Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nejvíce v Česku vydělávají firmy vlastněné z Asie. Rusové jsou až na chvostu

Nejvíce v Česku vydělávají firmy vlastněné z Asie. Rusové jsou až na chvostu
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Analýza tržeb českých společností vlastněných ze zahraničí nabízí překvapivý závěr. Ačkoliv Rusové vlastní v Česku nejvíce firem, jejich hospodářské výsledky vlastnickému objemu vůbec neodpovídají, naopak. Rusové z hlediska tržeb figurují až na 80. místě žebříčku. Naopak nejúspěšnější jsou firmy vlastněné Korejci a Japonci.

Zatímco české firmy vlastněné společnostmi z Asie dosahují tržeb v řádu miliard korun, ruské firmy, kterých je v Česku téměř 12,5 tisíce, vykazují průměrné tržby pouze v řádu jednotek milionů korun. Vyplývá to z analýzy portálu informaceofirmach.cz společnosti CRIF, kterou má HlídacíPes.org k dispozici.

Naopak firem vlastněných korejskými společnostmi je v Česku něco málo přes dvě stovky, přesto jejich průměrné tržby dosahují více než 2 miliard korun. Na druhém místě žebříčku figurují firmy s japonskými vlastníky, jejichž průměrné tržby se pohybují kolem 760 milionů korun. Následují společnosti vlastněné francouzskými (662 milionů korun) a nizozemskými společnostmi (657 milionů korun).

Vysoko si také stojí firmy vlastněné z daňového ráje na Kypru, kterých je v Česku téměř dva tisíce. Co do průměrných tržeb obsadily tyto společnosti většinou se skrytým vlastníkem šesté místo (139 milionů korun).

České firmy, kterých je u nás přes 312 tisíc, vykazují průměrné tržby necelých 34 milionů korun.

Firmy-v-Cr-prumerne-trzby Průměrné tržby firem dle vlastnictví. Pro zobrazení celé tabulky klikněte na obrázek | zdroj: informaceofirmach.cz

Dominantní postavení společností vlastněných z Asie má jasné vysvětlení. Korejským společnostem patří v Česku například automobilka Hyundai, která má základní kapitál téměř 14 miliard korun.

Korejci vlastní také výrobnu pneumatik Nexen Tire Corporation Czech nebo například závod na výrobu součástí do automobilů Sungwoo Hitech. Podobné vysvětlení nalezneme i u Japonců – v Česku ovládají například Mitsubishi Electric Automotive Czech nebo Powersteering Components Europe.

Francie zase vlastní firmu vyrábějící pneumatiky Continental Barum dosahující obrovských tržeb, nebo například stavební společnost Eurovia CS.

Znak stability

Zajímavý je také pohled na výši základního kapitálu tuzemských společností. Ten často slouží jako ukazatel důvěryhodnosti a stability dané firmy.

V tomto případě jednoznačně vedou společnosti vlastněné z Česka. Jejich celkový základní kapitál tvoří téměř bilion korun. Následují firmy vlastněné z Nizozemí a Německa.

Společnosti s nedohledatelnými vlastníky, kterých je v Česku více než 11,5 tisíce, mají celkový základní kapitál téměř 126 miliard korun. Firmy vlastněné z Koreji mají kapitál necelých 23 miliard korun a společnosti s ruskými majiteli, kterých je v Česku nejvíce, disponují základním kapitálem pouhých 7,1 miliardy korun. V průměru tak každá firmy vlastněná z Ruska disponuje základním kapitálem půl milionu korun.

Rusové a neznámí

Česko je stále více oblíbenější destinací pro zahraniční investory. Více než pětina firem je v současné době vlastněna ze zahraničí. Přičemž nejčastěji jde o ruské vlastníky.

Počet ruských vlastníků tuzemských firem vzrostl za posledních devět let podle analýzy společnosti CRIF více než dvojnásobně. Podíl firem s ruskými vlastníky tak nyní tvoří téměř 15 procent ze všech společností vlastněných zahraničními majiteli. Velká část firem má ovšem nedohledatelné vlastníky- těm náleží téměř 3 procenta všech českých firem. Více se o analýze DOČTETE ZDE.

Firmy-v-CR-zakladni-kapital-1 Výše základního kapitálu podle vlastnictví | zdroj: informaceofirmach.cz

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

 

Zdroje: