Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zákulisí korupce: Peltův politický zájezd do Amsterdamu

Zákulisí korupce: Peltův politický zájezd do Amsterdamu
Pelta na letišti | zdroj: Profimedia

"Máme hlášku, že kolem půlnoci by měl na letišti přistát Pelta s nějakými politiky. Prý jim zaplatil dvoudenní výlet na zápas do Amsterdamu,“ líčí zakladatelka Centra nezávislé investigace Eliška Hradilková Bártová vznik kauzy "politického zájezdu" organizovaného šéfem českého fotbalu. Ve hře byl nejen sport, ale i krajské dotace. Materiál vznikl v rámci projektu Informací proti korupci, na jehož realizaci se podílel i HlídacíPes.org.

Běžný pracovní den dávno skončil. Je hluboká noc, zvoní telefon. Kolega z Liberce nám vzrušeným hlasem volá: "Mám hlášku, že kolem půlnoci by měl na letišti přistát Pelta s nějakými politiky. Prý jim zaplatil dvoudenní výlet na zápas do Amsterdamu."

Krajské protikorupční pracoviště (KPKP), ze kterého nám volá, známe delší dobu, jde o nevládní organizaci založenou v roce 2014 s cílem odkrývat a poukazovat na korupční jednání na lokální úrovni v Libereckém regionu.

Poté, co vzniklo Centrum nezávislé investigace, stal se jejich vedoucí Jaroslav Tauchman jedním z našich přispěvatelů, pravidelně jsme se začali scházet na poradách a úzce spolupracovat. Kauzy přesahující regionální rozměr jsme se proto rozhodli řešit společnými silami.

Proto, když nám liberecký kolega zavolal s tipem na Peltu v letadle, v podstatě jsme neváhali a rozhodli se případu ujmout.

Motivace informátora

Původní informaci dodal libereckým kolegům zdroj sedící přímo v letadle s fotbalovým bossem, šéfem Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Vzhledem k tomu, že informátor působí v Libereckém regionu dlouhodobě, znal aktivity KPKP a proto se obrátil právě na ně. Samozřejmě podmínkou bylo zachování jeho anonymity.

Kdyby vyšlo najevo, že to byl právě on, kdo tuto citlivou informaci pustil novinářům, veškeré jeho podnikatelské aktivity spojené s lidmi okolo Pelty by jistě okamžitě skončily a dostal by se do problémů.

Projekt, v rámci kterého uznávaní novináři na deseti konkrétních kauzách seznamují čtenáře se zákulisím své práce. Do projektu se zapojili Eliška Hradilková Bártová (HlídacíPes.org), Jana Neumannová (Reportéři ČT), Robert Břešťan (HlídacíPes.org), Jan Hrbáček (Euro), Radek Kedroň (ex Lidovky.cz), Lukáš Landa (Reportéři ČT),  Robert Malecký (HlídacíPes.org).

Identita zdroje se proto obecně ve většině případů nezveřejňuje – často jde o člověka, který je v případu zainteresován nebo jinak spojen s klíčovou postavou a vyvedení z anonymity by jej mohlo poškodit (např. by mohl přijít o práci či se obávat útoku na svoji osobu). To platilo i v tomto případě. Není důvod identitu zdroje odhalit.

Pro nás a veřejnost je důležitá informace, kterou přinesl. Klíčový problém, který využívání utajených zdrojů přináší, jako je detekování motivace informátora, v tomhle případě odpadá. Náš insider sice určitě má vlastní motiv, proč nám dal echo a proč chce, aby informace vyšla najevo, ale lze ji velmi snadno ověřit a je zde zcela jasný veřejný zájem. Tedy dva klíčové faktory.

Pokud fotbalový klub významného podnikatele a funkcionáře Miroslava Pelty, jenž za sebou stále táhne pachuť z korupční kauzy placených zápasů (tzv. "cinklé jaro") platí letecký zájezd politikům, kteří rozhodují o dotacích pro jeho fotbalový klub, je to jasná forma korupce. Veřejnost má o ní vědět bez ohledu na původní motivaci informátora

Kdo je na fotkách

Vyrážíme tedy s foťákem na letiště. Kolem půlnoci jsme na místě. Letadlo má skoro dvě hodiny zpoždění, důležitost jeho osazenstva předznamenávají bodyguardi postávající v téměř prázdné hale.

Z prostoru pro odbavení konečně vystupují známé postavy, Peltu nelze přehlédnout, řadu lidí nepoznáváme, foťákem schovaným pod bundou se snažíme zachytit co nejvíce pasažérů speciálního letu. Detekovat je budeme moci později.

Na první pohled už víme, že informace od zdroje byla pravdivá: v letadle seděl skutečně Miroslav Pelta, cestovní agentura nám ještě na letišti potvrzuje, že nešlo o běžný charter, nýbrž o soukromě zaplacený. S Peltou poznáváme na fotkách i první politické tváře – náměstka libereckého hejtmana Miroslava Pietera, radní Lenku Kadlecovou.

