Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Aktualizováno: EU chce do Maďarska umístit migranty silou, říká Orbán. Absurdní nápady odmítá i Varšava

Aktualizováno: EU chce do Maďarska umístit migranty silou, říká Orbán. Absurdní nápady odmítá i Varšava
Viktor Orbán | zdroj: Profimedia

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes obvinil Evropskou unii, že chce do jeho země umístit migranty silou. Reagoval tak na to, že se ministři vnitra ze zemí EU ve čtvrtek večer dohodli na reformě unijních migračních pravidel. Spolu s Maďarskem ji nepodpořilo ani Polsko. Polský ministr pro evropské záležitosti Szymon Szynkowski vel Senk dnes prohlásil, že Varšava nesouhlasí s vnucováním absurdních nápadů.

Místo závazných kvót pro přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítlo Česko, Polsko a Maďarsko, počítá schválený návrh s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím zejména na jihu Evropské unie v případě potřeby pomoci. Dalšími variantami má být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora. Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 000 eur (472 700 korun) za každého nepřijatého člověka, píše britský The Guardian.

„Brusel zneužívá pravomoci. Chtějí umístit migranty do Maďarska silou. To je nepřijatelné, chtějí nuceně z Maďarska udělat zemi migrantů,“ řekl podle svého mluvčího Zoltána Kovácse maďarský premiér Viktor Orbán, jehož vláda dlouhodobě prosazuje tvrdou politiku proti přistěhovalcům zejména z muslimských zemí.

„Dokud bude u moci vláda Práva a spravedlnosti (PiS), nepřipustíme, aby nám někdo ukládal nějaké migrační kvóty, kvóty na uprchlíky z Afriky, Blízkého východu, Araby, muslimy a bůhví koho dalšího,“ prohlásil polský premiér Morawiecki z PiS, které se k migraci staví stejně odmítavě jako Orbánova strana Fidesz. Polsko na podzim čekají parlamentní volby. Morawiecki dodal, že o reformě se bude určitě jednat na unijním summitu. Polsko podle něho prosazuje „utěsnění hranic EU a nepřipouští velké migrační masy“ a nedopustí, aby „pašeráci lidí diktovali podmínky Evropské unii“

Evropský blok se dlouho marně pokoušel shodnout na reformě migrační a azylové politiky, kterou předložila Evropská komise v reakci na nefunkčnost dosavadních pravidel během uprchlické vlny z roku 2015. Klíčová část reformy týkající se solidarity s nejvytíženějšími státy zůstávala kvůli ostře rozděleným pohledům dlouho mimo zájem politiků. V minulosti neúspěšné návrhy řešení také obvykle počítaly s „flexibilní solidaritou“, tedy nějakými formami jiné podpory migrací zasažených zemí než jen přebíráním migrantů.

„Systém povinného přerozdělování se už jednou zhroutil jako domeček z karet, když se ukázalo, že je neproveditelný, škodlivý a neodpovídající výzvám,“ napsal na twitteru polský ministr pro evropské záležitosti Szynkowski vel Senk. „Nebudeme souhlasit s tím, aby nám byly vnucovány absurdní nápady,“ dodal a připomněl, že Polsko si po začátku ruské invaze na Ukrajinu „poradilo s největší migrační krizí po druhé světové válce“. Podle agentury DPA Polsko přijalo asi 1,6 milionu válečných uprchlíků ze sousední země.

Příspěvek ve výši 20 000 eur za každého migranta, kterého země neubude chtít přijmout v rámci stanovené kvóty, náměstek polského ministra vnitra Bartosz Grodecki označil za „trest“. V televizi TVP Info řekl, že existuje obrovský nepoměr mezi částkami, které EU vynakládá na migranty z jihu a na uprchlíky z válkou zasažené Ukrajiny.

Při čtvrtečním hlasování na schůzce unijních ministrů vnitra se zdrželi zástupci Slovenska, Malty, Litvy a Bulharska, píše portál Deutsche Welle. Závazné kvóty pro přerozdělování migrantů před sedmi lety odmítlo vedle Polska a Maďarska i Česko, to ale tentokrát poslušně hlasovalo pro. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to označil za férové řešení.

Podle DPA je možné, že do návrhu reformy ještě prosadí změny Evropský parlament, v příštích měsících o ní bude jednat se zástupci členských zemí.

Rakušan pošlapal český boj proti kvótám a zradil české občany, reaguje parlamentní opozice; ve středu se mimořádně sejdou poslanci

Zástupci sněmovní opozice Rakušanův souhlas s návrhem migrační reformy Evropské unie kritizují. Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury kabinet neměl mandát závazek odsouhlasit. Hnutí proto chce vyvolat mimořádnou schůzi sněmovny k tomuto tématu. Poslankyně hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová kritizuje Rakušana, který podle ní pošlapal český boj proti kvótám na přerozdělování migrantů.

Rakušan dohodu považuje za úspěch. „Vyjednali jsme férové společné řešení, o které jsme usilovali a které jsme aktivně prosazovali. Žádné kvóty, ale solidární finanční pomoc nejvíce zatíženým členským zemím, kterou Česko prostřednictvím programů ministerstva vnitra dlouhodobě realizuje,“ uvedl dnes Rakušan v tiskové zprávě. Na základě vyjednané dohody bude navíc Česko ze systému povinné solidarity dočasně vyjmuto, a to z důvodu velkého množství přijatých uprchlíků před válkou z Ukrajiny, zdůraznil ministr.

Sněmovní opozice ale jeho pozitivní postoj k dohodě nesdílí. „Před šesti lety jsme odmítli kvóty na přerozdělování migrantů. Stálo to mnoho hodin tvrdého jednání, ale dokázali jsme to. Teď ministr Rakušan ten vítězný boj pošlapal,“ napsala dnes na twitteru stínová ministryně vnitra z hnutí ANO Mračková Vildumetzová.

Češi podle ní ukázali během války na Ukrajině, jak moc umí být solidární, ale zároveň vždy budou proti tomu, aby jim kdokoliv něco diktoval. „Tím spíš, že nemá logiku, že za Ukrajince nedostaneme ani euro, ale za ilegální migranty, organizované pašeráckou mafií, bychom měli platit,“ dodala poslankyně.

Podle předsedy SPD vláda zradila české občany a podpořila povinnou solidaritu a přerozdělování imigrantů v EU. „Ministr Vít Rakušan neměl sebemenší mandát tento zásadní a dlouhodobý závazek za Českou republiku v utajení odsouhlasit, tato záležitost nebyla předem projednána v Poslanecké sněmovně ani s parlamentní opozicí,“ uvedl Okamura. Podle předsedy hnutí ANO Andreje Babiše jde o nepochopitelnou věc. „Je to neuvěřitelná zrada, neuvěřitelné selhání naší vlády, která je servilní Bruselu,“ uvedl Babiš. Čeští zástupci v Evropě podle něho vůbec nehájí zájmy České republiky. „Česká republika má sama rozhodovat o tom, kdo v ní bude žít,“ zdůraznil Babiš. Uvedl také, že reforma migračních pravidel bude pro ANO jedním z velkých témat do evropských voleb v příštím roce. K reformě unijních migračních pravidel se poslanci mimořádně sejdou ve středu odpoledne. Schůzi dnes svolala z podnětu hnutí ANO předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Česko si podle ministra Rakušana spolu s dalšími státy přijímajícími uprchlíky z Ukrajiny vyjednalo výjimku z povinnosti finančně pomáhat přetíženým jihoevropským státům. „Až skončí režim dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky, bude ČR díky této dohodě příjemcem solidárního finančního příspěvku,“ uvedl ministr vnitra na twitteru. 

Zdroje: