Dnes je čtvrtek 11. prosince 2025., Svátek má Dana
Počasí dnes 6°C Mlha

10 nejlepších šťovíkových polévek: Od klasiky po lehké variace

8. 7. 2025 – 8:14 | Magazín | Natálie Kozak |Diskuze:

10 nejlepších šťovíkových polévek: Od klasiky po lehké variace
zdroj: Pexels

Tato lehce nakyslá, osvěžující bylinka se už po generace používá do polévek, které prospívají zažívání i imunitě. Šťovík je doslova nabitý vitaminy, ať už ho zkombinujete s vejcem, hovězím masem, nebo třeba jarními kopřivami, vždycky vznikne výborný a zdravý pokrm. Přinášíme vám výběr deseti nejlepších receptů, které si zamilujete hned po prvním ochutnání.

S hovězím masem

Hovězí zdroj: Freepik.com

Sytá a přitom svěží – taková je tahle letní polévka, do které přijde hovězí vývar, šťovík, zelenina a vařená vejce. Ideální jako samostatné jídlo, které zasytí na celé odpoledne.

Ingredience

  • 1 mrkev
  • 3 slepičí vejce
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 440 g hovězího masa
  • 220 g šťovíku
  • 3400 ml vody
  • 220 g zakysané smetany
  • bobkový list
  • malá svazek kopru
  • sůl, pepř - špetka od každého

Příprava

  • Vejce vařte natvrdo v odděleném hrnci 11 minut. Nechte je vychladnout ve studené tekutině.
  • Do pětilitrového hrnce dejte celý kus hovězího masa. Zalijte vodou a postavte na sporák. Po varu snižte plamen a lžící seberte pěnu. Osolte a vařte asi hodinu na mírném ohni.
  • Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Vařte čtvrt hodiny, dokud zelenina nezměkne.
  • Oloupejte cibuli a nožem ji nadrobno nasekejte.
  • Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
  • Na pánvi se slunečnicovým olejem opečte cibuli a mrkev několik minut.
  • Kopr omyjte, osušte a nasekejte ostrým nožem. Vložte do hrnce a vařte několik minut.
  • Šťovík omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké proužky.
  • Do polévky přidejte osmažené zeleniny a poté nasekaný šťovík. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut dusit na mírném ohni. 3 minuty před uvařením přidejte bobkový list.
  • Na talíř dejte nakrájené hovězí maso, půlky vařených vajec a polévku. Podle chuti přidejte zakysanou smetanu.

Klasický recept

Tradiční recept, který se hodí vždycky, když chcete uvařit něco jednoduchého, chutného a přitom s nádechem domova. Kuřecí vývar, brambory, šťovík a rozšlehané vejce vytvoří jemnou kombinaci chutí, kterou stačí doladit lžící zakysané smetany. Hotovo za chvilku – a chutná božsky.

Ingredience

  • 1600 ml vody
  • 260 g šťovíku
  • 330 g kuřecích paliček
  • 1 střední mrkev
  • 3 slepičí vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • sůl - dle chuti
  • zakysaná smetana

Příprava

  • Vložte kuře do hrnce na polévku. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit čtvrt hodiny.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a prozatím dejte stranou.
  • Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kousky.
  • Na pánvi se slunečnicovým olejem opečte cibuli a mrkev dozlatova.
  • Šťovík omyjte, osušte a nakrájejte na tenké proužky.
  • Vejce rozklepněte do čisté nádoby a šlehejte vidličkou do hladka.
  • Když je maso uvařené, vložte nakrájené brambory do vroucí vody a osolte. 
  • Zamíchejte a vařte další čtvrt hodiny.
  • Pak přidejte osmaženou zeleninu, promíchejte a vařte další 4 minuty.
  • Vložte šťovík. Poté za stálého míchání tenkým proudem vlévejte vejce. Vařte ještě minutu. Vypněte oheň a nechte 12 minut louhovat v uzavřeném hrnci. 
  • Podávejte se zakysanou smetanou.

S vepřovými žebry

Žebra zdroj: Freepik.com

Tato polévka vás nezanechá o hladu. Výživnější recept na šťovíkovou polévku s vaječnou pavučinou. 

Ingredience

  • 650 g vepřových žeber
  • 60 g šťovíku
  • 4 brambory
  • 2 slepičí vejce
  • malá svazek petrželky a kopru
  • 2 cibule
  • svazek zelené cibulky
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 střední mrkev
  • 80 g zakysané smetany
  • bobkový list
  • 1600 ml vody
  • pepř a sůl - špetka od každého

Příprava

  • Žebra nakrájejte na velké kusy. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte plamen, seberte pěnu a vařte asi 45 minut.
  • Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a dejte je do hrnce.
  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkroužky.
  • Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.
  • Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej. Cibuli a mrkev smažte na nízký výkon asi 6 minut dozlatova. Přidejte do vývaru. Přidejte bobkový list a vařte 5 minut.
  • Vejce je nutné rozbít do jiné nádoby a míchat metličkou do hladka.
  • Za stálého míchání vývaru přidávejte malým proudem vejce. Měla by se zcela rozpustit.
  • Šťovík omyjte a nakrájejte na proužky. Zbývající zeleninu nasekejte nožem. Vše dohromady přidejte do polévky a vařte 4 minuty.
  • Vlijte celou porci zakysané smetany, osolte a opepřete. Vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte několik minut. Poté vypněte oheň, přikryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.

S vařeným vejcem

Vejce na tvrdo zdroj: Freepik.com

Tahle verze je ideální, pokud máte chuť na lehčí polévku bez masa. Vařená vejce dodají bílkoviny, šťovík kyselost a kopr s česnekem vše krásně provoní. Stačí kousek chleba – a oběd je na světě.

Ingredience

  • 2 slepičí vejce
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • malá svazek kopru
  • 90 g šťovíku
  • 1500 ml vody
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 brambory
  • pepř a sůl - špetka od každého
  • zakysaná smetana

Příprava

  • Vejce vařte natvrdo 11 minut. Vložte je do misky se studenou vodou, aby se snáze loupaly.
  • Oloupejte cibuli a jemně nasekejte.
  • Stroužek česneku prolisujte lisem nebo ho nasekejte nožem.
  • Do hrnce nalijte slunečnicový olej, opečte cibuli a česnek dozlatova. Zalijte vodou a nechte převařit.
  • Oloupejte brambory. Pokud je zelenina mladá, můžete ji omýt a nechat slupku. Nakrájejte na malé kostičky. Když se voda vaří, vložte nakrájené brambory do hrnce. Vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne, poté osolte a opepřete.
  • Šťovík omyjte a nožem nakrájejte na proužky. Přidejte k bramborám. Znovu přiveďte k varu a ihned vypněte oheň.
  • Oloupejte vejce a rozkrojte ho napůl.
  • Kopr omyjte a nasekejte nožem. Polévku nalijte do misek. Přidejte čtvrtky vejce, zeleninu a zakysanou smetanu.

S kopřivami

Kopřivy zdroj: Freepik.com

Spojení šťovíku a mladých kopřiv je doslova léčivé. Kopřivy stačí spařit, nakrájet a spolu s další zeleninou a vejci vytvoří jemnou, zelenou polévku, která dodá tělu energii i vitaminy.

Ingredience

  • 1600 ml kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 110 g šťovíku
  • 110 g zelené cibulky
  • 5 brambor
  • 4 slepičí vejce
  • 110 g kopřivy
  • 1 střední mrkev
  • malá svazek kopru
  • sůl - špetka

Příprava

  • Vejce vařte 11 minut a nechte je vychladnout ve studené tekutině.
  • Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
  • Oloupejte cibuli a nožem ji nadrobno nasekejte.
  • Zeleninu opečte v hrnci se slunečnicovým olejem, dokud nebude průhledná.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do pánve.
  • Přidejte vodu nebo kuřecí vývar. Osolte, přiveďte k varu a snižte plamen na minimum. Vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
  • Kopřivy omyjte v rukavicích, abyste odstranili nečistoty. Přendejte je do smaltované misky a na 30 sekund je zalijte vroucí vodou. Tekutinu ihned sceďte. Tím odstraníte žihadlo a pak s nimi můžete manipulovat rukama. 
  • Nasekejte je najemno.
  • Šťovík a cibulové listy omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme.
  • Oloupejte uvařená vejce. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmačkejte vidličkou. Bílky nakrájejte na malé kousky. Jakmile jsou brambory uvařené a měkké, přidejte vejce do vývaru. Zvyšte teplotu.
  • Jakmile se to začne vařit, přidejte nasekanou zeleninu. Dle chuti můžete přidat kopr a prolisovaný stroužek česneku. Jakmile se to začne vařit, ihned to vypněte. Nechte to několik minut louhovat pod zavřenou poklicí. Na talíř můžete dát i půlky uvařených vajec.

S kuřecími prsy

Kuřecí prsa zdroj: Freepik.com

Ideální polévka na všední den, kdy máte chuť na něco domácího, ale nemáte čas na dlouhé vaření. Kuřecí prsa, pár brambor, jarní zelenina a voňavý šťovík vytvoří chuť, která se neomrzí.

Ingredience

  • 2 kuřecí prsa
  • 220 g šťovíku
  • 2 malé mrkve
  • 6 brambor
  • 2 cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • pepř a sůl - špetka od každého
  • 2 bobkové listy
  • zakysaná smetana na podávání

Příprava

  • Kuře omyjte, dejte ho do hrnce a zalijte 2,6 litry vody. Položte na sporák a nechte vařit. Jakmile se voda vaří, seberte pěnu. Přidejte sůl, pepř a bobkový list. Vařte asi 25 minut. Poté drůbež vyjměte na talíř a nechte vychladnout. 
  • Maso oddělte a nakrájejte na malé kousky.
  • Šťovík omyjte, osušte a nasekejte nožem.
  • Oloupejte cibuli a nožem ji nadrobno nasekejte.
  • Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
  • Rozehřejte pánev se slunečnicovým olejem. Opečte mrkev a cibuli 4 minuty.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte je do polévky, přiveďte k varu a vařte čtvrt hodiny.
  • Přidejte osmažené ingredience a vařte dalších 7 minut.
  • Přidejte šťovík nakrájený na proužky a maso. Vařte další 4 minuty.
  • Vypněte oheň a nechte čtvrt hodiny odstát pod zavřeným víkem.
  • Na talíř přidejte zakysanou smetanu dle chuti.

S rajčaty

Rajčata zdroj: Freepik.com

Velmi chutná polévka, která se rychle a snadno vaří. Rýže vás zasytí.

Ingredience

  • 1 střední mrkev
  • 120 g šťovíku
  • stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 120 g listového špenátu
  • 220 g rajčat ve šťávě
  • 3 lžíce rýže
  • 1600 ml vody
  • malá svazek petrželky
  • pepř a sůl - dle chuti
  • 1 lžíce koření na polévku
  • 1 lžíce slunečnicového oleje

Příprava

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Do hrnce nalijte vodu a přidejte brambory. Po varu vařte 10 minut.
  • Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
  • Oloupejte cibuli a jemně nasekejte.
  • Rozehřejte pánev se slunečnicovým olejem a opečte cibuli a mrkev 4 minuty. Přidejte je do vývaru.
  • Rýži propláchněte až pětkrát a přidejte k ostatním ingrediencím.
  • Ihned po rýžové kaši přidejte rajčata ve vlastní šťávě spolu s tekutinou. Velké plody předem rozmačkejte vidličkou nebo nakrájejte nožem. Vařte 6 minut.
  • Šťovík a špenát omyjeme, osušíme a nakrájíme nožem.
  • Do hrnce přidejte vodu, dokud nebude plná, a přidejte nasekanou zeleninu. Jakmile se voda vaří, osolte. Přidejte pepř, koření a prolisovaný česnek. Vařte další 4 minuty.
  • Před vypnutím přidejte nasekanou petrželku, promíchejte a vypněte. Přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát, aby se rýže uvařila.

S houbami a nudlemi

Houby zdroj: Freepik.com

Sytá polévka, co vás nenechá o hladu. Žampiony můžete je nahradit i lesními houbami, polévka tak bude aromatičtější.

Ingredience

  • 120 g žampionů
  • 1 střední mrkev
  • 80 g rýžových nudlí
  • 90 g šťovíku
  • 1 cibule
  • 2 střední brambory
  • špetka kurkumy
  • 1700 ml vody
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • bobkový list
  • malá svazek petrželky
  • směs soli, pepře - špetka každé

Příprava

  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky.
  • V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a vložte do něj cibuli. Za stálého míchání smažte asi 3 minuty.
  • Houby omyjte a nakrájejte na středně velké kousky. Přidejte k plátkům cibule. Promíchejte a smažte 5 minut na mírném ohni za stálého míchání.
  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte k ostatním ingrediencím a smažte 4 minuty.
  • Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostky. Přidejte do pánve, promíchejte a smažte několik minut.
  • Do smaženého masa zalijte vroucí vodou a přiveďte k varu. Vařte čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou.
  • Přidejte rýžové nudle a vařte 6 minut.
  • Šťovík omyjte a nakrájejte, přidejte do polévky. Přidejte sůl, pepř, kurkumu a bobkový list. Vše promíchejte, znovu přiveďte k varu a vařte 4 minuty na mírném ohni.
  • Petržel omyjte, osušte a nasekejte nožem. Přidejte ji do polévky a minutu vařte. Vypněte oheň, přikryjte pokličkou a nechte 9 minut louhovat.

Se ztraceným vejcem

Vejce zdroj: Freepik.com

Šťovíková polévka bez masa je chutná v jakékoli formě, ale pro zpestření zkuste místo natvrdo uvařeného vejce přidat ztracené vejce.

Ingredience

  • 2 slepičí vejce
  • 3 brambory
  • 1 střední mrkev
  • 1 sladká paprika
  • 220 g šťovíku
  • malá svazek petrželky
  • pepř a sůl - špetka od každého
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • zakysaná smetana

Příprava

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  • Papriku omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na malé proužky.
  • Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
  • Papriku a mrkev opečte na slunečnicovém oleji přímo na pánvi několik minut.
  • Zalijte vodou a nechte ji převařit. Vložte brambory, osolte, opepřete a vařte čtvrt hodiny.
  • Šťovík omyjte a v cedníku přelijte vroucí vodou, aby méně zkysell. Nakrájejte na tenké proužky a přidejte do vývaru. Vařte další 3 minuty. Vypněte oheň, přikryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.
  • Na přípravu ztraceného vejce nalijte 1 litr vody do samostatného hrnce a přidejte 45 ml octa. Přiveďte k varu. Do vroucí vody rozklepněte syrové vejce pomocí polévkové lžíce jako trychtýře. Vařte 3 minuty, dokud žloutek nezůstane tekutý.
  • Polévku nalijte do misek, přidejte celé vejce a dochuťte zakysanou smetanou. Posypte nasekanou petrželkou.

S masovými kuličkami

Polévka s masovými koulemi zdroj: Freepik.com

Jednoduchý a lahodný recept pro ty, co se bez masa neobejdou.

Ingredience

  • 1600 ml vody
  • 140 g mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 80 g šťovíku
  • 2 střední brambory
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 slepičí vejce
  • 1 střední mrkev
  • malá hrstka zelené cibulky
  • pepř a sůl - špetka od každého

Příprava

  • Brambory oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky.
  • Nalijte vodu do hrnce a nechte ji převařit. Přidejte brambory a sůl. Vařte 12 minut.
  • Mleté maso a jedno syrové vejce dejte do samostatné nádoby. Osolte, opepřete a promíchejte. Navlhčete si dlaně a vytvarujte malé masové kuličky.
  • Jakmile brambory změknou, přidejte masové kuličky a znovu přiveďte k varu. Vařte 12 minut.
  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kousky.
  • Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
  • Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a přidejte cibuli a mrkev. Smažte asi 4 minuty za stálého míchání. Osmaženou směs přidejte do polévky.
  • Šťovík omyjte a nakrájejte na proužky. Přidejte do vývaru a vařte 4 minuty.
  • Druhé vejce rozšlehejte v samostatné nádobě vidličkou. Tenkým proudem ho za stálého míchání vlijte do vývaru, aby se rozptýlilo. Přiveďte k varu, minutu vařte a vypněte.
  • Polévku nalijte do misek a ozdobte nasekanou zelenou cibulkou.
Zdroje:
Vlastní, TopRecepty.cz, ireceptar.cz, vareni.cz
Astro, vztahy, zákulisní šum. Trocha mystiky, trocha drbů – vše pod jedním perem.

Předchozí článek

Kriminalisté vyšetřují kyberútok na Nemocnici Nymburk i kvůli vydírání

Následující článek

Kariéra naostro: Kdo se pro roli svlékl dřív, než byl slavný?

Nejnovější články