Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Komentář: Seďte doma a možná nevybouchnete

Komentář: Seďte doma a možná nevybouchnete
Zkazí strach z terorismu vánoční pohodu? Proč bychom měli žít ve strachu? | zdroj: Profimedia

Pařížské útoky zahalily Evropu do závoje strachu, který kvůli paranoie nutí lidi vyhýbat se místům s vysokým počtem lidí. Aerolinky hlásí ztráty, vánoční trhy osekávají program, lidé v hospodách bědují, jak je ten svět nebezpečný. A teroristi se radují.

"Přichází čas světel, večírků, vánočních stromečků a dokonce i betlémů – všechno bude vyzdobené – zatímco svět pokračuje ve válčení," prohlásil papež František o letošních Vánocích, které podle něj budou jen fraškou.

Evropská měst jsou plná policistů a vojáků, kteří pátrají očima po jakémkoli náznaku nebezpečí. Ulice prořídly, lidé ruší své dovolené v romantické Paříži a raději zůstávají doma. Stadiony během sportovních zápasů zejí prázdnotou – policie ve Francii například už nemá dost volných lidí, aby uhlídala tribuny. Ty by ale i tak byly poloprázdné. Spojené státy doporučují Američanům vyhnout se Evropě. 

Lidé se bojí, že by se mohly útoky opakovat. Strach ovlivňuje vše okolo nás a úřady ho svými nařízeními ještě stupňují. Sice své občany preventivně varují, aby splnily povinnost, ale nebezpečí se stejně nedá zabránit – naopak se tím rozdmýchává atmosféra strachu.

Tisíce lidí, kteří se každoročně zúčastní slavnostního rozsvěcení vánočního stromu na Staroměstském náměstí, mají letos smůlu. Z preventivních důvodů se rozsvítí v náhodně vybraný čas a stěží můžeme čekat, že to bude v obvyklou hodinu. Co kdy se náhodou lidi na místě stejně sešli?

Muslim vyprázdní autobus rychleji než bezdomovec

Slova "preventivní bezpečnostní opatření" znějí po celém světě. Proč se ale nemůžeme normálně bavit? Proč nemáme chodit do míst, kde se schází hodně lidí? Proč bychom nemohli žít jako před tím a ne se raději dívat za roh periskopem, jestli tam náhodou nestojí zakuklený maník opásaný bombou?

Autobusy v Česku se po nastoupení muslimské ženy v hábitu vyprazdňují skoro rychleji, než kdyby v nich seděli bezdomovci. V obchodních centrech se kolem muslimské rodiny vytváří pomyslná bublina a všichni jí rychle uhýbají z cesty.

Teroristé v Evropě zaseli strach, který brání lidem užívat si naplno života. A když se trochu oklepou, zaútočí znovu, aby strach opět rozdmýchali. Do té doby stačí občas vypustit výhrůžné video s tím, které země se dostaly do seznamu "úhlavních nepřátel".

Nově je mezi nimi i Česko – ale proč vlastně? Vždyť o něm si prý radikálové mezi sebou povídají, jak je pro ně bezpečné. Proč se odpálit pod orlojem a vyvolat tím hysterii v zemi, kterou pro své cesty z jejich pohledu potřebují?

To do Čecha spíš uhodí blesk, než že ho zabije terorista

Pojďme tak konečně přestat lamentovat nad tím, že nás čeká invaze uprchlíků, mezi kterými se skrývají desítky nebo stovky radikálů a jde jim jen o to, aby se vyhodili do vzduchu. Pojďme si se svařákem v ruce užívat blížících se Vánoc. Nebojme se strávit dovolenou v zahraničí. Vzít děti do muzea. Zajít si na koncert do velké haly. Nakoupit v obchodním centru.

Tím, že se přestaneme bát, sebereme islamistům vítr z plachet.

Jen tak mimochodem – při pařížských útocích zemřelo 130 lidí, žádný Čech.

Na rakovinu zemře v Česku během jediného dne téměř dvakrát víc lidí. Například ve Spojených státech, kde je riziko útoku rozhodně vyšší, je větší šance, že zemřete poté, co na vás spadne televize, než při teroristickém útoku.

A když jsme u neobvyklých úmrtí – v Česku je mnohem vyšší pravděpodobnost, že se zabijete pádem z žebříku, než že vedle vás vybouchne nějaký magor. Stejně tak je pravděpodobnější například i to, že do vás uhodí blesk.

Zdroje:
Vlastní