Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Předvolební skandály na Slovensku. Povládne Kňažko Bratislavě?

Předvolební skandály na Slovensku. Povládne Kňažko Bratislavě?
Herec a politik Milan Kňažko letos už zkoušel být prezidentem, nyní kandiduje na primátora Bratislavy | zdroj: Profimedia

Měsíc po nás čekají komunální volby také sousední Slovensko. Proběhnou 15. listopadu. Oproti českým pravidlům však Slováci starosty a primátory volí přímo.

Nejsledovanější souboj se odehraje v hlavním městě Bratislavě. Proti obhajujícímu primátorovi Milanu Ftáčníkovi, který kandiduje s podporu vládního Směru, se postavil herec a bývalý ministr kultury a zahraničí Milan Kňažko. Toho postupně podpořilo několik pravicových stan: nejprve KDH, posléze Most-Híd, SDKÚ expremiéra Dzurindy a také nová strana Síť neúspěšného prezidentského adepta Radoslava Procházky.

Síť přitom měla původně vlastní kandidátku, Tatianu Kratochvílovou, kterou navíc podporovaly další strany, sdružené v Pravé koalici: již zmíněná SDKÚ s Mostem a také liberální SaS europoslance Richarda Sulíka. Následně však tři ze čtyř partají otočily a podpořily Kňažka, Síť Kratochvílovou bez jejího vědomí stáhla z kandidátky.

To Kratochvílovou a její okolí notně rozhořčilo, od postupu se ze stran distancovala jen SaS. Sulík potvrdil, že jeho strana v žádném případě Kňažka nepodpoří.

Lídr Sítě Radoslav Procházka stejně jako před prezidentskými volbami hýří sebevědomím a pokládá se za lídra pravice, má v úmyslu zastavit „nadutý“ vládní Směr.

Kňažko už letos kandidoval na slovenského prezidenta. Post primátora Bratislavy je mezi herci-politiky zřejmě oblíbený, před čtyřmi lety za Dzurindovu SDKÚ kandidovala Magda Vášáryová (rovněž bývalá prezidentská kandidátka).

V řadě měst dochází ke koaličním návrhům na primátory, případně do městských zastupitelstev. Spojují se pravicové, ale třeba i maďarské strany.

Například v Košicích se pravicová koalice ještě nerozložila a podporuje kandidaturu Rudolfa Bauera. Soupeří s Richardem Rašim ze Směru.

V Žilině se pokouší na radnici vrátit někdejší primátor z let 1990-2006 a legendární lídr slovenské ultrapravice Ján Slota, tentokrát se svou novou Křesťanskou slovenskou národní stranou. Primátorem by mohl zůstat Igor Choma ze Směru, pravicovým protikandidátem mu je Martin Barčík.

Terčem kritiky je také skutečnost, že řada zájemců o primátorské posty jsou stejně jako v minulosti zároveň poslanci a hodlají vykonávat obě funkce. Týká se to zejména poslanců vládní strany Směr.

Zdroje:
Vlastní