Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Skryté podnikání Rusů v Česku: Bezpečnostní prvky pro české doklady

Skryté podnikání Rusů v Česku: Bezpečnostní prvky pro české doklady
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Dopátrat se skutečných vlastníků bývá někdy obtížné. Řada na první pohled ryze českých firem má zahraniční majitele skryté za spletí firem. Mezi ně patří i přední holografická firma Optaglio, která vyráběla ochranné prvky na českých dokladech, píše web Hlidaci pes

V Česku působí přes 12,5 tisíce firem s ruskými vlastníky. Ve skutečnosti je jich ale v majetku Rusů minimálně o 133 více. Řada z nich se totiž nehlásí ke společnosti přímo, ale vlastní ji prostřednictvím řetězce firem.

Často tento způsob nepřímého vlastnictví využívají například společnosti z daňových rájů na Kypru, Nizozemí nebo USA.

Vzhledem k tomu, že BIS dlouhodobě upozorňuje na pronikání ruských struktur do českého byznysu, rozhodla se redakce HlídacíPes.ogr zmapovat konkrétní příklady českých firem se skrytým ruským vlastníkem.

Jednou z nich je přední holografická firma Optaglio, s.r.o., která na český i zahraniční trh dodává bezpečnostní prvky na občanské a řidičské průkazy, či na pasy a kolky.

Na první pohled jde o českou firmu, s českým sídlem, jejímž jediným vlastníkem je britská Optaglio Limited. Podle zjištění HlídacíPes.org ale za touto společností stojí Rus Vladimír Zhukov.

Podobný model nalezneme například u firmy Šroubárna Turnov, kde se teprve po rozkrytí vlastnické struktury ukazuje, že její majitelkou je 80letá Ruska.

Prosazovat a chránit

Na rostoucí zájem Kremlu o Česko upozorňuje opakovaně v posledních letech česká kontrarozvědka. Podle BIS Rusko v Česku dlouhodobě buduje vlivové a propagandistické struktury, jejichž cílem je prosazovat a chránit ruské ekonomické a politické zájmy na úkor zájmů Česka.

“Cílem ruského zájmu se stává česká účast v mezinárodních vědecko-technických projektech a na tyto projekty navázané možnosti přístupu k finančním prostředkům z českých i evropských grantů cestou českých prostředníků spolupracujících s ruskou stranou,” varuje BIS ve své výroční zprávě za rok 2014.

Rozhodně nelze tvrdit, že řeč je i o firmě Optaglio. Jisté ale je, že na první pohled nejsou vazby této holografické společnosti se sedmdesáti zaměstnanci a kapitálem 25 milionů korun na Rusko patrné – firma sídlí v Česku a její mateřská společnost Optaglio Limited zase ve Velké Británii.

V Česku firma spolupracovala až do roku 2014 se Státní tiskárnou cenin a získávala významné dotace. Například v roce 2014 inkasovala prostřednictvím Ministerstva průmyslu celkem 10 milionů korun z operačního programu Podnikání a inovace. Dalších 7 milionů inkasovala v rámci provozních dotací a v rámci dotačních projektů zařadila do provozu stroje v hodnotě 24,6 milionů korun.

ovmesh_card Ukázka ochranných prvků na občanském průkazu | zdroj: OPTAGLIO

Teprve při podrobném prozkoumání britského rejstříku vychází najevo, že vlastníkem mateřské společnosti, která Optaglio ovládá, je Rus Vladimir Zhukov.

Back in USSR

Za zmínku stojí také postřeh týdeníku Euro, že u samotného zrodu firmy stáli jaderní fyzici, kteří delší dobu pracovali v bývalém Sovětském svazu – SSSR.

HlídacíPes.org se pokusil představitele společnosti kontaktovat s prosbou o objasnění vlastnické struktury a jejich motivací. Ani po dvou dnech ovšem na zaslaný email nikdo z firmy nereagoval, bez reakce nechali také vzkaz u sekretářky, a následující den už nikdo telefony ve firmě nezvedal.

Jak je ale patrné z dřívějšího vyjádření zástupce společnosti, k ruskému majiteli se firma nehlásí. “Nás nevlastní ruský kapitál. Mateřská firma je anglická,” konstatoval v článku šéfredaktora HlídacíPes.org Roberta Břešťana zveřejněném v časopise Reportér zástupce společnosti Pavel Matoušek.

