Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zákulisí korupce: Korupční kauza bývalého europoslance Roberta Duška

Zákulisí korupce: Korupční kauza bývalého europoslance Roberta Duška
Bývalý europoslanec Robert Dušek | zdroj: Profimedia

Dům pohody je projekt relaxačního komplexu s termálními lázněmi v Chrastavě u Liberce. Původně byla cena odhadována na 230 milionů korun, Evropská unie na něj přispěla 121 miliony. Podle policie se na dotacích nezákonně pokusili obohatit krajské špičky ČSSD v čele s bývalým europoslancem Robertem Duškem. Zakladatelka Centra nezávislé investigace, dnes reportérka HlídacíPes.org Eliška Hradilková Bártová popisuje svoji investigativní práci na této kauze. Materiál vznikl v rámci projektu Informací proti korupci. Na jeho realizaci se podílel i HlídacíPes.org.

Na počátku této kauzy stála informace od našeho zdroje získaná prostřednictvím kolegy z libereckého Krajského protikorupčního pracoviště. Dostáváme echo, že detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) obvinili nejspíše z korupce bývalého poslance a europoslance Roberta Duška, jenž byl v dané době členem vrcholných orgánů ČSSD.

Zdroj je sice důvěryhodný, přesto ctíme pravidlo mít získané informace ověřené ze dvou zdrojů. Ostatně od informátora máme pouze základní sdělení, že byl obviněn, detaily nevíme. Vzhledem k tomu, že jde o vysoce postaveného politika, tušíme, že může být vypuštění této zprávy výbušné.

Informací proti korupci

Projekt, v rámci kterého uznávaní novináři na deseti konkrétních kauzách seznamují čtenáře se zákulisím své práce. Do projektu se zapojili Eliška Hradilková Bártová (HlídacíPes.org), Jana Neumannová (Reportéři ČT), Robert Břešťan (HlídacíPes.org), Jan Hrbáček (Euro), Radek Kedroň (ex Lidovky.cz), Lukáš Landa (Reportéři ČT),  Robert Malecký (HlídacíPes.org).

Pokoušíme se tedy nejdříve získat informace oficiální cestou přímo z ÚOKFK, ovšem tiskový mluvčí Jaroslav Ibehej jako ve většině rozpracovaných případů odmítá naše zjištění potvrdit. Zkoušíme to tedy jinudy a snažíme se zjistit, který státní zástupce má případ na starosti. To se daří, a následně jej i úspěšně kontaktujeme.

Státní zástupce Radim Kadlček naší informaci o obvinění Duška naštěstí potvrzuje a dodává pár potřebných detailů. Ještě před zveřejněním ale chceme dát prostor obviněnému Duškovi. Ten se však k případu odmítl vyjádřit a telefonický hovor ukončil.

Další obvinění a první výstup

Prostřednictvím dalšího zdroje se dozvídáme i další dvě jména obviněných společně s Duškem, jde o libereckého podnikatele Jana Imlaufa a bývalého radního v Liberci Martina Seppa. Ten je sdílnější a policejní stíhání potvrzuje.

Jak Sepp, tak Dušek mají stranické legitimace ČSSD, proto kontaktujeme také regionální vedení strany. Ptáme se, jak budou danou situaci, kdy jejich dva členové čelí policejnímu stíhání, řešit. Dozvídáme se, že pro stranické kolegy je informace o obvinění nová a že se jí tudíž ani nezabývali.

Mezitím už kolegové z libereckého KPKP připravili profily obviněného Duška a Seppa a zároveň chystají do grafické podoby koláž fotek dvou hlavní aktérů kauzy. Informace jsou připraveny k vypuštění – základní zjištění je ověřeno (dokonce ze tří zdrojů), hlavní aktéři dostali prostor k vyjádření, stejně tak bylo umožněno reagovat straně, jíž jsou členy.

Z posbíraných informací tedy připravujeme článek k vydání a publikujeme jej 10. června na webu CNI. Záhy na to přejímá naše zjištění ČTK, Česká televize, téměř všechny webové kanály hlavních zpravodajských deníků a řada zpravodajských webů.

Vyvracíme spekulace a nepřesnosti

Tím ale naše práce na případu zdaleka nekončí, naopak. V kauze zůstává řada nezodpovězených otázek, na které hledáme dál odpovědi. Po zveřejnění prvního článku nebylo například jasné, kdo je ještě společně se třemi výše uvedenými jmény obviněn a čeho přesně se obvinění týkají.

