Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Houstone, máme problém s Hillary

Houstone, máme problém s Hillary
Hillary Clintonová je už přece jen postarší dáma a předvolební kolotoč je tvrdá zkouška | zdroj: Profimedia

Mezi pravdou a úplnou pravdou může být rozdíl, podobný jako mezi zdravou a nemocnou Hillary Clintonovou. 

Až donedávna to pro většinu Američanů byla konspirační teorie lidí z tábora Donalda Trumpa. Teď je z ní jedno z důležitých témat voleb amerického prezidenta.

Lze ho shrnout do jednoduché otázky: Je Hillary Clintonová fit k tomu, aby zvládla prezidentství?

Padající skála

V neděli 11. září přibylo Američanů, kteří o tom pochybují. Clintonová tento den pocítila slabost a musela předčasně odejít z pietní vzpomínky na oběti teroristického útoku na newyorském Manhattanu. Když nastupovala do přistaveného vozu, zhroutila se.

Záběry vrávorající a padající Hillary, které mimochodem natočil Čech původem z jihomoravské Lednice, se objevily krátce poté, co prezidentská kandidátka demokratů v rozhovoru pro televizi CNN pravila: "Nejdůležitější kvalitou prezidenta a vrchního velitele je pevnost – absolutní, skálopevná stálost." Webový portál Zero Hedge k tomu jízlivě poznamenal: "V neděli vypadala všelijak, jen ne skálopevně."

Trvalo téměř osm hodin, než Hillařin štáb vydal zprávu o zdravotním stavu prezidentské kandidátky demokratů. Indispozici podle ní způsobila dehydratace a přehřátí organismu v horkém a dusném prostředí.

Přehřátí? Teploměr v místě ukázal 82 stupňů Fahrenheita, to je necelých 28 stupňů Celsia, tedy žádné tropy. A na jihu Manhattanu vanul svěží vánek z Atlantiku.

Za další půldruhé hodiny se příběh měnil – následovala nová zpráva z volebního štábu, tentokrát pocházející od lékařky Lisy Bardackové. Američané se z ní dozvěděli, že Hillary onemocněla zápalem plic a také to, že jí doktorka předepsala antibiotika, doporučila změnit program a odpočívat. (Diagnóza pochází z pátku.)

Zápal plic (pneumonie) je zánětlivé a nakažlivé onemocnění. Hillary s ním šla mezi pozůstalé po obětech teroristických útoků. Kampaň-nekampaň, je to odpovědné vůči těm, se kterými Clintonová přišla nebo měla přijít do styku?

Vyčerpaná seniorka

Otázky na svůj zdravotní stav osmašedesátiletá Clintonová zpravidla odbývá frází "cítím se dobře". Na internetu však najdete snímky, jak jí bodyguardi pomáhají do schodů i videa, na kterých nepřirozeně potřásá a kroutí hlavou. Novináři popsali její nezvladatelné záchvaty kašle a její odpůrci rozšířili zvěst, že v létě prodělala epileptický záchvat a že trpí Parkinsonovou chorobou.

Z dvoustránkové zdravotní zprávy, kterou štáb někdejší první dámy a ministryně zahraničí zveřejnil loni v červnu, nicméně nevyplývá nic, co by Clintonovu mohlo z prezidentského souboje vylučovat. Dočtete se v ní, že trpí sezonními alergiemi (sama říká, že je nejvíc alergická na Donalda Trumpa). Za zmínku také stojí, že si v prosinci 2012, když byla ministryní zahraničí, přivodila otřes mozku pádem zaviněným žaludeční nevolností a dehydratací. Poté ji hospitalizovali s krevní sraženinou na mozku (trombózou), kterou lékaři přičítali následkům pádu.

Dohromady nic znepokojujícího. Jenže poskytuje tato zpráva úplný obrázek zdravotního stavu Clintonové?

A co Hillařin věk? Pokud by ji Američané v listopadových volbách zvolili prezidentkou, skládala by slib příští rok 20. ledna – v 69 letech a třech měsících. V Bílém domě by střídala prošedivělého, ale o 14 let mladšího Baracka Obamu, který by tento den odcházel (odlétal vrtulníkem) do penze.

Jen Ronald Reagan byl při prvním prezidentském slibu starší, a to o pouhých osm měsíců. Když tento republikán opouštěl po osmi letech Bílý dům, bylo mu 77 let, působil však energicky, rozhodně a měl pohotové reakce. Někteří lékaři nicméně tvrdí, že na konci druhého prezidentského období na něm byly patrné příznaky demence vyvolané Alzheimerovou chorobou.)

Donald nejzdravější

Co ale Trump? Republikánský kandidát je ještě starší než Clintonová – prezidentský slib by skládal v sedmdesáti.

Jak je na tom se zdravím? Zatímco Hillary předložila veřejnosti aspoň dvoustránkovou zdravotní zprávu, realitní magnát zveřejnil dopis svého lékaře o pouhých čtyřech odstavcích – spíš reklamu než zdravotní posudek. V posledním odstavci doktor Harold Borrstein o Trumpovi píše: "Byl by to ten nejzdravější jedinec, který byl kdy zvolen kandidátem na prezidenta." Připomíná to proslulý Donaldův výrok: "Budu tím nejlepším prezidentem, jakého bůh stvořil."

Po nedělním kolapsu své soupeřky Donald slíbil, že zveřejní podrobnou zprávu o svém zdravotním stavu. Totéž by měla udělat Hillary. V podstatě nemá na výběr. Jinak by Američané dospěli k závěru, že má co tajit.

Za větší otevřenost obou kandidátů se vyslovil i Matt Schlepp, který sloužil jako politický ředitel v týmu prezidenta George Bushe juniora. "Prezidentství je fyzicky, ale také emocionálně vyčerpávají práce a letos máme dva kandidáty v seniorském věku. Tím spíš je namístě, aby veřejnost dostala komplexní informace o jejich zdravotním stavu," řekl zpravodajskému portálu Politico.

Deník New York Times dává Clintonové a Trumpovi za příklad Johna McCaina. Tento republikán, který v roce 2008 kandidoval na prezidenta, zveřejnil přes tisíc stránek lékařských záznamů o svých vyšetřeních, aby přesvědčil veřejnost, že je schopen fungovat jako prezident v 71 letech.

Pravda a úplná pravda

Molièrově hře Zdravý nemocný vystupuje v hlavní roli hypochondr obtěžující okolí smyšlenkami o svých chorobách. Hillary a Donald zvolili opačný přístup a veřejnost svými chorobami nezatěžují. Američany však jejich zdraví zajímá.

"Věřte nám, říkáme pravdu," opakoval v neděli Brian Fallon, mluvčí kampaně Hillary Clintonové, když tvrdil, že kandidátka byla dehydratovaná a "přehřátá". Jenže říkal úplnou pravdu, nebo jen její část?

David Axelrod, stratég kampaní Baracka Obamy, v reakci na tyto tanečky tweetoval: "Antibiotika mohou zvládnout zápal plic. Jaký lék však pomůže na (Hillařinu) nezdravou zálibu v soukromí, která opakovaně vytváří problémy?"

Zdroje:
Vlastní