Všechny fotky následně posíláme důvěryhodným lidem, kteří znají tamní komunální politiky lépe než my z Prahy. Během následujícího dne se nám postupně daří za pomoci regionálních zdrojů identifikovat neznámé tváře. Celkem se nám podařilo na fotkách zachytit devět politiků z Libereckého kraje.

Jsme spokojení, přemýšlíme, jak načasovat vydání našeho zjištění, snažíme se prostřednictvím dalších zdrojů z regionu zjistit, zda může stejnou informací disponovat někdo jiný. Nemůže, článek tedy vydáme až v pondělí.

U takových typů zjištění není radno dlouho otálet, tak třaskavá informace si často najde cestu ven sama a naše práce by přišla vniveč. Máme tak pouhý jeden pracovní den na konfrontace klíčových politiků, kteří se zájezdu zúčastnili a ke kterým máme jednoznačný důkaz v podobě fotografie. S tím přichází klíčová fáze: ověřit, zda jim cestu skutečně zaplatil Pelta a jeho fotbalový klub.

Kdo platil cestu

V redakci si mezi sebou rozdělujeme, kdo které politiky obvolá. Je potřeba to zkoordinovat, aby se nemohli mezi sebou vzájemně varovat a připravit se na otázky. S použitím diktafonu je postupně obvoláváme.

Nahrávací štěnice je pro takový typ konfrontace nezbytná – umožňuje přesně zachytit tvrzení daného člověka a ten se tak nemůže později vymlouvat, že řekl něco jiné- ho. Důležitost nahrávání v investigativní práci se potvrdila i tentokrát.

Díky použití diktafonu máme zachyceno, jak náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter při prvním kontaktu potvrzuje, že mu zájezd do Amsterdamu platil právě Peltův fotbalový klub. Jen o pár hodin později, poté, co jsme se obrátili s dotazy na jeho nadřízeného hejtmana kraje Martina Půtu (STAN), náměstek Pieter najednou obrátil a tvrdil, že si samozřejmě vše platil sám.

Chtěli jsme tedy vidět výpis z účtu, na kterém by bylo jasně patrné, zda, kdy a kolik skutečně zaplatil za onen zájezd. Na to náměstek reagoval s tím, že platil hotově. Stejně tak reagovali i další dva jeho kolegové, následně zveřejnili pokladní doklady o zaplacení (na jednom například zcela chyběl podpis), které ale neumožňují ověřit si, zda platba skutečně proběhla.

Konzultujeme tato zjištění s ředitelem Nadačního fondu proti korupci Petrem Soukenkou. Víc možností, jak zjistit, kdo zájezd skutečně platil, nelze. Pokračujeme tedy dál v obvolávání účastníků zájezdu.

Naše zarputilost se nám vyplácí, podařilo se nám totiž získat výpovědi dvou dalších politiků, kteří jednoznačně potvrzují, že jim jak letenky, tak ubytování hradil Peltův fotbalový klub. Tuto informaci dokonce potvrdil bývalý poslanec ODS Vít Němeček. Sám Pelta ale navzdory tomu dál tvrdil, že si politici vše platili sami. Jeho fotbalový klub na dotazy nereagoval. Jinou možnost ověření v tak krátkém čase nemáme.

Kolik půjde na sport

Během víkendu ještě prověřujeme souvislosti. S překvapením zjišťujeme, že kontroverzní fotbalový funkcionář Pelta pozval liberecké politiky na výlet pouhé dva týdny poté, co společně s dalšími libereckými podnikateli Petrem Syrovátkou a Ludvíkem Karlem apeloval na Liberecký kraj, aby uvolnil více peněz na podporu sportu.

Ba co víc, na ruzyňské letiště dosedli liberečtí politici s Peltou pouhé čtyři dny před hlasováním libereckého zastupitelstva o navýšení dotací pro sport o 20 milionů korun, ze kterého bude čerpat mimo jiné také Peltův fotbalový klub FK Jablonec. Toto navýšení navíc navrhl jeden z účastníků Peltova zájezdu do Amsterdamu – náměstek Pieter.

Tyto informace ještě umocňují korupční motiv akce, kterou se nám podařilo odhalit. Blíží se konec víkendu, sepisujeme článek, kontrolujeme důsledně fakta a použité citace. V pondělí článek vychází. Text, který jsme na základě prvotní informace zdroje a následného prověřování a konfrontací sepsali, měl velký ohlas mezi čtenáři, politiky i na fotbalové scéně.

Hejtman Půta na základě našeho odhalení vydal prohlášení, ve kterém výjezd politiků s Peltou označil za „nevhodný“. Ke kauze se vyjádřil také poslanec Jan Farský. Informace převzaly také všechna tradiční média. Samotný článek zaznamenal velký ohlas i mezi čtenáři, dlouho byl nejčtenějším na našem webu CNI, stejně tak mu dlouho patřilo nejvíce "lajků" a sídlení na sociálních sítích.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Autorka je zakladatelka a bývalá šéfredaktorka CNI, nyní reportérka HlídacíPes.org

Zdroje: