Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Homoerotika na finské poště

Homoerotika na finské poště
Finská pošta vydá známky s homoerotikou slavného umělce Touka Laaksonena | zdroj: Itella Posti

Finská pošta v září vydá sérii nových známek. Mezi malebnými akvarely a vánočními výjevy se objeví i několik známek s kníratými pány ve fetiš kožených rukavičkách. Pošta tak chce vzdát hold umělci Toukovi Laaksonenovi, který patří k ikonám homosexuálního umění 20. století.

Podle finského poštovního servisu Itella Posti nové známky ztělesňují "sebevědomou a hrdou homoerotiku", která byla základem prací umělce známého pod pseudonymem Tom of Finland.

"Vykreslují smyslnou životní sílu a schopnost být na sebe pyšný. V naší severské zemi toho není nikdy dost," uvedl grafik Timo Berry, který pomáhal s přípravou designu.

Finové přitom nejsou až tak vřelí k homosexuální menšině, jak by to mohlo vypadat. Gayové a lesbičky mají ve Finsku velmi omezená adopční práva a homosexuální sňatky teprve čekají na legalizaci. Parlament o nich debatoval loni, ale nakonec příslušný zákon zamítl.

Zajímavé je, že pošta Spojených států letos vydá novou známku jako poctu Harveymu Milkovi, aktivistovi za práva gayů zavražděného v San Francisku v roce 1978. Jak bude jeho známka vypadat, se zatím neví. Určitě ale nebude tak odvážná jako finská série. 

Poštovní známky, Touko Laaksonen Finská pošta vydá známky s homoerotikou slavného umělce Touka Laaksonena | zdroj: Itella Posti

Zdroje:
Slate.com