Rusko nebo Belize?

Osmačtyřicetiletý Zhukov působí v Česku ještě v dalších dvou firmách – Publisity centre SZ, kde vlastní 25% podíl a zbývající část drží jeho krajanka Maria Truskanova. S tou také Zhukov sdílí stejné bydliště ve vile na pražském Břevnově.

Zhukov figuruje jako jednatel také v neprůhledné společnosti ČŽI Group, kterou vlastní offshorová firma z daňového ráje v Belize ZIVA Investments, u níž nelze dohledat majitele. Ta své dceřiné společnosti napůjčovala desítky milionů korun, jen v roce 2009 podle údajů v účetní závěrce přiteklo ČŽI z Belize téměř 27 milionů korun.

Anonymní ZIVA Investments ale měla k Optagliu v minulosti ještě blíž – na podzim roku 2005 tuto holografickou firmu krátce vlastnila. Teprve poté převzala majetkový podíl již zmíněná britská Optaglio Lmited se Zhukovem v pozadí.

Tatáž offshorová společnost v Česku ovládá také Technologický park v Lochovicích, jehož jednatelkou je již zmíněná Zhukovova známá Truskanova, a do jehož prostor se Optaglio nedávno přestěhovalo.

Kdo stojí za mateřskou společností ZIVA ale odmítá jednatelka říci. “Proč vás to zajímá? Vy jste novinářka, tak to vám nebudu nic říkat,” řekla Truskanova a položila telefon.

Ruská šroubárna

Když přijde řeč na skutečného vlastníka firmy, jsou podobně jako Truskanova nesdílní i představitelé další zdánlivě české společnosti vlastněné ruským občanem.

Optaglio-final Vlastnické vazby společnosti OPTAGLIO. Zdroj: Obchodní rejstřík, aplikace CRIBIS společnosti CRIF a aplikaci SVAT společnosti Profinit | zdroj: Hlídací Pes

Na okraji Turnova, označovaného za bránu do Českého ráje, stojí rozlehlý areál výrobny šroubů a čepů Šroubárna Turnov, a.s. Při letmém pohledu do obchodního rejstříku i do účetní závěrky se zdá, že jde o ryze českou společnost – jejím majoritním vlastníkem je v první linii česká firma IRIS Export-Import, s.r.o.

Teprve při pátrání po vlastnících mateřské firmy se základním kapitálem 60 milionů korun vychází najevo, že její majitelkou je Ruska – osmdesátiletá Valentina Korotkova.

“Já vím, kdo nás vlastní – firma,” řekl HlídacíPes.org ředitel společnosti a místopředseda představenstva Jaroslav Vávra. Proč není firma vlastněna napřímo a zda ví, kdo za mateřskou firmou stojí ale vysvětlit nechtěl. “Pro mě je vlastněna napřímo, vlastník je pro mě přímo viditelný. Je to člověk, se kterým se pravidelně scházím úplně bez problémů.”

Zda je tedy vlastníkem, se kterým se ředitel společnosti pravidelně stýká osmdesátiletá Korotkova žijící v ruské Samaře, nebo zda je pouze bílým koněm, už Vávra odmítl komentovat. “Nebudu vám vysvětlovat, kdo to je. To neřešte, nechci na to odpovídat a řešit tuhle věc,” uzavřel rozhovor ředitel turnovské Šroubárny.

Jak vyplývá ze souhrnných údajů společnosti CRIF, většina z více než 416 tisíc firem se sídlem v Česku je vlastněna přímo konkrétním osobou, více než 100 tisíc z nich má ale buďto více vlastníků, nebo jsou vlastněny přes další úrovně.

Ze srovnání počtu firem v přímém a koncovém vlastnictví podle národnosti se například ukazuje, že zatímco v přímém vlastnictví se k českým firmám hlásí 1 428 vlastníků z daňového ráje na Kypru, při srovnání s údaji o koncových vlastnících jich je o téměř 600 více. Obdobný nárůst lze pozorovat u vlastníků z Nizozemska či USA.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: