Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Komentář: Prague Pride miluje Microsoft a Airbnb. Zaslouží si kritiku zleva?

Komentář: Prague Pride miluje Microsoft a Airbnb. Zaslouží si kritiku zleva?
Prague Pride by se měl vyvíjet, není ale důvod festival zcela zatracovat | zdroj: Profimedia

Festival Prague Pride se letos stal terčem nejen tradiční, homofobní "kritiky", připomínky k němu zazněly takříkajíc "z vlastních řad". Nespokojenost s přístupem pořadatelů byla dokonce tak velká, že se letos uskuteční alternativní akce v sociálním centru Klinika. 

Letos se koná už šestý ročník "teplého lidskoprávního festivalu Prague Pride", jak ho označují jeho organizátoři na svých webových stránkách. Pořádá ho stejnojmenný spolek, který si dává za cíl přispívat k prosazování tolerantní občanské společnosti, bojovat proti homofóbii a zvyšovat povědomí veřejnosti o lesbické, gay, bisexuální a transgender komunitě v České republice.

Festival je tradičně kritizován především ze strany těch, kteří se domnívají, že být gayem či lesbou je něčím nepřirozeným a že jejich snaha vychovávat děti a rozšiřovat svá práva v této oblasti narušuje a podkopává klasický rodinný model založený na soužití muže a ženy, kteří se starají o své děti.

Hlavními kritiky Prague Pride tak dosud byli především členové různých křesťanských spolků, představitelé katolické církve či lidé z okruhu bývalého prezidenta Václava Klause.

Jiná kritika týkající se například podpory od izraelské ambasády či odmítání organizátorů dát prostor také lidem ze spolku ČEPEK, který sdružuje lidi s pedofilní orientací, byla spíše okrajová. Nyní však právě tyto připomínky vedly k uspořádání alternativních akcí v Autonomním sociálním centru Klinika na Žižkově.

Jejich cílem je ukázat, že queer identita nemá být zbožím, předmětem marketingu nebo společenské odpovědnosti firem. To vše lze na Prague Pride nalézt. Jako každý rok se i tentokrát v rámci festivalu koná v hotelu Hilton Pride Business Forum, které pojímá diverzitu - tedy také přítomnost gayů a leseb v pracovním kolektivu - jako něco, co má pro firmy ekonomický přínos aneb mít v týmu gaye se vyplatí, zvedne vám to zisk.  

Stejným směrem jde Pride Tourism Symposium, které se letos koná poprvé a které se rovněž zabývá ekonomickým přínosem, tentokrát ale LGBT turistů v oblasti cestovního ruchu. V tiskové zprávě festivalu také nechybí, že do sobotního průvodu je už tradičně zaregistrován vůz americké ambasády, společnosti Microsoft, IBM, Clearstream, ale i Amnesty International. A po příchodu průvodu do Letenských sadů bude živá hudba hrát pro změnu z Airbnb Stage.

Opomíjená témata 

Organizátoři Alt*Pride, jak se alternativa k festivalu Prague Pride jmenuje, tedy nevaří své připomínky z vody. Stejně tak nemíří mimo, když chtějí akcí na Klinice upozornit na opomíjená témata, jako je třída, etnicita, původ a role sociálních nerovností ve vyčleňování a útlaku uvnitř i vně queer komunity nebo když chtějí reflektovat vliv kapitalismu, ekonomické globalizace a s nimi spojeného konzumismu na queer komunitu.

Trochu zvláštní je, že organizátoři akcí na Klinice také plánují účast v průvodu Prague Pride. Působí to, jako by se neuměli rozhodnout, jestli chtějí být vůči festivalu alternativou nebo zda se ho spíše budou snažit změnit, aby více vyhovoval jejich představám.  

Alternativní program na Klinice chtě nechtě působí jako kritika festivalu, která je určitě na místě, otázkou je, jak přesně ji formulovat, aby nebyla vůči Prague Pride nespravedlivá. Festival se s postupujícím časem vyvíjí. Nelze říct, že by stál na místě. V porovnání s loňským ročníkem přichází s bohatší nabídkou doprovodných akcí buď se sociální tematikou, nebo takových, které mají větší přesah a netýkají se pouze úzce LGBT komunity.

Ať už jde například o diskuzi se zástupci české muslimské komunity s názvem "Islám a LGBT+ lidé – dva neslučitelné světy?", besedu o životě queer lidí na ulici, debatu o duševním zdraví LGBT lidí či diskuzi o tom, jak se žije LGBT uprchlíkům.

Je důležité, že se festival tímto způsobem věnuje řadě témat, která se v jisté míře dotýkají i LGBT komunity. V tomto smyslu se Prague Pride posouvá dál a bylo by nespravedlivé to nezmínit, přestože to nemusí být tak viditelné kvůli tomu, že doprovodné akce stále zůstávají poněkud ve stínu sobotního průvodu Prahou, kterým festival vrcholí.

Prostor věnovaný sociální tématice by určitě bylo dobré i nadále zvětšovat. Také způsob, jakým jsou uvedená témata pojímána, může obsahovat větší míru společenské kritiky. Zda na festivalu budou mít své místo rovněž témata, která tam dnes scházejí organizátorům Alt*Pride, nakonec záleží především na lidech, kteří Prague Pride navštěvují, podporují ho a aktivně se podílejí na jeho přípravě. Jeho současná podoba je jejich odrazem.

Příliš mnoho komerce

Pořádat natolik rozsáhlou akci bez sponzorů ze strany soukromých firem a korporací by jistě šlo, ale neobešlo by se to bez mnohem větší podpory lidí, kterým na festivalu záleží. Pokud jejich ochota přispět tak velká není, nelze se divit, že organizátoři jsou rádi, když festival podporuje například Airbnb.

Druhá věc je, že současný organizátorský tým s největší pravděpodobností nemá problém s dary od velkých firem. Nutno dodat, že kdyby ho měl, tak by to pořadatelům festivalu notně zkomplikovalo práci, kterou už tak dělají ve svém volném čase. Samozřejmě se lze ptát, zda to Prague Pride poněkud nepřehání a jestli by se přeci jen bez některých svých sponzorů neobešel a nemohl je nahradit jinými a nebo zda by je aspoň pak nemohl propagovat méně vtíravě. Jenže stála by pak firmám taková reklama za to?

V současných podmínkách jistě existuje typ akcí, pro které na Prague Pride není místo, a proto má smysl, aby se konal i Alt*Pride. Stejně tak není důvod se dopředu vzdávat snahy o jeho rozšiřování. Kromě pořádání alternativních akcí mimo tradiční "teplý festival" by ale byla škoda rezignovat na proměnu samotného Prague Pride. Byť by to mělo být v jistých mantinelech, kde přesně jsou, však dopředu nevíme.

Klíčová je debata, zda skutečně každá korporace je vítaná mezi sponzory festivalu a zda je nutné, aby prezentace Prague Pridu byla samá reklama. Tato diskuse ovšem nevznikne sama od sebe. Možná i proto je dobré, že Alt*Pride nedělá vlastní průvod a chce se přidat k tomu, který pořádá Prague Pride. Skutečná debata o pražské Pride by nevznikla, kdyby se její kritikové někam zavřeli a tam si udělali vlastní akci odděleně od ostatních. 

Zdroje:
Vlastní