Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Beznadějná vzpoura českých pošťáků

Beznadějná vzpoura českých pošťáků
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Nabízejí cigarety, pojištění nebo losy. Přitom by měli jen doručovat dopisy. Tak dnes vypadá práce českých pošťáků. Nejen kvůli vynucené roli podomních prodejců protestovala v pondělí v Praze skupinka vzbouřenců. Co žádají pošťáci a jak popisují svou každodenní práci?

"Skončil jsem před rokem, protože pracovní podmínky na České poště jsou nesnesitelné," říká pan Růžička z Brna, který rozvážel balíky. "Největší problém byl v tom, že nepropláceli přesčasy, denně to byly dvě, dvě a půl hodiny. Když si to spočítáte, dohromady jsem za rok odpracoval měsíc a půl, dva zadarmo," počítá.

Dlouhodobě neúnosné pracovní podmínky a nečinnost ze strany vedení České pošty byly hlavním důvodem pondělního protestu. Akci svolaly odborové organizace SOS–21 a Federace výkonných zaměstnanců. Kromě zaměstnanců České pošty se na ní objevili i představitelé strany Zelených.

Pošťáci kromě standardních povinností musejí podle odborů zvládat neproplácené přesčasy a prodej zboží aliančních partnerů. Při neplnění prodejních plánů se jim pak strhávají peníze z platu.

Tři desítky protestujících došly z Hlavního nádraží před sídlo České pošty v ulici Politických vězňů, kde předaly seznam požadavků řediteli úseku lidských zdrojů Ivanu Feninecovi.

Feninec demonstranty s otevřenou náručí rozhodně nepřivítal. Pořadatele obvinil, že jim jde o sebepropagaci, a z toho, že jsou jinak celý rok pasivní. "Jen za minulý rok nám dodali pouhé čtyři žádosti. Ať mi řeknou konkrétní případy zaměstnanců a já se jimi budu zabývat," odmítl kritiku jako neopodstatněnou.

Hlavní pořadatel a předseda SOS– 21Petr Pohl jen kroutil hlavou. "Situace, ve které jsou zaměstnanci, je naprosto neúnosná. Nám se za sedm let existence nepodařilo prosadit vůbec nic, takže dnešek bereme jako mírnou formu vyjádření našeho postoje. Chceme, aby zaměstnanci mohli normálně pracovat," vysvětluje.

"A žádné konkrétní případy vám říkat nebudu, protože vím, jak by to s nimi nakonec dopadlo. Mám s tím osobní zkušenosti," připomněl situaci, kdy byl vyhozen i navzdory tomu, že zastával post odboráře.

Nejvíc zákazníků České pošty jsou sami pošťáci

O konkrétních případech se ale nebáli mluvit protestující zaměstnanci. Paní Růžičková, která pracuje jako doručovatelka, popsala systém strhávání fixní části platu při nedodržení prodejního plánu. "Protože ho není možné splnit, musíme smlouvy (o spoření, bankovním účtu nebo pojištění) uzavírat sami. Já jich mám na sebe několik, stejně tak celá moje rodina," přiznává.

Jenže založením účtu nic nekončí, protože musí splnit podmínku každoměsíčního obratu na účtu, aby nemusela platit za jeho vedení. "Takže na všechny musím pravidelně posílat peníze, které zase vyberu a pošlu na další," popisuje zvláštní praktiku, která ji zajišťuje část výdělku. "Mně to celé nevadí kvůli tomu, že by šlo o nějakou závratnou částku. I když v součtu za rok, to už nějaký peníz udělá," dodává.

Větší problém vidí v nabízení a prodeji podobných věcí při roznášce. "Jsme nuceni jít proti obecným a městským vyhláškám, protože podomní prodej je všude zakázaný. Ale my ho dělat musíme," stěžuje si. Na otázku, jestli si uvědomuje, že správným vykonáváním své práce vlastně permanentně porušuje zákon, jen rezignovaně kývne hlavou.

Její manžel, onen bývalý rozvozce balíků, jí dává za pravdu. "(Vedení) akorát drží zaměstnance ve strachu, kdy jim zakazuje protestní akce a vyhrožuje propuštěním. Dneska by tady bylo pět tisíc lidí, ale kvůli tlaku vedení jich přišlo jen pár desítek," upozornil.

I Pohl označil nátlak vedení na zaměstnance, aby se demonstraci nezúčastnilo, jako nepřiměřený. "Celý týden strhávali a zabavovali vedoucí poboček všechny letáky a informace. Kdo by nám vyjádřil podporu nošením reflexní vesty v práci, dostal by se do zápisu. A nebyla by mu prodloužena smlouva," říká. 

Pondělní účast ale vidí optimisticky jako "skvělý počin a začátek pro všechny. Dostával jsem spoustu mailů od lidí, že se omlouvají, ale nemohou nás podpořit ani podpisem, protože se bojí, že by přišli o místo. Živí rodinu, většina pracovníků jsou ženy, matky od rodin, samoživitelky a mají strach riskovat," popisuje atmosféru panující na pobočkách. 

I paní Růžičková čeká, že jí za její aktivitu možná neprodloužejí smlouvu. "To víte, mám smlouvu na dobu určitou jako většina. I když mi ji každý rok prodlužují, protože nemají lidi. Ale letos se to možná nestane," dodává smířeně.

Změny v budoucnu nikdo z protestujících příliš neočekává. Koneckonců i Feninec vykládal, že nevidí na zaměstnanecké politice České pošty nic nestandardního, co by nebylo normální v jiných firmách.

Jeho slova pana Růžičku nezaskočila a budoucnost pošťáků vidí černě. "Vedení pošty bude dál tvrdit, jak nedělá nic nezákonného, a že se vůbec nic neděje. Pošťáci na tom budou úplně stejně, budou stejně zdeptaní a po dvou letech budou zralí akorát na invalidní důchod, takže k žádné změně stejně bohužel nedojde," uzavírá.

Zdroje:
Vlastní