10 nejlepších šťovíkových polévek: Od klasiky po lehké variace
8. 7. 2025 – 8:14 | Magazín | Natálie Kozak |Diskuze:
Tato lehce nakyslá, osvěžující bylinka se už po generace používá do polévek, které prospívají zažívání i imunitě. Šťovík je doslova nabitý vitaminy, ať už ho zkombinujete s vejcem, hovězím masem, nebo třeba jarními kopřivami, vždycky vznikne výborný a zdravý pokrm. Přinášíme vám výběr deseti nejlepších receptů, které si zamilujete hned po prvním ochutnání.
S hovězím masem
zdroj:
Freepik.com
Sytá a přitom svěží – taková je tahle letní polévka, do které přijde hovězí vývar, šťovík, zelenina a vařená vejce. Ideální jako samostatné jídlo, které zasytí na celé odpoledne.
Ingredience
- 1 mrkev
- 3 slepičí vejce
- 2 brambory
- 1 cibule
- 440 g hovězího masa
- 220 g šťovíku
- 3400 ml vody
- 220 g zakysané smetany
- bobkový list
- malá svazek kopru
- sůl, pepř - špetka od každého
Příprava
- Vejce vařte natvrdo v odděleném hrnci 11 minut. Nechte je vychladnout ve studené tekutině.
- Do pětilitrového hrnce dejte celý kus hovězího masa. Zalijte vodou a postavte na sporák. Po varu snižte plamen a lžící seberte pěnu. Osolte a vařte asi hodinu na mírném ohni.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do polévky. Vařte čtvrt hodiny, dokud zelenina nezměkne.
- Oloupejte cibuli a nožem ji nadrobno nasekejte.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
- Na pánvi se slunečnicovým olejem opečte cibuli a mrkev několik minut.
- Kopr omyjte, osušte a nasekejte ostrým nožem. Vložte do hrnce a vařte několik minut.
- Šťovík omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké proužky.
- Do polévky přidejte osmažené zeleniny a poté nasekaný šťovík. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut dusit na mírném ohni. 3 minuty před uvařením přidejte bobkový list.
- Na talíř dejte nakrájené hovězí maso, půlky vařených vajec a polévku. Podle chuti přidejte zakysanou smetanu.
Klasický recept
Tradiční recept, který se hodí vždycky, když chcete uvařit něco jednoduchého, chutného a přitom s nádechem domova. Kuřecí vývar, brambory, šťovík a rozšlehané vejce vytvoří jemnou kombinaci chutí, kterou stačí doladit lžící zakysané smetany. Hotovo za chvilku – a chutná božsky.
Ingredience
- 1600 ml vody
- 260 g šťovíku
- 330 g kuřecích paliček
- 1 střední mrkev
- 3 slepičí vejce
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 4 brambory
- sůl - dle chuti
- zakysaná smetana
Příprava
- Vložte kuře do hrnce na polévku. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Nechte vařit čtvrt hodiny.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky a prozatím dejte stranou.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kousky.
- Na pánvi se slunečnicovým olejem opečte cibuli a mrkev dozlatova.
- Šťovík omyjte, osušte a nakrájejte na tenké proužky.
- Vejce rozklepněte do čisté nádoby a šlehejte vidličkou do hladka.
- Když je maso uvařené, vložte nakrájené brambory do vroucí vody a osolte.
- Zamíchejte a vařte další čtvrt hodiny.
- Pak přidejte osmaženou zeleninu, promíchejte a vařte další 4 minuty.
- Vložte šťovík. Poté za stálého míchání tenkým proudem vlévejte vejce. Vařte ještě minutu. Vypněte oheň a nechte 12 minut louhovat v uzavřeném hrnci.
- Podávejte se zakysanou smetanou.
S vepřovými žebry
zdroj:
Freepik.com
Tato polévka vás nezanechá o hladu. Výživnější recept na šťovíkovou polévku s vaječnou pavučinou.
Ingredience
- 650 g vepřových žeber
- 60 g šťovíku
- 4 brambory
- 2 slepičí vejce
- malá svazek petrželky a kopru
- 2 cibule
- svazek zelené cibulky
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1 střední mrkev
- 80 g zakysané smetany
- bobkový list
- 1600 ml vody
- pepř a sůl - špetka od každého
Příprava
- Žebra nakrájejte na velké kusy. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Snižte plamen, seberte pěnu a vařte asi 45 minut.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a dejte je do hrnce.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půlkroužky.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.
- Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej. Cibuli a mrkev smažte na nízký výkon asi 6 minut dozlatova. Přidejte do vývaru. Přidejte bobkový list a vařte 5 minut.
- Vejce je nutné rozbít do jiné nádoby a míchat metličkou do hladka.
- Za stálého míchání vývaru přidávejte malým proudem vejce. Měla by se zcela rozpustit.
- Šťovík omyjte a nakrájejte na proužky. Zbývající zeleninu nasekejte nožem. Vše dohromady přidejte do polévky a vařte 4 minuty.
- Vlijte celou porci zakysané smetany, osolte a opepřete. Vše promíchejte, přiveďte k varu a vařte několik minut. Poté vypněte oheň, přikryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.
S vařeným vejcem
zdroj:
Freepik.com
Tahle verze je ideální, pokud máte chuť na lehčí polévku bez masa. Vařená vejce dodají bílkoviny, šťovík kyselost a kopr s česnekem vše krásně provoní. Stačí kousek chleba – a oběd je na světě.
Ingredience
- 2 slepičí vejce
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- malá svazek kopru
- 90 g šťovíku
- 1500 ml vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 3 brambory
- pepř a sůl - špetka od každého
- zakysaná smetana
Příprava
- Vejce vařte natvrdo 11 minut. Vložte je do misky se studenou vodou, aby se snáze loupaly.
- Oloupejte cibuli a jemně nasekejte.
- Stroužek česneku prolisujte lisem nebo ho nasekejte nožem.
- Do hrnce nalijte slunečnicový olej, opečte cibuli a česnek dozlatova. Zalijte vodou a nechte převařit.
- Oloupejte brambory. Pokud je zelenina mladá, můžete ji omýt a nechat slupku. Nakrájejte na malé kostičky. Když se voda vaří, vložte nakrájené brambory do hrnce. Vařte asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne, poté osolte a opepřete.
- Šťovík omyjte a nožem nakrájejte na proužky. Přidejte k bramborám. Znovu přiveďte k varu a ihned vypněte oheň.
- Oloupejte vejce a rozkrojte ho napůl.
- Kopr omyjte a nasekejte nožem. Polévku nalijte do misek. Přidejte čtvrtky vejce, zeleninu a zakysanou smetanu.
S kopřivami
zdroj:
Freepik.com
Spojení šťovíku a mladých kopřiv je doslova léčivé. Kopřivy stačí spařit, nakrájet a spolu s další zeleninou a vejci vytvoří jemnou, zelenou polévku, která dodá tělu energii i vitaminy.
Ingredience
- 1600 ml kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 110 g šťovíku
- 110 g zelené cibulky
- 5 brambor
- 4 slepičí vejce
- 110 g kopřivy
- 1 střední mrkev
- malá svazek kopru
- sůl - špetka
Příprava
- Vejce vařte 11 minut a nechte je vychladnout ve studené tekutině.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
- Oloupejte cibuli a nožem ji nadrobno nasekejte.
- Zeleninu opečte v hrnci se slunečnicovým olejem, dokud nebude průhledná.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do pánve.
- Přidejte vodu nebo kuřecí vývar. Osolte, přiveďte k varu a snižte plamen na minimum. Vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
- Kopřivy omyjte v rukavicích, abyste odstranili nečistoty. Přendejte je do smaltované misky a na 30 sekund je zalijte vroucí vodou. Tekutinu ihned sceďte. Tím odstraníte žihadlo a pak s nimi můžete manipulovat rukama.
- Nasekejte je najemno.
- Šťovík a cibulové listy omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme.
- Oloupejte uvařená vejce. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmačkejte vidličkou. Bílky nakrájejte na malé kousky. Jakmile jsou brambory uvařené a měkké, přidejte vejce do vývaru. Zvyšte teplotu.
- Jakmile se to začne vařit, přidejte nasekanou zeleninu. Dle chuti můžete přidat kopr a prolisovaný stroužek česneku. Jakmile se to začne vařit, ihned to vypněte. Nechte to několik minut louhovat pod zavřenou poklicí. Na talíř můžete dát i půlky uvařených vajec.
S kuřecími prsy
zdroj:
Freepik.com
Ideální polévka na všední den, kdy máte chuť na něco domácího, ale nemáte čas na dlouhé vaření. Kuřecí prsa, pár brambor, jarní zelenina a voňavý šťovík vytvoří chuť, která se neomrzí.
Ingredience
- 2 kuřecí prsa
- 220 g šťovíku
- 2 malé mrkve
- 6 brambor
- 2 cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- pepř a sůl - špetka od každého
- 2 bobkové listy
- zakysaná smetana na podávání
Příprava
- Kuře omyjte, dejte ho do hrnce a zalijte 2,6 litry vody. Položte na sporák a nechte vařit. Jakmile se voda vaří, seberte pěnu. Přidejte sůl, pepř a bobkový list. Vařte asi 25 minut. Poté drůbež vyjměte na talíř a nechte vychladnout.
- Maso oddělte a nakrájejte na malé kousky.
- Šťovík omyjte, osušte a nasekejte nožem.
- Oloupejte cibuli a nožem ji nadrobno nasekejte.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
- Rozehřejte pánev se slunečnicovým olejem. Opečte mrkev a cibuli 4 minuty.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte je do polévky, přiveďte k varu a vařte čtvrt hodiny.
- Přidejte osmažené ingredience a vařte dalších 7 minut.
- Přidejte šťovík nakrájený na proužky a maso. Vařte další 4 minuty.
- Vypněte oheň a nechte čtvrt hodiny odstát pod zavřeným víkem.
- Na talíř přidejte zakysanou smetanu dle chuti.
S rajčaty
zdroj:
Freepik.com
Velmi chutná polévka, která se rychle a snadno vaří. Rýže vás zasytí.
Ingredience
- 1 střední mrkev
- 120 g šťovíku
- stroužek česneku
- 1 cibule
- 3 brambory
- 120 g listového špenátu
- 220 g rajčat ve šťávě
- 3 lžíce rýže
- 1600 ml vody
- malá svazek petrželky
- pepř a sůl - dle chuti
- 1 lžíce koření na polévku
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Příprava
- Brambory oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Do hrnce nalijte vodu a přidejte brambory. Po varu vařte 10 minut.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
- Oloupejte cibuli a jemně nasekejte.
- Rozehřejte pánev se slunečnicovým olejem a opečte cibuli a mrkev 4 minuty. Přidejte je do vývaru.
- Rýži propláchněte až pětkrát a přidejte k ostatním ingrediencím.
- Ihned po rýžové kaši přidejte rajčata ve vlastní šťávě spolu s tekutinou. Velké plody předem rozmačkejte vidličkou nebo nakrájejte nožem. Vařte 6 minut.
- Šťovík a špenát omyjeme, osušíme a nakrájíme nožem.
- Do hrnce přidejte vodu, dokud nebude plná, a přidejte nasekanou zeleninu. Jakmile se voda vaří, osolte. Přidejte pepř, koření a prolisovaný česnek. Vařte další 4 minuty.
- Před vypnutím přidejte nasekanou petrželku, promíchejte a vypněte. Přikryjte pokličkou a nechte 10 minut odstát, aby se rýže uvařila.
S houbami a nudlemi
zdroj:
Freepik.com
Sytá polévka, co vás nenechá o hladu. Žampiony můžete je nahradit i lesními houbami, polévka tak bude aromatičtější.
Ingredience
- 120 g žampionů
- 1 střední mrkev
- 80 g rýžových nudlí
- 90 g šťovíku
- 1 cibule
- 2 střední brambory
- špetka kurkumy
- 1700 ml vody
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- bobkový list
- malá svazek petrželky
- směs soli, pepře - špetka každé
Příprava
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky.
- V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a vložte do něj cibuli. Za stálého míchání smažte asi 3 minuty.
- Houby omyjte a nakrájejte na středně velké kousky. Přidejte k plátkům cibule. Promíchejte a smažte 5 minut na mírném ohni za stálého míchání.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte k ostatním ingrediencím a smažte 4 minuty.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostky. Přidejte do pánve, promíchejte a smažte několik minut.
- Do smaženého masa zalijte vroucí vodou a přiveďte k varu. Vařte čtvrt hodiny, dokud brambory nezměknou.
- Přidejte rýžové nudle a vařte 6 minut.
- Šťovík omyjte a nakrájejte, přidejte do polévky. Přidejte sůl, pepř, kurkumu a bobkový list. Vše promíchejte, znovu přiveďte k varu a vařte 4 minuty na mírném ohni.
- Petržel omyjte, osušte a nasekejte nožem. Přidejte ji do polévky a minutu vařte. Vypněte oheň, přikryjte pokličkou a nechte 9 minut louhovat.
Se ztraceným vejcem
zdroj:
Freepik.com
Šťovíková polévka bez masa je chutná v jakékoli formě, ale pro zpestření zkuste místo natvrdo uvařeného vejce přidat ztracené vejce.
Ingredience
- 2 slepičí vejce
- 3 brambory
- 1 střední mrkev
- 1 sladká paprika
- 220 g šťovíku
- malá svazek petrželky
- pepř a sůl - špetka od každého
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- zakysaná smetana
Příprava
- Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- Papriku omyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na malé proužky.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
- Papriku a mrkev opečte na slunečnicovém oleji přímo na pánvi několik minut.
- Zalijte vodou a nechte ji převařit. Vložte brambory, osolte, opepřete a vařte čtvrt hodiny.
- Šťovík omyjte a v cedníku přelijte vroucí vodou, aby méně zkysell. Nakrájejte na tenké proužky a přidejte do vývaru. Vařte další 3 minuty. Vypněte oheň, přikryjte pokličkou a nechte 10 minut louhovat.
- Na přípravu ztraceného vejce nalijte 1 litr vody do samostatného hrnce a přidejte 45 ml octa. Přiveďte k varu. Do vroucí vody rozklepněte syrové vejce pomocí polévkové lžíce jako trychtýře. Vařte 3 minuty, dokud žloutek nezůstane tekutý.
- Polévku nalijte do misek, přidejte celé vejce a dochuťte zakysanou smetanou. Posypte nasekanou petrželkou.
S masovými kuličkami
zdroj:
Freepik.com
Jednoduchý a lahodný recept pro ty, co se bez masa neobejdou.
Ingredience
- 1600 ml vody
- 140 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 80 g šťovíku
- 2 střední brambory
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 slepičí vejce
- 1 střední mrkev
- malá hrstka zelené cibulky
- pepř a sůl - špetka od každého
Příprava
- Brambory oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky.
- Nalijte vodu do hrnce a nechte ji převařit. Přidejte brambory a sůl. Vařte 12 minut.
- Mleté maso a jedno syrové vejce dejte do samostatné nádoby. Osolte, opepřete a promíchejte. Navlhčete si dlaně a vytvarujte malé masové kuličky.
- Jakmile brambory změknou, přidejte masové kuličky a znovu přiveďte k varu. Vařte 12 minut.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kousky.
- Oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na větší straně struhadla.
- Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a přidejte cibuli a mrkev. Smažte asi 4 minuty za stálého míchání. Osmaženou směs přidejte do polévky.
- Šťovík omyjte a nakrájejte na proužky. Přidejte do vývaru a vařte 4 minuty.
- Druhé vejce rozšlehejte v samostatné nádobě vidličkou. Tenkým proudem ho za stálého míchání vlijte do vývaru, aby se rozptýlilo. Přiveďte k varu, minutu vařte a vypněte.
- Polévku nalijte do misek a ozdobte nasekanou zelenou cibulkou.