Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Komentář: Češi jsou pro Trumpa totéž co Kurdové: rohožka u dveří

Komentář: Češi jsou pro Trumpa totéž co Kurdové: rohožka u dveří
Jsem nepřekonatelně moudrý, tweetoval Donald Trump před několika dny. Z některých snímků amerického prezidenta spíš čiší nepřekonatelná arogance | zdroj: Profimedia

Prolitá krev spojenců nemá pro Donalda Trumpa větší cenu než plechovka s vychlazenou coca-colou. Americký prezident to prokázal přístupem k syrským Kurdům.

Donald Trump je věrolomný parťák.

Americký prezident opustil Kurdy, se kterými Američané v uplynulých letech bojovali proti Islámskému státu na severu Sýrie. Nechal je napospas mnohonásobně větší turecké armádě, která je teď může masakrovat.

Kurdové bojují (jen) o své území a nepomohli Americe ve druhé světové válce, hájí svůj postup. Organizace amerických Kurdů však vzápětí zveřejnila fotografii kurdských vojáků, kteří se s Brity účastnili vylodění v Normandii a dalších bojů.

Nechme ale tuhle trapnou Trumpovu kličku stranou. Podstatné v příběhu je to, že Kurdové měli lví podíl na porážce Islámského státu na severu Sýrie. Jejich milice byly páteří koalice Syrských demokratických sil stojících proti hordám fanatických vyznavačů islámu v terénu. 

Američané vyhlásili Islámský stát za nepřítele číslo 1, který ohrožuje jejich životní zájmy. Na severu Sýrie jim přitom díky Kurdům stačilo podporovat kurdské milice ze vzduchu, z bezpečných kokpitů stíhaček a bombardérů.

Nejhorší práci dole na zemi za Ameriku udělali právě Kurdové. V bojích s islámskými radikály jich více než 10 000 zahynulo.

profimedia-0421572644kurdská bojovnice Kurdská bojovnice na severu Iráku. Tohle ale na vítězství nevypadá | zdroj: Profimedia

Teď tedy americký prezident vydal Kurdy do rukou sultána Recepa Tayyipa Erdogana. Tomu se říká vrazit kudlu do zad.

Směšná válka?

"Nastal čas, abychom vystoupili ze směšných, nekonečných válek, za které mohou z velké části kmeny, a přivedli naše vojáky zpět domů," napsal Trump v tweetu poté, co tureckému prezidentovi v neděli během telefonického rozhovoru slíbil, že jeho vojáci sever Sýrie opustí.

Jakou směšnou válku měl na mysli? Na syrském severu zuřila válka, jenže nebyla směšná. A byly v ní prolity potoky krve.

Teď, až do středeční turecké invaze, byl v oblasti klid. Staraly se o to především kurdské jednotky. Na několik stovek amerických vojáků v této oblasti nikdo neútočil. Byli však důležitými garanty míru v oblasti.

Pravda, Trump Erdogana před invazí varoval. V tweetu mu pohrozil: "Pokud Turecko udělá něco, co já se svou velkou a nepřekonatelnou moudrostí budu považovat za nepřípustné, pak totálně zničím a vyhladím tureckou ekonomiku," napsal na twitteru.

trump tweet2u zdroj: Twitterový účet Donalda Trumpa

Tweet ale není jednoznačný a vyvolává dvě základní otázky: Co je ještě na syrském severu přípustné, a co už přípustné není? A je americký prezident v duševní kondici, když píše o své "nepřekonatelné moudrosti"?

Co si může v Sýrii dovolit, to se turecký prezident patrně dozvěděl už ve zmíněném telefonátu s vrchním americkým tlučhubou. Anebo se toho aspoň dovtípil.

Dovtípil se však Trump, co má za lubem Erdogan? Pochopil, že jeho plánem není jen vytvořit nárazníkové pásmo u turecko-syrské hranice, ale že tuto oblast chce "vyčistit" od Kurdů?

Evropa na hliněných nohou

Bývalý americký vyslanec u mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu Brett McGurk rezignoval, protože nesouhlasil s Trumpovým rozhodnutím stáhnout americké jednotky z oblasti. Upozornil přitom: "Je to pro nás mizerná situace. Vždyť jsme po celou dobu ujišťovali Kurdy, že s nimi chceme zůstat."

Trumpova ujištění však nelze brát vážně. Donald mění názory jako ponožky a během tří let v Bílém domě dokázal vymazat rozdíly mezi spojenci a nepřáteli. Téměř všichni jsou pro něj něco mezi tím – Američané tuto kategorii označují složeninou frenemies (friend + enemy).

Patří se ještě připomenout, že před dvěma lety v projevu při otevření nové alianční centrály v Bruselu blondýn s největším jaderným tlačítkem ujistil: "My Američané nikdy neopouštíme přátele, kteří stáli po našem boku."

Právě to teď Američan Donald Trump udělal.

K tomu připomínám, že čeští vojáci jsou po boku Američanů nasazeni v Afghánistánu... Myslíte si, že Češi jsou pro Trumpa víc než Kurdové?

Odpověď naleznete v titulku.

Zdroje:
Vlastní