Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Zvolí nakonec amerického prezidenta soudci?

Zvolí nakonec amerického prezidenta soudci?
Amy Coney Barrettová skládá slib soudkyně Nejvyššího soud. Po jejím jmenování má v této instituci konzervativní křídlo převahu 6 ku 3 | zdroj: Profimedia

Donald Trump chce dostat volby k Nevyššímu soudu. Změní se snad hlasování Američanů v justiční drama?

Amerika si klade otázku, zda se bude opakovat situace z roku 2000, kdy se dozvěděla jméno vítěze voleb až v polovině prosince – poté, co Nejvyšší soud zarazil přepočítání hlasů na Floridě.

Volební štáb Donalda Trumpa začal v noci na čtvrtek rozesílat e-maily se žádostmi o příspěvek na soudní výlohy. Obhájce prezidentství tuší, že se blíží jeho porážka v hlasování, a tak chce volby pohnat až před Nejvyšší soud.

Trumpova kampaň už ve středu obeslala žalobami státní soudy. Žádá v nich, aby bylo okamžitě zastaveno sčítání hlasovacích lístků v Michiganu, Pensylvánii a Georgii, kde je výsledek dosud nejistý.

Kromě toho prezidentův tým také zpochybňuje hlasování v Nevadě a v Severní Karolíně. Tam, stejně jako v několika dalších státech, sčítají také hlasy, které byly odeslány do dne voleb – do úterka – ale pošta je doručila později.

Bush junior vs. Gore

"Je to velký podvod míříme k Nejvyššímu soudu," řekl už ve středu Trump. A ve čtvrtek tweetoval tuto výzvu:

Může ale prezident dostat volby až před federální Nejvyšší soud? "Pokud to chce udělat, musí upozornit na to, že byl porušen nějaký federální zákon, nebo nějaká povinnost, která z něj vyplývá," upozornil v televizi CNN Ned Foley, expert na volební právo z Ohijské státní univerzity.

U Nejvyššího soudu, který ve Spojených státech plní úlohu, jakou v Česku zastává Ústavní soud, skončily prezidentské volby v roce 2000. Justiční instituce tehdy na žádost George Bushe juniora zastavila přepočítávání hlasů na Floridě, kde měl republikánský kandidát o pouhých 537 hlasů víc než demokrat Al Gore.

A protože Florida se svými 25 voliteli a systémem 'vítěz bere všechny' tehdy byla pověstným jazýčkem na vahách, stal se prezidentem Bush.

V Nejvyšším soudu měli před dvaceti lety většinu konzervativní soudci, a to v poměru 5:4. A hlasování tehdy skončilo v poměru 5:4 ve prospěch (konzervativního) republikána Bushe.

zdroj: YouTube

Dnes mají většinu v soudu také konzervativci. Poté, co republikán Donald Trump nedávno prosadil do nejvyšší soudní instance Amy Coneyovou Barrettovou, tam dokonce 'hrají přesilovku' 6:3.

Samotný poměr konzervativců a liberálů ještě nemusí znamenat, že soud půjde Trumpovi na ruku. Je však patrné, že volební souboj se ještě zdramatizuje. Na potvrzení jména příštího amerického prezidenta můžeme čekat i několik týdnů.

Neprůstřelné volby?

Vyhlídky na to, aby Trump (ale i Biden) zvrátil výsledek voleb, jsou každopádně mizivé. 

Trump bude v jiné pozici než Bush junior, protože bude zpochybňovat regulérnost voleb, zatímco Bush hájil stanovisko, že volby byly regulérní.

Situace je navíc jiná než před dvaceti lety. Americké státy od té doby do volebních procedur investovaly. Nevadský generální prokurátor Aaron Ford řekl televizi CNN, že pokládá hlasovací systém za "neprůstřelný" a žaloba před soudem nemůže obstát.

"Ano sčítání nám trvá. Ale jen proto, že jsme zavedli pojistky, které brání podvodům. Ověřujeme podpisy, máme unikátní čárové kódy a další nástroje," upozornil prokurátor.

Ford také zmínil kontrolu, které jsou podrobeny hlasovací lístky poslané poštou. "Zasíláme je místním okresním registrátorům, pak se ověřují podpisy, a až nakonec jsou tyto hlasy sčítány. Na to vše dohlížejí pozorovatelé – a to i ti, které nominovali republikáni," řekl prokurátor. 

Sotva se však dá očekávat, že by tím Donalda Trumpa obměkčil. 

Zdroje: