Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Znepokojivé mediální ticho kolem Babišova Agrotecu

Znepokojivé mediální ticho kolem Babišova Agrotecu
Kdo se na nic neptá, neriskuje, že se něco dozví. Ilustrační snímek | zdroj: Facebook Andreje Babiše

Firma prvního místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše, který svoji politickou kariéru postavil na rétorickém boji proti korupci a proti rozkrádání státu, jde před soud kvůli manipulaci se státní zakázkou.  A… Ticho po pěšině. To mediální ticho děsí, píše Hlídacípes.org.

V úterý Zdeněk Matula z pražského vrchního státního zastupitelství oznámil, že žalobci poslali k soudu případ deseti lidí a tří firem, kterých se týká kauza manipulace se zakázkami České pošty. Mezi obviněnými firmami figuruje hustopečský Agrotec, který patří do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše.

Tenkrát v Agrotecu…

Agrotecu v rozhodné době šéfovala Babišova politická pravá ruku Jaroslav Faltýnek. Trestní stíhání manažera i celé firmy je pro Andreje Babiše velmi nepříjemné. Je-li stíhána i firma, fakticky tím orgány činné v trestním řízení říkají, že případný zločin není selháním jednotlivého manažera, ale celého systému.

Agrotec v získávání státních zakázek patřil mezi Babišovy nejúspěšnější firmy. HlídacíPes.org z veřejně dostupných zdrojů spočítal, že od roku 2006 do začátku roku 2015 získal Agrotec 41 státních zakázek v celkové výši 143, 5 milionů korun. Mnohdy právě od již zmiňované České pošty. Ve státních tendrech uspěl i poté, co policie zahájila trestní stíhání Agrotecu.

Již loni v létě informoval web Neovlivni.cz, že manažer pošty Patrik Z. při výslechu výslovně popsal Babišův Agrotec jako firmu, které šla pošta na ruku: “Uvedl, že společnost Agrotec byla v rámci České pošty takzvaným preferovaným dodavatelem. Rozuměl se jím VIP dodavatel, kterému měla být věnována nadstandardní péče, a který měl být upřednostňován při zadávání veřejných zakázek.”

… dnes v Česku

Zopakujme si to: firma místopředsedy vlády, která získala erární zakázky za téměř 150 milionů korun, je před soudem za pokus okrást stát! A dosaďme si místo jména Andrej Babiš třeba jméno Mirek Topolánek nebo Jiří Paroubek. Potrava, na které by se média v topolánkovsko-paroubkovské době pásla dlouhé dny a týdny. Na kauze by dělali nejvyhlášenější investigativci, nejznámější komentátoři by si s chutí brousili svá pera.

Píše se však červen 2016 a s výjimkou nezávislých mediálních projektů velké mediální domy včetně veřejnoprávní České televize kauza “nezajímá”. (viz výčet pod článkem)

Komentář se během úterka a středečního rána neobjevil žádný, noviny i weby se vesměs (s výjimkou Babišových LN) omezily na agenturní zprávu, že kauza putuje k soudu, doplněnou o vyjádření Andreje Babiše, že firma Agrotec je nevinná: „Jsem rád, protože jsem přesvědčen, že moje firma je nevinná a že u soudu se ukáže, že to obvinění je neodůvodněné, že nemá žádný reálný základ“.

Trefně to v následujícím tweetu okomentoval Babišův exnáměstek Lukáš Wagenknecht. Ten zmiňuje civilizovaný svět. Zjevně je cosi shnilého v médiích i státě českém…

Jak v úterý a ve středu informovala média o kauze Agrotec

  • Velké zpravodajské weby v úterý vesměs převzaly informaci od ČTK
  • Česká televize, úterní pořad Události – žádná informace
  • Televize Nova, úterní pořad Televizní noviny – krátké info, pořadí zprávy: 27
  • Televize Prima, úterní pořad Zprávy – krátké info, pořadí zprávy: 10

Středeční deníky

  • Hospodářské noviny (majitel Zdeněk Bakala) – přetiskly tweet zmiňující kauzu
  • E15 (majitelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč) – krátké info z ČTK na straně 5
  • Blesk (majitelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč) – žádná informace
  • Aha! (majitelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč) – žádná informace
  • Deník (majitel skupina Penta) – krátké info z ČTK na straně 10
  • Právo (majitel Zdeněk Porybný) – krátké info z ČTK na straně 4
  • Haló noviny (majitel KSČM) – krátké info na straně 2
  • Mladá fronta Dnes (majitel Andrej Babiš) – krátké info z ČTK na straně 2
  • Metro (majitel Andrej Babiš) – krátké info z ČTK na straně 7
  • Lidové noviny (majitel Andrej Babiš) – autorský článek na straně 5

Ondřej Neumann pro Ústav nezávislé žurnalistiky, Hlidacipes.org

Zdroje: