Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Zapomeňte na Nagano! Teď přepisuje dějiny třešničkář Filip

Komentář: Zapomeňte na Nagano! Teď přepisuje dějiny třešničkář Filip
Vojtěch Filip, lekce dějepisu pro naivní začátečníky | zdroj: Profimedia

Vojtěch Filip vyučuje dějepis. Svérázně a hloupě. Za místo příští přednášky o invazi v osmašedesátém proto šéfovi komunistů doporučujeme psychiatrickou léčebnu v Praze-Bohnicích.

Přepište učebnice dějepisu! Proč? Protože historie roku 1968 je zfalšovaná, hlavní odpovědnost za invazi do Československa nesou Ukrajinci.

"Historie roku 1968 je ze sta procent zfalšována."

Vojtěch Filip
předseda KSČM

Tato zvrácená myšlenka se nezrodila v hlavě některého z pacientů psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích. Vyslovil ji Vojtěch Filip, předseda komunistů z Čech a Moravy, první místopředseda sněmovny a pohříchu veledůležitá figura, která vládě v dolní komoře dodává potřebnou většinu.

"Historie roku 1968 je ze sta procent zfalšována," řekl Filip v rozhovoru pro britský deník The Guardian (webová verze tady) "Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti (invazi). Leonid Brežněv (vůdce sovětských komunistů) byl z Ukrajiny," cituje Filipa britský deník.

Převratná myšlenka, nemyslíte?

Zmatení třešničkáři

Z Filipova národnostního výkladu dějin se dá odvodit třeba to, že za druhou světovou válku, za holocaust, za Lidice a Ležáky nenese odpovědnost Německo, ale Rakousko, protože právě tam se narodil Hitler. Za hladomor, gulagy a deportace neviňte Rusy, protože Stalin (Iosif Vissarionovič Džugašvili) byl přece Gruzínec.

A nemohli bychom si svérázným pohledem na historii pomoci sami? Jen považte, Gustáv Husák byl Slovák, Vasil Biľak zase Rusín… Klementa Gottwalda a mnohé další neřády ve vrcholných funkcích si nicméně neodpářeme.

Svými tlachy si Filip každopádně naběhl. Copak mají být komunisté vděčni za osvobození v pětačtyřicátém Gruzii (Stalinovi), tedy státu, který usiluje o členství v NATO?

A jak by k tomu přišla podstatná část straníků, která pokládá invazi z osmašedesátého dodnes za "bratrskou pomoc"? Měli by snad za ni děkovat Ukrajincům (Brežněvovi)?

Politolog Daniel Kroupa klade Filipovi, agentovi komunistické tajné policie, provokativní otázku, proč kolaboroval s Ukrajinci, když nás podle jeho interpretace dějin neokupovali Rusové.

A ještě výstižná poznámka komunisty Jiřího Dolejše v rozhovoru pro iRozhlas.cz. "Myslím si, že pokud bychom šli touto (Filipovou) cestou, došli bychom k absurdním závěrům. Je to jako kdybychom chtěli vinit Slovensko ze všeho, co udělá tato vláda, protože v jejím čele stojí Andrej Babiš. To jsou absurdní úvahy." 

Kremelské gubernie

Filip v rozhovoru pro Guardian tvrdí, že v jedenáctičlenném sovětském politbyru, které rozhodovalo o invazi do Československa, byl "jediný čistokrevný Rus" a ten "hlasoval proti". Neověřil si však dostupná fakta. Kromě Brežněva v sovětské "věrchušce" zasedalo pět Rusů, jeden Bělorus, jeden Lotyš a tři Ukrajinci. A Brežněv – ten se sice narodil na východě Ukrajiny, pokládal se však za Rusa.

Národnost nicméně není podstatná – klíčovými faktory v rozhodování o invazi byla přirozeně komunistická ideologie, vůdce Brežněv a jeho doktrína omezené suverenity. Hrozba, že by se socialistická země přiklonila ke kapitalismu, byla podle ní pokládána za hrozbu pro celý sovětský tábor.

Filip se snaží v rozhovoru pro britský list rozmělnit ruskou odpovědnost za osmašedesátý také upozorněním, že na invazi se podílela východoněmecká, polská, maďarská a bulharská vojska. Zamlčuje však to, že byla pouhou stafáží. Byla to sovětská invaze, po které následovala čistě sovětská okupace.

Rozhodnutí obsadit Československo padlo na zasedání ústředního výboru sovětských komunistů 17. srpna 1968. Den poté sovětští vůdci oznámili spojencům (kromě Československa), že účast na invazi je povinná.

Bude se Rusko kát?

Fakt, že odpovědnost za invazi leží na Sovětském svazu, jehož hlavním dědicem je Rusko, přiznává na svém blogu polistopadový šéf KSČM, režisér Jiří Svoboda. Sovětský svaz označuje za hegemona, který "bratrské národy" pokládal za součást svého "guberniálního systému".

"Jednadvacátý srpen 1968 obnažil skutečnost, že země socialistického bloku neměly od poválečného uspořádání žádnou suverenitu a byly SSSR respektovány pouze jako vazalské státy," píše Svoboda v reakci na Filipova prohlášení a doporučuje Rusku, aby se vydalo na "cestu pokání".

Jsou texty, na nichž se dokážu shodnout i s komunistou. Tohle je jeden z nich.

Zdroje:
The Guardian