Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Aktualizováno: V Trevíru najelo auto do pěší zóny; řidič byl zadržen, na místě jsou mrtví a zranění

Aktualizováno: V Trevíru najelo auto do pěší zóny; řidič byl zadržen, na místě jsou mrtví a zranění
V německém Trevíru najelo auto do lidí | zdroj: Profimedia

Pět mrtvých a nejméně 15 zraněných si vyžádal incident v západoněmeckém Trevíru, kde auto vjelo do pěší zóny. Řidiče policisté zadrželi a auto zajistili. Jedenapadesátietý řidič byl opilý a zřejmě trpí psychickými potížemi

Auto značky Range Rover vjelo velkou rychlostí na pěší zónu v historické části města ležícího nedaleko hranic s Lucemburskem. Podle svědků šlo o záměrný čin. Oblast poblíž Trevírského dómu a římské brány Porta Nigra, které jsou na seznamu památek UNESCO, policisté odpoledne uzavřeli, nad městem kroužily vrtulníky. Zásah odpoledne skončil. Další nebezpečí nehrozilo a pachatel podle policie ani neměl komplice.

Potvrzeno bylo pět mrtvých včetně devítiměsíčního dítěte. Dalšími oběťmi byly ženy ve věku 73, 52 a 25 let a 45letý muž. Patnáct lidí bylo zraněno, z toho čtyři těžce. Trevírský primátor Wolfram Leibe hovořil o činu šíleného řidiče, v pěší zóně to podle jeho slov vypadalo "jako po válce".

Zadrženým řidičem je 51letý Němce z okresu Trier-Saarburg. Podle státního zástupce Petera Fritzena měl v krvi 1,4 promile alkoholu. Při zatýkání kladl odpor, ale policie jej přemohla. Podle všeho je duševně nemocný, naopak nic nenasvědčuje teroristicky zaměřenému politickému nebo náboženskému motivu. Pachatel je rodák z Trevíru, poslední dny trávil v automobilu značky Land Rover, který mu půjčil kamarád. Tímto vozem muž také zaútočil. Státní zástupce řekl, že pachatel nemá aktuálně žádné trvalé bydliště. Motiv jeho činu zůstává nejasný. Policie jej vyslechla a nyní má být podroben psychiatrickému vyšetření.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert vyjádřil soustrast příbuzným obětí. "To, co se stalo v Trevíru, je otřesné," napsal na twitteru. "Je to nejčernější den města Trevíru od 2. světové války," řekl primátor Leibe. Trevírská radnice uvedla, že ve středu v 10:00 se u Porta Nigra uskuteční pietní akce.

Zdroje:
Vlastní, Bild, ČT24