Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Auto se vřítilo do karnevalového průvodu. Šest mrtvých, desítky raněných

Auto se vřítilo do karnevalového průvodu. Šest mrtvých, desítky raněných
Místo tragédie v belgickém městě La Louviére. | zdroj: Profimedia

V belgickém městě La Louviére jižně od Bruselu v neděli zahynulo nejméně šest lidí, dalších sedm desítek utrpělo zranění. Do davu shromážděného před karnevalovým průvodem najelo auto.

Dějištěm tragédie, o které informuje rozhlasová a televizní společnost RTL, se v pět ráno stala městská část Strépy-Bracquegnies.

 „Auto najelo značnou rychlostí do davu, který se shromáždil k průvodu gillů,“ píše se na webu města, který odkazuje na název ústředních postav belgických karnevalů. „Řidič pokračoval v jízdě, ale byl zastaven,“ pokračuje prohlášení.

Z výpovědí svědků vyplývá, že auto blížící se k průvodu zrychlovalo. „Slyšeli jsme hlučný motor. Auto se vřítilo do lidí. Je to scéna, o níž jsem si nemyslel, že ji kdy v životě uvidím,“ líčil očitý svědek stanici RTL.

profimedia-0671958313 Lidé v kostýmech Gillů krátce před masakrem. | zdroj: Profimedia

Proč vozidlo do lidí najelo, není zatím jasné. Bilance obětí zahrnuje 12 těžce a šest desítek lehce zraněných. „Vozidlo při příjezdu k davu zrychlilo a než si kdokoli mohl uvědomit, co se děje, byli všichni na zemi,“ líčil situaci z místa tragédie zpravodaj RTL.

Policie sdělila, že automobil nebyl před incidentem pronásledován. Ve vozidle jelo víc lidí, všichni byli vzati do vazby.

Průvody gillů, břichatých chlapíků v kostýmech v národních barvách s bílými čapkami na hlavách jsou tradicí na belgickém jihu. Tato historická ceremonie se dokonce dostala na seznam světového dědictví UNESCO.

Je to obdoba českých masopustních svátků. Gillové v rukou drží malé dřevěné metličky, kterými mávají, a tak symbolicky vyhánějí zimu.

Zdroje: