Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Hlavně ať to rychle schne a nedělá kaňky

Hlavně ať to rychle schne a nedělá kaňky
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Obyčejné pisátko, bez něhož se (zatím) neobejdeme ani v době digitálních technologií: Před 80 lety získal maďarský vynálezce László Bíró americký patent na kuličkové pero.

László József Schweiger se narodil v září 1899 do budapešťské židovské rodiny, která si v roce 1905 nechala pomaďarštit příjmení na Biró (Soudce). Mladý László nedokončil studia medicíny a vystřídal řadu povolání, proslavil se ale především jako vynálezce.

V roce 1932 například vymyslel spolu se svým kamarádem automatickou převodovku pro osobní auta. Patent od něj koupila firma General Motors, ale nikdy jej nerealizovala. Potřebovala jej získat jen proto, aby se k němu nedostala konkurence.

Bez kaněk, nerozmazává se a nevysychá

Biró pracoval jako novinář a všiml si. že barva používaná při tisku novin rychleji schne, nestéká a nedělá kaňky. Byla však příliš hustá a nebylo možné ji použít místo inkoustu v běžném plnicím peru. Spásný nápad dostal Biró podle svých slov ve chvíli, kdy pozoroval kluky, jak si cvrnkají kuličky. Ty totiž za sebou zanechávaly mokrou stoupu, když se prokutálely přes louži.

Na základě této inspirace sestrojil Biró spolu s bratrem chemikem Györgyem a dalšími spolupracovníky v roce 1931 první prototyp pera, v němž se kulička pohybem po papíru otáčela a roznášela rychleschnoucí inkoust po papíru. Inkoust navíc v náplni nevysychal. Maďarský patent na svůj vynález získal v dubnu 1938.

Kvůli protižidovským opatřením odešel Biró s bratrem v prosinci 1938 do Paříže, před postupujícími Němci pak o dva roky později do Argentiny, kde se už usadil natrvalo. Pokračoval zde ve výzkumu a 17. června 1943 obdržel na svůj vynález kuličkového pera nový americký patent.

V Argentině pak bratři založili firmu, která vyráběla ročně sedm milionů propisek. Licenci od nich brzy koupilo britské letectvo, protože kuličkovými pery se dalo psát i ve velkých výškách, kde klesá tlak a normální plnicí pera nefungují.

Parfémy, plasty a kuličkový deodorant

Koncem čtyřicátých let se pak Bíróova kuličková pera vyráběla všude po světě, často bez licence. V padesátých letech výrobu zdokonalila francouzská firma BIC, která jednorázové propisky prodávala za zlomek tehdy obvyklé ceny. To byl začátek masového rozšíření této nové psací potřeby.

Nápad s propiskou nebyl samozřejmě nový, podobným pisátkem se prý zabýval dokonce už Galileo Galilei a několik dalších Biróových předchůdců na něj dokonce získalo patent. Jejich výtvory ale měly k dokonalosti hodně daleko.

Po úspěchu propisek se Biró přeorientoval na kosmetiku a výrobu parfémů, principu s kuličkou ale zůstal věrný a vymyslel předchůdce kuličkového deodorantu. Jeho sériová výroba ale skončila neúspěchem, stejně jako vynález teploměru a tlakoměru na zápěstí. Později se Biró zaměřil na výrobu syntetických pryskyřic. Zemřel v roce 1985 v 86 letech.

Zdroje:
Wikipedia, HörZu, vlastní