Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Sex, lži a video. Trump si pod sebou řeže větev

Sex, lži a video. Trump si pod sebou řeže větev
Nafukovací prase s Donaldem Trumpem na koncertě Rogera Waterse | zdroj: Profimedia

Může volby amerického prezidenta rozhodnout sex? A co ekonomika nebo daně? 

Prezidentský kandidát Donald Trump je žvanil, sprosťák a narcis. Američané to ví. Přesto ho mnozí z nich budou volit. Nová nahrávka, která zachytila obscénní tlachání realitního magnáta, jeho tábor nerozloží. Na druhou stranu však Donaldovi nové voliče nezíská.

Trump na videozáznamu z roku 2005 (zde) mluví s moderátorem Billy Bushem, bratrancem George a Jeba Bushových. Lascívně mu líčí, jak se snažil mít sex s nejmenovanou vdanou ženou.

zdroj: YouTube.com

"Chtěl jsem ji ošukat, ale nevyšlo to. Byla vdaná… Teď má velké umělé kozy, úplně jí to změnilo," říká Trump a vysvětluje Billymu, jak na to: "Na nic nečekám, jednoduše ženy začnu líbat. Když jsi hvězda, tak tě to dělat nechají. Můžeš s nimi dělat úplně všechno."

Na nahrávce pořízené krátce poté, co se Donald oženil s Melanií (jeho třetí manželka), Trump bez obalu vykládá, jak dává průchod svému libidu. Hotový sexuální predátor.

Libido by ale Trumpovi patrně málokdo vyčítal. Ani přízemní jazyk není v tomto případě to nejhorší. Tím je přiznání, že nečeká na souhlas ženy a jde rovnou na věc. To se nelíbí ani některým Američankám, které tradičně volí republikány. Donald se tím nechtěně vsadil do jednoho pytle s Mexičany, které líčí jako neurvalce znásilňující Američanky.

Jak se kydá hnůj

Konverzace, kterou Donald v neděli ve druhém duelu s Hillary Clintonovou nazval "debatou ze šatny", volební kampaň definitivně vykolejila. Vytlačila z ní tradiční témata jako ekonomika, daně a zaměstnanost.

Nahrávku na smeč pochopitelně Clintonová využila: "Myslím, že nahrávka ukazuje přesně to, kým Donald Trump je. Nemůžeme přece připustit, aby se takový muž stal prezidentem," řekla ve druhé ze tří plánovaných debat ve Washingtonově univerzitě v St. Louis.

Jenže Donald dobře returnuje, drží se zásady, že nejlepší obranou je útok, a tak Hillary úder vrátil. Na přímou otázku, zda ženy osahával, odpověděl záporně. "Nikdy jsem netvrdil, že jsem perfektní… Lituji těch slov. Řekl jsem nějaké hloupé věci," připustil, ale zdůraznil: "Je rozdíl mezi slovy a jednáním lidí… Bill Clinton ženy skutečně zneužíval... V dějinách politiky nebyl nikdo jiný, kdo více zneužíval ženy."

Tahle rána pod pás se Hillary a zejména Billovi těžce vyvrací. Celá Amerika ví, že nezkrotný pud ho málem připravil o prezidentství.

Jenže u Billa Donald neskončil a připomněl Hillařin skandál se soukromou e-mailovou schránkou, kterou Clintonová ve funkci ministryně zahraničí používala pro úřední korespondenci. Pravil, že jako prezident pro tuto záležitost jmenuje speciálního vyšetřovatele. A když Hillary kontrovala, že to "bohudík není on, kdo odpovídá za justici", Trump se přestal ovládat a zase to přehnal: "To byste už byla ve vězení!"

Hra pokračuje

Tommy Vietor, bývalý mluvčí Baracka Obamy, ještě před debatou prezidentských kandidátů v St. Louis prohlásil: "Hra je u konce (The game is over)." Bylo to předčasné.

Hra pokračuje. Trump je rváč, což v debatě prokázal, a Amerika není tak puritánská jak se může jevit z Evropy. Jádro Trumpových voličů tvoří bílí muži ve středním věku a s nízkým vzděláním pokládající se za ohrožený druh, kteří mají za to, že na ně vláda kašle. Ti svého favorita nepustí, jeho silácké výroky jim nevadí. Těší se na den, kdy tenhle egoista a mačo přijde do Washingtonu, vymete tamní establishment (nebo ho vsadí za mříže) a všechny je pomstí.

Jenže Trump potřebuje získat nerozhodnuté voliče. A důležitý je také hlas nerozhodnutých žen. V průzkumu Gallupova ústavu vypovědělo 52 procent žen, že bude volit Hillary, jen necelá třetina se chystá dát hlas Donaldovi. Trump to přirozeně chce změnit. A tak ženám slíbil šestitýdenní mateřskou dovolenou. Navrhl, aby vláda ve Washingtonu platila mateřskou matkám, jejichž zaměstnavatelé ji nenabízejí.

Trumpova dcera Ivanka (z prvního manželství s Ivanou Zelníčkovou) mu přitom prokázala medvědí službu. Velebila otce za to, že jeho hotely mateřskou zaměstnankyním poskytují. Byla to však lež.

Pro novináře nebylo nic snazšího, než si to ověřit. Zjistili, že Trumpovy firmy patří mezi 80 procent amerických společností, které mateřskou nevyplácejí.

Porazí se sám?

Američané přestali věřit politikům. Právě to v letošních volbách hraje do karet Trumpovi, který opakuje. "Jsem jiný než oni. Nejsem politik." (Že jste to už v nějaké kampani slyšeli? Vzpomeňte na parlamentní volby v Česku před třemi lety.) Někteří Američané však věří tomu, co vidí a slyší. Proto nahrávka s "bláboly ze šatny" a nejnověji výhrůžky vězením jsou pro Donalda citelný hendikep.

Analytik CNN Stephen Collinson popsal Trumpa jako "sebezničujícího kandidáta, kterému chybí disciplína i sebekontrola". Výstižné.

Pokud někdo blonďatého excentrika porazí, bude to především on sám. Hillary se svými umělými úsměvy a robotickými gesty to sotva dokáže. 

Zdroje:
Vlastní