Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Trump se utrhl ze řetězu. Jste šmejdi, zločinci a idioti, soptí

Trump se utrhl ze řetězu. Jste šmejdi, zločinci a idioti, soptí
Donald Trump jde do finiše. | zdroj: Profimedia

Donald Trump finišuje s volební kampaní. Dostává se do obrátek – vyhrožuje, nadává, uráží a dělá si legraci z těch, kteří naslouchají vědcům-epidemiologům. Potvrzuje, že je prezident, jaký se v Bílém domě dosud nevyskytl.

Necelé dva týdny před volbami, ve kterých obhajuje prezidentství, stupňuje Donald Trump útoky – na svého soupeře Joe Bidena, na vrchního epidemiologa Anthonyho Fauciho, na média a vůbec na všechny své kritiky.

Rozezlený Trump v úterý předčasně ukončil rozhovor pro televizi CBS. Dopálily ho otázky moderátorky. V tweetu jí i televizi pohrozil odvetou.

Na twitteru americký prezident píše o "příšerném zásahu" do voleb 3. listopadu. Zveřejnil několikavteřinový klip s moderátorkou, který opatřil titulkem: "Lesley Stahlová z 60 Minut nemá na sobě roušku v Bílém domě poté, co se mnou udělala rozhovor. Mnoho dalšího bude následovat."

CBC nicméně sdělila, že novinářka měla roušku nasazenou po většinu času a Trumpem. Zveřejněný záběr ji prý zachycuje po rozhovoru, kdy si ji sundala a kdy byla na odchodu, ale Trump ji ještě zastavil a něco jí chtěl sdělit. Sám prezident přitom roušku na veřejnosti nosí jen zřídkakdy.

Trump si stěžoval na otázky moderátorky. Označil rozhovor za "podvod" a "předpojatost". Pohrozil také, že rozhovor zveřejní sám ještě před tím, než jej CBS v pořadu "60 minut" odvysílá.

Jen několik dnů před tím nazval republikán Trump novináře z televize CNN "hloupými šmejdy" a reportéra agentury Reuters "zločincem". Stejným přívlastkem obdařil svého vyzyvatele v prezidentských volbách Joe Bidena.

V pondělí na volebním mítinku se Trump pustil do televize CNN. "Zapnete to a všechno, o čem mluví, je jen covid, covid, pandemie, covid (...). Snaží se všechny přesvědčit, aby nešli volit. Lidé vám na to neskočí CNN, vy hloupí šmejdi," prohlásil prezident za jásotu svých stoupenců.

Podle serveru Axios Trump ztrácí nervy, protože v průzkumech zaostává za Bidenem a Spojené stát drží nezáviděníhodné celosvětové prvenství jak v celkovém počtu zemřelých s covidem-19, tak i v množství prokázaných nálezů na SARS-CoV-2.

profimedia-0564542412 Bůh, Trump a zbraně. Jedna z Trumpových voliček na mítinku v arizonském Tucsonu. | zdroj: Profimedia

Trump o víkendu také ostře kritizoval uznávaného epidemiologa Anthonyho Fauciho, o němž prohlásil, že je pro Ameriku "pohromou". "Lidi už unavuje poslouchat Fauciho a všechny tyhle idioty," řekl prezident před setkáním s voliči v Las Vegas, na kterém si utahoval z Bidena kvůli tomu, že chce "naslouchat vědcům".

Česku řečeno, naběhl si na vidle. Biden situaci využil a v jednom ze svých dosud nejpopulárnějších a nejsdílenějších příspěvků na Twitteru Trumpův výrok sdílel s lakonickou poznámkou: "...ano."

Zdroje:
ČTK, AP, Reuters, CBS News