úřadům znám, sledovaly ho nepřetržitě.

„Násilnický extremista podnikl teroristický útok proti nevinným Novozélanďanům,“ oznámila premiérka Ardern.

„Stojí za tím jednotlivec, nikoliv víra,“ zdůraznila premiérka a dodala: „Jedině on sám nese odpovědnost za takové jednání.“ Podle policie žádné další nebezpečí nehrozí, útočník byl sám.

Agentura Reuters informovala, že záchranáři do nemocnice odvezli tři lidi ve vážném stavu a jednoho raněného v kritickém stavu. Útočník na místě zemřel, premiérka informovala, že byl zastřelen do minuty od začátku útoku.

Podle svědků leželo na podlaze obchodu v nákupním centru na předměstí New Lynn několik lidí s bodnými ranami, jiní popisovali, že slyšeli výstřely při útěku z obchodu.

Nejhorší teroristický útok zažila země v březnu 2019, kdy terorista přesvědčený o nadřazenosti bílé rasy zastřelil v mešitách ve městě Christchurch celkem 51 lidí. Letos v květnu další útočník pobodal čtyři lidi v supermarketu v Dunedinu.

Zdroje: