Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ozbrojení a bez dokladů: Neukázněné členy jihoafrické delegace Poláci z letadla nepustili

Ozbrojení a bez dokladů: Neukázněné členy jihoafrické delegace Poláci z letadla nepustili
Cyril Ramaphosa (vlevo) na cestě vlakem z Polska na Ukrajinu | zdroj: Profimedia

Část delegace, která doprovází prezidenta Jihoafrické republiky Cyrila Ramaphosu na cestě do Polska, na Ukrajinu a do Ruska, uvázla ve Varšavě na letišti. Informují o tom polská média s tím, že sto lidí vůbec nesmělo z letadla. Přivezli si totiž zbraně, které neměly povolení na dovoz do Polska, a chyběly jim také další doklady. Absurdní obvinění Polska z rasismu kvůli neukázněnosti Afričanů na sebe na sociálních sítích jako obvykle nenechala dlouho čekat.

Ramaphosa do Varšavy ve čtvrtek přicestoval jiným letadlem, ve kterém byli jeho nejbližší spolupracovníci a členové ochranky. Tento stroj později odletěl do Rzeszówa na jihovýchodě Polska, odkud Ramhaposa společně s dalšími africkými prezidenty odjel vlakem do Kyjeva. Druhé letadlo, ve kterém byli další členové ochranky a novináři, ale zůstalo ve Varšavě.

„Členové delegace s sebou měli zbraně, ale neměli povolení na jejich dovoz do Polska. Samotné letadlo opustit mohli, ale beze zbraní. Rozhodli se zůstat na palubě do doby, než bude letadlo pokračovat v letu,“ cituje internetový portál rozhlasové stanice Radio TOK FM mluvčí polské pohraniční stráže Annu Michalskou. Dodala, že piloti letadla a jeho posádka běžnou hraniční kontrolu absolvovali a šli odpočívat. Cestující dostávali jídlo a pití, někteří z nich prý postávali na schodech u dveří letounu, na letištní plochu však sejít nesměli.

Novináři z jihoafrické delegace pak začali na twitter umisťovat příspěvky, podle kterých některým z nich bylo umožněno z letadla vystoupit. „Vystoupili jsme na Chopinově letišti ve Varšavě, Polsku, po 26 hodinách na ploše a po 13 hodinách ve vzduchu,“ uvedl jeden z nich. Jeden z novinářů doprovodil příspěvek o záběry lidí vystupujících z letounu a nastupujících do přistavených autobusů. Napsal také, že po téměř 30 hodinách ve stojícím letadle mohlo vystoupit všech 90 členů ochranky a zbývající žurnalisté, kteří zamíří do hotelu.

Šéf ochranky prezidenta Ramaphosy Wally Rhoode původně polskou vládu obvinil z toho, že „cíleně sabotuje“ cestu prezidentů afrických zemí, kteří o ní mluví jako o mírové misi. Pověřenec polské vlády pro bezpečnost informačního prostoru Stanislaw Žaryn k tomu na twitteru napsal, že se kvůli této věci na adresu Polska šíří obvinění z rasismu. „To je nesmysl,“ podotkl.

Odlet letadla z Varšavy byl plánovaný na dnešní odpoledne. Jihoafrická strana doufá, že bude moci přeletět do Ruska, kde bude africká delegace jednat v sobotu. Stále ale není jisté, zda prezidentův doprovod z Varšavy odletí.

Zdroje: