Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Jak se Miloš Zeman mýlí: Donald není Ronald

Jak se Miloš Zeman mýlí: Donald není Ronald
Zeman přirovnal Trumpa k Reaganovi. Podívejme se, nakolik se prezident trefil či nikoli | zdroj: Profimedia

Srovnávat Donalda Trumpa s Ronaldem Reaganem, to je jako porovnávat Babišův billboard s obrazem od Rembrandta. Miloši Zemanovi to problém nedělá.

Miloš Zeman shrnul své premiérství v knize "Jak jsem se mýlil v politice". Dá se tušit, že poté, co skončí na Hradě, napíše její druhý díl. Jedna kapitola tohoto dílka by se mohla jmenovat "Jak jsem se mýlil v Donaldu Trumpovi". 

V rozhovoru pro iDnes český prezident pravil: "Já se nebudu vměšovat do amerických vnitřních záležitostí, pouze řeknu, že pokud bych byl americkým občanem, tak ano, volil bych Donalda Trumpa."

Čím to Miloš Zeman zdůvodnil? Pravil, že Hillary Clintonová by byla pouhým pokračováním neúspěšné politiky Baracka Obamy a Trumpa přirovnal k Ronaldu Reaganovi: "Když kandidoval Reagan, byly posměšky, že je to jen hloupý herec, co od něj můžeme čekat. A byl to jeden z největších amerických prezidentů."

Jenže Donald není Ronald. Spíš AntiReagan. Podívejte, jak se ti dva liší:

Westerny a reality

Reagan kandidoval na prezidenta (1980) jako insider – zkušený politik a kovaný republikán. Komunisté šířili pověst o prostoduchém kovboji, který střílí od boku a politice nerozumí. Většina Američanů ale Reagana hodnotila jinak. Pro voliče nebyl jen hercem z béčkových westernů, brali ho jako dvojnásobného guvernéra nejlidnatějšího amerického státu – Kalifornie (1967-1971, 1971-1975).

Trump je outsider. Do voleb vlétl přímo z realitních obchodů a showbizu, nikdy žádnou volenou funkci nezastával. V kampani se představuje jako bojovník proti establishmentu.

Řekni, co čteš

Reagan měl v politických názorech jasno dávno před tím, než kandidoval na prezidenta. Byl sečtělý, dokázal spatra citovat liberální ekonomy Friedricha Hayeka nebo Miltona Friedmana

Trump žádnou ideologickou kotvu nemá. Říká, co mu slina přinese na jazyk a především, co jeho publikum chce slyšet – na to má vynikající instinkt. Na jednom z mítinků prohlásil, že nemá čas, aby něco četl a že se beztak nedá nikým poučovat.

Čtvrtá cenová

Reagan se nemazlil se svými protivníky. Byl tvrdý, mluvil bez obalu. Na rozdíl od Trumpa však své soupeře neurážel, nikdy nesklouzl do čtvrté cenové skupiny. O nynějším kandidátovi republikánů se to říct nedá. Trump svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou označuje za křiváckou Hillary a nejvážnějšímu sokovi v republikánských primárkách Tedu Cruzovi říkal "prolhaný Ted". Před týdnem na mítinku v Miami navrhl odzbrojit ochranku Clintonové, a "podívat se, co se jí stane".

Bořek stavitel

Reagan měl pověst státníka, který boří zdi. Posledního sovětského vůdce vyzval: "Pane Gorbačove, strhněte tu (berlínskou) zeď!" (Němci ji zrušili sami, ale "Gorby" jim v tom nebránil.) Trump je hotový Bořek stavitel. Plánuje nejen plynovod a ropovod, ale také novou a vyšší zeď na hranici s Mexikem za miliardy dolarů. Tvrdí, že přinutí Mexičany, aby ji zaplatili. Jak? Zabrání mexickým dělníkům pracujícím v USA posílat vydělané peníze svým rodinám v domovském státu.

Originál a plagiát

Reagan v roce 1980 kandidoval na prezidenta se sloganem "Make America Great Again" ("Udělejme Ameriku zase velkou"). Trump v roce 2016 kandiduje do Bílého domu pod heslem "Make America Great Again". V tomhle opravdu není žádný rozdíl. Až na to, že v prvním případě to byl originál, ve druhém to je plagiát.

Ikona a strašák

Reagana Republikánská strana uznávala, kongresmani z "Grand Old Party" ho podporovali, stal se republikánskou ikonou. Zato z Trumpa jsou republikáni zděšeni – patrně víc než demokraté.

Zdravstvuj Vladimir

Reagan vedl proti Sovětskému svazu studenou válku, Trump chystá s Vladimirem Putinem družbu. Není mu proti mysli uznat ruskou anexi Krymu. Ruského prezidenta velebí jako silného politika. Nic nového, do jeho přízně se snažil vetřít ještě před vstupem do prezidentských voleb, kdy jako realitní magnát měl zájem o ruský trh s nemovitostmi.

Pershingy a špinavá díra

Reagan podporoval NATO. Budoval spojenectví s Evropany, zejména s britskou premiérkou Margaret Thatcherovou, posiloval americkou přítomnost v Evropě a rozmisťoval v ní americké zbraně (zejména rakety Pershing). Nakonec uzavíral s Gorbačovem odzbrojovací dohody. Vždy ale trval na tom, že Severoatlantická aliance je pro Spojené státy veledůležitá. 

Trump je prvním republikánským kandidátem na prezidenta, který mluví o tom, že Amerika může NATO opustit (pokud evropští spojenci nebudou víc přispívat na obranu). Na starý kontinent hledí s despektem. Brusel nazval "špinavou dírou" (naposledy tam byl před dvaceti lety).

Rozkvetlý narcis

Reagan na sklonku života trpěl Alzheimerovou chorobou, u Trumpa  někteří psychologové usuzují na narcisistickou poruchu osobnosti.

-----------

Pro pořádek připomínám i to, v čem je Donald Ronaldovi vskutku podobný:  Je přesvědčivý a mluví se zanícením (což kontrastuje s chladnou a strojovou Clintonovou), navrhuje daňové škrty a hájí druhý dodatek ústavy, který dává Američanům právo nosit zbraň. Tím ale podobnosti končí.

Zemanovy sympatie k Trumpovi jsou každopádně pochopitelné. Oba mají stejný styl, straší, urážejí a koketují s Putinem.

Vrána k vráně sedá…

Zdroje:
Vlastní