Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Skryté významy na pozadí politických projevů

Skryté významy na pozadí politických projevů
Barack Obama a jeho chrabrý předchůdce Theodore Roosevelt | zdroj: Profimedia

Politici, kteří chtějí veřejnosti říct nějaké zásadní sdělení, by si vždy měli najít kvalitní a odpovídající pozadí. Nikoli přeneseně, byť dostatek informací je také důležitý, ale doslova. Volba obrazu či jiného uměleckého díla, před které se postaví, má mnohem větší význam, než se může zdát.

V české politice máme prezentační nudu. Téměř všechny tiskové konference vypadají stejně a podprahová sdělení nikdo příliš neřeší. Pokud má tiskovou konferenci sociální demokracie, postaví se vedle oranžového banneru. Když nastoupí občanští demokraté, jen se vymění barva a růže za ptáka.

Sobotka Na českých tiskových konferencích je nuda, pozadí je stále stejné... | zdroj: tisková zpráva

Ve světě se však na poli marketingu kope vyšší liga a umění v ní hraje nezanedbatelnou roli. Symboliku samozřejmě nelze hledat za vším, ale u nejvyšších světových politiků je volba prostoru pro tiskovou konferenci nebo rozhovor s médii jen zřídkakdy náhodná.

Někdy není ani příliš těžké ona podprahová sdělení rozklíčovat. Příkladem je třeba snímek francouzského prezidenta Francoise Hollanda z pařížského Louvru.

profimedia-0276882642 (1) Francouzský prezident Francois Hollande s nizozemským královským párem | zdroj: Profimedia

Tím, že zapózoval vedle dvou portrétů Rembradta, které muzeum získalo po 130 letech v držení soukromého majitele, se pasoval do role ochránce kultury. Cenná díla "vyrval ze spárů boháčů" a zpřístupnil široké veřejnosti.

Dětská nevinnost a vize mírumilovného světa

Není také těžké pochopit, proč se německá kancléřka Angela Merkelová v lednu tolik ochomýtala kolem obrazu Dívky v krajině, drobné malby zachycující dvě dívky v květovaných šatech. Dílo, které namalovala tehdy osmiletá Nelly Tollová v polském ghettu, bylo součástí největší výstavy o holocaustu mimo území Izraele.

Dětská představa mírumilovného světa a následně i osobní setkání s autorkou, která koncentrační tábor přežila, Merkelové posloužila v době sílícího antisemitismu a uprchlické krize lépe než dojemná řeč o naději na lepší svět pro všechny.

profimedia-0272293521 Německá kancléřka Angela Merkelová s Nelly Tollovou před jejím obrazem | zdroj: Profimedia

Nejlépe mají samozřejmě (pod)prahovou propagandu zvládnutou ve Spojených státech a v Rusku. Zatímco ruský prezident Vladimir Putin pózuje polonahý v heroických pózách, jeho americký protějšek Barack Obama je o něco střídmější.

Chrabrý jako Teddy

Obama mimo jiné spoléhá na testosteron jednoho ze svých předchůdců, Theodora Roosevelta. Jeh podobizna jako vojenského vůdce Obamovi v únoru posloužila ve chvíli, kdy oznamoval uzavření věznice v Guantanámu.

Krok je vnímaný kritiky jako slabošství a signál islamistům, že americký boj proti džihádistům polevuje. Když se však za zády prezidenta na koni heroicky vzpíná Roosevelt vedoucí svou kavalérii vstříc zisku Guantánama pod americkou nadvládu, část jeho "machovství" jako by přešla na Obamu. Nebo v to alespoň doufal.

Umění v souvislosti Obamovi v souvislosti s Kubou pomohlo ještě jednou. Při jeho březnové návštěvě u příležitosti znovuobnovení diplomatických vztahů ho čekalo i setkání s členy disentu. Jejich skupina samozřejmě z uvolňování vztahů příliš nadšená není, čehož si je Bílý dům vědom.

Můj nový přítel...

Proč tedy pozornost médií trochu nerozmělnit? Spíš než Obamova slova tak díky marketingovému oddělení upoutala obří malba za zády amerického prezidenta. Jejím autorem je současný umělec kubánský Michel Mirabal a dal jí příhodný název: "Můj nový přítel".

Plátno, které zrakům médií a skrze ně i obyčejným Kubáncům nemohlo uniknout, staví vedle sebe, bok po boku, kubánskou a americkou vlajku. Jsou navíc tvořeny otisky dlaní, které obě vlajky protínají, jako symbol přátelského podání rukou. Horko těžko by se hledala lepší volba jako podkres Obamova slibu o ukončení sankcí.

profimedia-0279600998 Setkání amerického prezidenta Baracka Obamy vévodil obraz Můj nový přítel kubánského malíře Michela Mirabala | zdroj: Profimedia

Ale abychom nevyzdvihovali jen Obamův tým, tiskové oddělení Bílého domu se činilo i za vlády George W. Bushe. To když v únoru 2003 zakryli závěsem tapisérii visící u vstupu do sídla Rady bezpečnosti OSN, kde americké televizní štáby často natáčejí politiky.

Válečný obraz se k invazi nehodí

Příliš se nehodila k oznámení invaze do Iráku. "Nevhodným" uměleckým dílem je totiž gobelínová verze obrazu Guernica od Pabla Picassa. Zachycuje hrůzy leteckého bombardování, které v roce 1937 zničilo starobylé baskické město.

Obraz byl součástí protestů proti válce ve Vietnamu a je vnímaný jako symbol agresivity americké zahraniční politiky. Ve chvíli, kdy americká vláda oznamuje začátek války, to vpravdě není ideální podkres ani pro natáčení ilustračních snímků politiků přicházejících na zasedání organizace…

guernica Obraz Guernica od Pabla Picassa | zdroj: tisková zpráva

Pokud Obamovým nástupcem stane Hillary Clintonová, jistě si její tým obhlédne sklad uměleckých děl vhodných k podpoření jejích myšlenek. Jen mezi nimi pravděpodobně nebude portrét jejího manžela. Jeho autor se totiž nechal slyšet, že do něj zakomponoval odkaz na jeho aférku s Monikou Lewinskou. 

Zdroje:
BBC