Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

A cenu za politický blábol roku 2018 vyhrává...

A cenu za politický blábol roku 2018 vyhrává...
... a pak, že s politiky není legrace | zdroj: Profimedia

Předkládáme vám Top Ten nejbláznivějších a nejzábavnějších výroků politiků v roce 2018. Stojí za to, abychom si je připomněli a také zapamatovali. V anketě můžete vybrat ten nejlepší.

Rok 2018 byl bohatý jak úrodou jablek, tak pozoruhodnými nápady, které se urodily v hlavách politiků. Většinu z těch, které jsme vybrali, patrně budete znát. Vyslovili je ti, kteří nám šetří čas i práci a za nás si lámou hlavu tím, za co utratí peníze (z daní), o které nás připravili.

Mnohdy je až neuvěřitelné, co politici, kteří nevystupují v kabaretu, ale v zastupitelstvech nebo sedí ve vládě, dokážou vyslovit, opakovat a ještě na tom trvat. Přesvědčte se sami:

Dan Ťok: "A pro ty, kteří si toho nepovšimli: My tu dálnici postupně zprůjezdňujeme!"

Ministr dopravy v reakci na svízelnou situaci na D1 v oblasti Humpolce, kde před dvěma týdny zůstaly tisíce lidí uvězněny v kolonách.

profimedia-0383436761 Dan Ťok alias Bořek Stavitel | zdroj: Profimedia

Vojtěch Filip: "Je to (historie roku 1968) ze sta procent zfalšováno… Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci."

Vůdce komunistů z Čech a Moravy (u komunistické tajné policie vedený jako spolupracovník pod krycím jménem Falmer), podal v deníku The Guardian svérázný výklad sovětské invaze v srpnu 1968. Dospěl k závěru, že Rusové za ni nemohou a všechno spískali Ukrajinci. Na Twitteru mu diskutující připomněli, že podle této logiky nenesou Rusové vinu za miliony mrtvých, protože Stalin pocházel z Gruzie. Němci zase nemohou za světovou válku, protože Hitler se narodil v Rakousku.

Andrej Babiš: "Je to kampaň."

Univerzální reakce premiéra na jakoukoli kritiku. K tomu ještě bývalý agent StB s krycím jménem Bureš občas jako bonus přidával bonmot: "Toto jsou praktiky StB."

Adriana Krnáčová: "Myslím, že Pražané jsou zpovykaní."

Svého času primátorka Prahy za ANO ke kritice dopravní situace v metropoli. Myšlenku vyslovila v době, kdy byl v Praze dopravní chaos a v některých oblastech byly rozkopané hlavní i objízdné trasy.

profimedia-0373794831 Čtyři roky Adriana Krnáčová houpala Pražany | zdroj: Profimedia

Miloš Zeman: "Jsou to čučkaři."

Tímto výrazem vrchní velitel ohodnotil členy civilní kontrarozvědky (BIS) – a potažmo i vládu, která je za ni odpovědná. Čučkař je nářeční výraz z jižní Moravy. Označují se jím neschopní lidé, kteří jen 'čučí'.

Vojtěch Pikal: "Kontroloval jsem si osobnosti… válečné letce, co v zásadě jen plnili rozkazy, údajné rasisty, gestapácké donašeče, ale dětský básničkář mě nenapadl."

Tak vysvětloval pirátský místopředseda sněmovny na facebookovém profilu svůj hlas pro nominaci komunistického básníka Karla Sýse na státní vyznamenání. Zmínka o válečných letcích (v RAF), co "v zásadě jen plnili rozkazy", vyvolala samosebou pozdvižení.

Karla Šlechtová: "Něco nosím po kapsách. A ano, mám to i teď… To červené tlačítko nosím stále u sebe."

Ministryně obrany v první Babišově vládě v rozhovorech pro Aktuálně.cz a iDnes.cz zase vysvětlovala, jak je důležitá pro bezpečnost státu. Generálové se zmínce o červeném tlačítku usmívali a někdejší ministr obrany Alexandr Vondra ironicky poznamenal: "Podívejte se jí do kabelky a najdete tam rtěnku."

profimedia-0368163640 Karla Šlechtová, Amazonka s červeným tlačítkem | zdroj: Profimedia

Tomio Okamura: "My (SPD) máme spočítáno, že se (s odchodem Česka z Evropské unie) nic zásadně ekonomicky nezmění. Není třeba cokoli měnit, nemusíme nic počítat."

Typický samuraj. Dokáže popřít sám sebe. V jedné větě tvrdí "máme to spočítáno" a ve větě následující "nemusíme nic počítat".

Jana Maláčová: "Pokud budeme platit vyšší platy, tak z toho bude profitovat státní rozpočet."

Sociálnědemokratická ministryně práce se tímto výrokem blýskla v rozhovoru pro web iDnes.cz (zde). Své ekonomické perpetuum mobile použila k obhajobě desetiprocentního nárůstu platů všech zaměstnanců veřejného sektoru. Nahlíženo prostým selským rozumem, z vyšších platů zaměstnanců veřejné sféry nemůže státní rozpočet profitovat. Jednoduše proto, že ze stejného rozpočtu jsou tito zaměstnanci placeni.

Lukáš Dora: "To si piš, že mě minaret štve. A půlka z našich kandidátů by ho hned shodila. Nevím, co to má společného s obcí Lednice."

Funkcionář SPD Tomia Okamury a místostarosta Lednice to v diskusi na Facebooku napsal o lednickém minaretu - památce, která je součástí Lednicko-valtického areálu zapsaného v UNESCO. Minaret, postavený jako rozhledna, je unikátní stavbou a jediným minaretem na českém území. Poté, co jeho výrok vyvolal vlnu odporu a kritiky, 'kulturní talibánec' Dora prohlásil, že ho mínil jako nadsázku.

--------------------------------------

Svůj hlas pro některý z výroků může připojit v anketě. Pokud dáváte přednost jinému, který jsme nenominovali, napište ho do diskuse.

Redakce Tiscali vám přeje zábavný rok 2019 s politikou a politiky, ať už jste si je sami vybrali, nebo to za vás udělal někdo jiný.

Zdroje:
Vlastní