Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Aktualizováno: Jdeme si pro vítězství, říká Biden. Tajná služba posiluje jeho ochranu

Aktualizováno: Jdeme si pro vítězství, říká Biden. Tajná služba posiluje jeho ochranu
Joe Biden. V této chvíli je těžké pochybovat o jeho vítězství | zdroj: Profimedia

Joe Biden kráčí k vítězství v prezidentských volbách. Jeho soupeř Donald Trump je označil za 'ukradené' a svého vyzyvatele varoval, aby se neprohlašoval za vítěze, jinak udělá to samé.

Volby amerického prezidenta se blíží k rozuzlení. Vítězství Joea Bidena (v hlasování) je na spadnutí.

Nad Bidenovým domem ve městě Wilmington už byla vyhlášena bezletová zóna. Tajná služba, která má na starost ochranu prezidentů, posílila Bidenovu ochranu. 

Vládní administrativa se zjevně chystá na příchod nového prezidenta.

Biden v krátkém projevu v sobotu ráno SEČ upozornil: "Jdeme si pro vítězství. Čísla mluví jasnou řečí."

Ještě před tím ho Donald Trump varoval: "Joe Biden by se neměl chybně prohlašovat za vítěze hlasování. Stejnou věc bych mohl tvrdit i já. Soudní řízení teprve začínají," napsal prezident na Twitteru.

V Americe platí nepsaná zásada, že vítěz voleb se za vítěze prohlašuje teprve poté, co soupeř přizná porážku. U Trumpa se to zjevně nedá předpokládat.

Sčítání se protahuje

Analytici ještě ve čtvrtek předpokládali, že vítěz prezidentských voleb bude znám v noci na sobotu. Sčítání korespondenčních hlasů se však protahuje, protože členové volebních komisí musí ověřovat jejich odesílatele.

Joe Biden má podle projekce agentury AP z pátku má na své straně 264 volitelů, Donald Trump 214.

Ve hře je celkem 538 volitelů. Vítěz musí získat většinu z nich, tedy aspoň 270.

Volby 2020 Volební mapa, ze které vyplývá, že Bidenovi chybí jen šest volitelů k vítězství | zdroj: Axios/AP

Nyní je obtížně představitelný scénář, který by Bidena mohl připravit o většinu a který by vítězství seslal Donaldu Trumpovi. Bidena pošle do Bílého domu výhra v jediném z těchto tří  států, které jsou pokládány za nerozhodnuté - v Georgii, Nevadě, nebo v Pensylvánii.

V dalším dosud nerozhodnutém státu - v Severní Karolíně - je na první pozici Trump. Na republikánské Aljašce, kde se teprve začne sčítat, se dá očekávat vítězství Trumpa. 

Projekce na volební mapě jsou kombinací velkého počtu sečtených hlasů a odhadu, který dopočítává určitý podíl dosud nesečtených hlasů. (Každý stát je počítán zvlášť, šedě jsou vyznačeny státy pokládané za dosud nerozhodnuté, modré patří Bidenovi a červené Donaldu Trumpovi.)

V absolutním součtu Biden vede o téměř čtyři miliony hlasů. Zatím má na kontě 74,05 milionu hlasů, což je největší počet, jaký kdy nějaký prezidentský kandidát získal. Trump dosud dostal 69,65 milionu hlasů. 

Biden, bývalý viceprezident ve vládě Baracka Obamy, získal nad Trumpem převahu ve chvíli, kdy začaly přicházet výsledky z velkých měst a ze sčítání korespondenčních hlasů. S jejich počítáním začalo mnoho volebních komisí až po součtu hlasů odevzdaných přímo ve volebních místnostech.

'Vyvedeme z Bílého domu vetřelce'

Mluvčí Trumpovy kampaně Matt Morgan v pátek prohlásil, že "volby ještě neskončily". Reagoval tak na Trumpovo vítězství v jednom z arizonských okrsků, po kterém se Bidenův náskok v tomto státě snížil. "Biden o tyto státy opírá svůj falešný nárok na Bílý dům, ale až budou volby dokončené, prezident Trump bude znovuzvolen," řekl Morgan.

profimedia-0567620822u Donald Trump při brífinku v Bílém domě. Tak vypadá ten, komu ukradli volby | zdroj: Profimedia

Mluvčí Bidenovy kampaně Andrew Bates nato opáčil: "O výsledku voleb rozhodne americký lid a vláda Spojených států je schopna vyprovodit z Bílého domu každého vetřelce, kdo tam je neoprávněně."

Sám Trump přes zjevnou Bidenovu převahu v hlasech voličů prohlásil volby za zmanipulované a demokraty za zkorumpované. Jeho tým podává stížnosti u státních soudů. Prezident oznámil, že soudně napadne "výsledky ve všech státech, kde zvítězí Joe Biden". Dosud však s žádnou neuspěl.

Televize prezidenta vypínají, Twitter před ním varuje

"Velký podvod. Míříme k Nejvyššímu soudu," prohlásil Trump v krátké řeči ke svému volebnímu štábu v Bílém domě. Neřekl však na co si chce u nejvyšší soudní instance stěžovat. A v tweetech nadále oznamoval své vítězství.

Jak můžete vidět v tweetu, Trumpova vyjádření Twitter filtruje. Provází je varováním, že "některý nebo veškerý obsah v tomto tweetu je sporný a může být být zavádějící pro voliče…"

V noci na pátek prezident během brífinku v Bílém domě - viditelně skleslý a rozezlený - tvrdil, že volby jsou v režii "korupčního stroje demokratů". "Když jsme někde vyhrávali, začaly se nám hlasy zázračně ztrácet," postěžoval si. 

"Pokud započítáte legální hlasy, volby lehce vyhraju. Pokud započítáte nelegální hlasy a opožděné hlasy, můžou nám ukrást volby," dodal bez Trump vysvětlení. K tomu mluvil o podezřelém balíku s hromadou hlasů, který však nikdo neviděl.

Některá média přenos z Bílého domu předčasně ukončila – například televize ABC, CBC, NBS, anebo deník USA Today. CNN projev odvysílala s titulkem na liště, který oznamoval: "Prezident Trump bez důkazů mluví o podvodech a korupci."

Trump, který se už ve středu prohlásil za vítěze voleb, také zopakoval požadavek, aby bylo ukončeno sčítání hlasů. Jeho stoupenci v té době paradoxně volali u jednoho z volebních center v Arizoně po řádném dokončení sčítání, aby tam měl Trump aspoň teoretickou šanci zvrátit Bidenovo vedení. 

Biden se za vítěze voleb neprohlásil, řekl ale, že k výhře míří. Vyzval ke zklidnění situace a zdůraznil, že politické soupeření neznamená nepřátelství. "Budu pracovat pro ty, kteří mě nevolili, stejně jako pro ty, kteří mi hlas dali. Vedl jsem kampaň jako demokrat, ale vládnout budu jako Američan," slíbil.

Napětí v ulicích

Letošní volby jsou neobvyklé tím, že 101 milionu Američanů hlasovalo v předčasných termínech, anebo poslalo hlas poštou.

profimedia-0567601382 Voliči Donalda Trumpa v arizonském Phoenixu | zdroj: Profimedia

Je to zjevně důsledek přístupu Bidenových stoupenců ke covidu. Jsou opatrnější, snažili vyhnout čekání ve frontách před volebními místnostmi, a tak poslali hlasy poštou. Vedení Demokratické strany je k tomu vyzývalo

Teď vycházejí do ulic měst stoupenci obou kandidátů. Bidenovi voliči volají po tom, aby sčítání pokračovalo až do konce a všechny hlasy byly sečteny. Stoupenci prezidenta Donalda Trumpa zase požadují, aby se sčítat přestalo.

V arizonském Phoenixu se schází lidé z Trumpova tábora ozbrojení automatickými puškami. Někteří z nich se dožadují vstupu do volebních místností, kde se dosud sčítají hlasy.

profimedia-0567269083 Stoupenci Joea Bidena na ulici hlavního města Washingtonu | zdroj: Profimedia

Biden večer v krátkém projevu vyzýval k trpělivosti. "Demokracie je složitá. Někdy vyžaduje trpělivost. Žádám všechny, aby zůstali v klidu," pravil.

Poslanci, senátoři... a marihuana

Během volebního úterý Američané rozhodovali nejen o prezidentovi, ale také o poslancích a senátorech obou komor Kongresu, státních a místních představitelích a zastupitelích. Kromě toho hlasovali v desítkách státních a lokálních referend. Nejčastější byly referenda o legalizaci marihuany.

Z projekcí televize CNN vyplývá, že demokraté udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů, republikáni v Senátu.

Zdroje:
CNN, Axios