Během dne se nám daří potvrdit informaci, že údajné korupce se obviněný Dušek a spol. měli dopustit v souvislosti s projektem dotovaným z evropských peněz na výstavbu lázeňského komplexu Dům Pohoda v Chrastavě. Konkrétně mělo jít o neoprávněné čerpání dotací na tento projekt.

Původně bylo obviněno sedm lidí, na počátku června ale policie rozšířila obvinění na další lidi – již zmíněného bývalého europoslance Duška, bývalého libereckého radního Milana Seppa a libereckého podnikatele Jana Imlaufa. Vzhledem k tomu, že se v ostatních médiích zatím objevila řada nepřesností a spekulací, z čeho je R. Dušek vlastně viněn, vydáváme ještě týž den další článek, ve kterém důvod obvinění upřesňujeme.

Dům pohody, o který v případu jde, je projekt relaxačního komplexu s termálními lázněmi v Chrastavě u Liberce. Původně byla cena odhadována na 230 milionů korun, Evropská unie na něj přispěla 121 miliony. Prostředky z Evropské unie byly na projekt poskytnuty prostřednictvím ROP Severovýchod v době, kdy zde měla zastoupení ČSSD Libereckého kraje. Tu tehdy vedl nyní obviněný Robert Dušek. Členem Regionální rady ROP Severovýchod byl i další obviněný Martin Sepp.

Duškova rezignace

Další nově získané detailní informace jsou ověřeny a vypuštěny. Kauza dostává ještě během téhož dne rychlý spád – Robert Dušek zaslal hned týž den odpoledne dopis předsedovi strany, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ve kterém rezignuje na svoji funkci ve výkonném výboru a předsednictvu ČSSD.

Dušek v něm uvedl, že krok opustit předsednictvo ČSSD činí pouze v zájmu sociální demokracie. „Pevně věřím, že se v dalším prokáže, že jsem se ničeho protiprávního nedopustil,“ uvedl Robert Dušek na stranickém webu. O jeho rezignaci sepisujeme v rychlosti krátký informační článek.

Opět se tato informace rychle šíří po ostatních zpravodajských webech. Postupně se z dotazování a kontaktování dalších zdrojů dozvídáme, že u Roberta Duška i Martina Seppa proběhla domovní prohlídka, při které byly zabaveny důležité důkazy.

Současně zjišťujeme výši škody, jakou svým nezákonným jednáním měli způsobit – jde přinejmenším o 200 milionů korun. Z těchto dílčích údajů připravujeme další článek.

Podezřelé transakce

Naše práce pokračuje – stále zůstává nezodpovězena otázka, kdo další je společně s Robertem Duškem, Seppem a Imlaufem mezi obviněnými. Zjistit jejich jména je náš další cíl. Vyrážíme proto do terénu, do Liberce, kde se snažíme kontaktovat jednotlivé aktéry a možné zdroje informací.

Mezitím kolegové shromažďují podklady k podezřelým majetkovým transakcím, ke kterým v okolí obviněných došlo. Pomocí údajů z Katastru nemovitostí zjišťujeme, že kamarádka Duškovy ženy získala za podezřele výhodných podmínek nemovitosti obviněného podnikatele.

Obchod zprostředkoval odsouzený člen ČSSD. Nové informace zveřejňujeme v dalším článku. Tato nová zjištění předáváme také exkluzivně Mladé Frontě Dnes.

Na "místě činu"

Díky výjezdu na "místo činu" se nám daří zkontaktovat nový zdroj, který nám poskytl důležité informace – jména dalších obviněných v dané kauze. Zdroj je sice pro nás nový, ale ukazuje nám dokument, který jeho slova dokládá. Následně je potvrzuje i sám obviněný.

Dozvídáme se tak, že kromě Roberta Duška, libereckého podnikatele Jana Imlaufa a Martina Seppa je stíhán ještě další člen sociální demokracie – již dříve odsouzený v souvislosti se zabitím Filipa Venclíka, předseda místní organizace ČSSD Liberec 12 – Pavlovice Petr Skála.

Mezi obviněnými je také kamarádka Duškovy ženy Simona Lepešková, která byla Duškové na svatbě za svědkyni. Lepeškovou policie viní z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti s trestní sazbou až pěti let odnětí svobody.

Současně se dozvídáme, že Dušek je konkrétně obviněn z přijetí úplatku. Podle policie měl úplatek spočívat mimo jiné v tom, že podnikatel Imlauf prodal pod cenou ubytovnu a okolní pozemky v Liberci Skálovi a Lepeškové (potvrdily se tak naše předchozí informace o podezřelých majetkových transakcích).

Bílí koně

Existuje však podezření, že mohli údajně být pouze bílými koňmi, kteří mají zastřít údajně reálného vlastníka – Roberta Duška. Snažíme se bývalého poslance znovu kontaktovat, aby nám objasnil svoji roli v této kauze, také tentokrát se ale odmítl vyjádřit.

Stejně tak nechtěl obvinění komentovat ani stranický kolega Skála, nicméně skutečnost, že je mezi 21 obviněnými, CNI potvrdil. Další z obviněných Jan Imlauf tuto informaci taktéž potvrdil a pokusil se objasnit jednu z podezřelých transakcí s nemovitostmi. Zároveň ale uvedl, že se cítí nevinen.

"Nevěděl jsem, že to kupují pro Duška, žádný úplatek jsem mu nedal," uvedl pro CNI. Při pátrání v blízkém okolí obviněného Duška pomocí Katastru nemovitostí zároveň zjišťujeme, že jen pár dní poté, co policie Duška obvinila, se pokusil převést svůj nový luxusní dům na okraji Liberce na svoji současnou manželku.

V dokumentu uloženém na katastru je Robert Dušek veden jako převodce a jeho žena Barbora jako nabyvatelka. "Jde o smlouvu o rozšíření vlastnictví na společné jmění manželů. Majiteli domu budou nyní oba manželé," reagoval Dušek v sms zprávě zaslané CNI. Proč však k převodu přistoupil až nyní – čtyři roky po svatbě a jen pár dní poté, co jej policie začala stíhat, neobjasnil.

Současně se nám podařilo zjistit, že Dušek vlastní kromě luxusní vily další dvě nemovitosti. V Jizerských horách koupil jen pár metrů od rozhledny Bramberk zkrachovalou rekreační chatu "Krásný" a opodál stojící objekt "Myslivecká chata". Ze všech nemovitostí Roberta Duška pořizujeme fotodokumentaci. Následně všechny výše uvedené nové informace souhrnně opět publikujeme na CNI v samostatném článku. Vzhledem k množství získaných informací celou kauzu následně zpracováváme do komplexní případové studie.

Pečlivý politik

Ale ani tímto pro nás případ nekončí, sledujeme jej dál. Díky tomu se k nám dostává od našeho nového zdroje z regionu informace, že Robert Dušek si údajně vedl sešit, ve kterém si psal výše úplatků a částky ke konkrétním projektům. Pokoušíme se získat bližší informace o tomto “korupčním deníku” z jiných zdrojů, které jsou o případu informovány, ale nedaří se nám to.

Lidé, kteří jeho obsah znají, o něm nechtějí mluvit. Informaci se nám nedaří ověřit, rozhodujeme se proto ji nepublikovat. O pár měsíců později se částečné informace dostávají ke kolegům z Mladé Fronty Dnes, kteří uvedli konkrétní příklad několika zápisů ve zmíněném deníku, jež se vztahovaly ke konkrétním zakázkám a částkám, o něž se mají navýšit.

Potvrdily se tak naše informace, které jsme tehdy s ohledem na nemožnost je ověřit nemohli publikovat.

Mrtvé duše

Postupně má kauza pro Roberta Duška další politické následky. V lednu 2016 mu krajský výbor ČSSD pozastavil členství ve straně.

Na počátku února se pak CNI společně s libereckým KPKP podařilo zjistit, že díky nařízené přeregistraci v okresní organizaci ČSSD v Liberci vyšlo najevo, že ve straně je pravděpodobně až 70 % členů zapsáno v systému tzv. "mrtvých duší". Bezprecedentní čísla ukazují na možný propracovaný korupční systém zajišťující neomezenou kontrolu nad stranickými orgány.

V jejich čele donedávna stál právě obviněný Robert Dušek. Pod tíhou nových informací se nakonec Robert Dušek rozhodl promluvit, tedy alespoň vydal k obviněním tiskové prohlášení, ve kterém popírá jak manipulaci se členstvím ČSSD, tak například existenci "korupčního deníku".

Policie do doby zpracování tohoto tématu případ neuzavřela. Podle nejnovějších informací HlídacíPes.org by ale vyšetřování této kauzy, kterou má policie popsána už na více než 20 šanonech, mělo být uzavřeno na podzim tohoto roku.

Zdroje: