Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Komentář: Nuda v Brně nehrozí. Na hejtmanství mají 'paní Columbovou'

Komentář: Nuda v Brně nehrozí. Na hejtmanství mají 'paní Columbovou'
Michal Hašek reagoval na kauzu kolem jeho imaginární mluvčí fotkou s Eliškou Windovou, tiskovou mluvčí jihomoravského kraje. Ale dosud využíval služeb i neviditelné Lucie Proutníkové | zdroj: Facebook

Tiskový mluvčí obvykle má v popisu práce vystupovat na veřejnosti. I jihomoravský hejtman Michal Hašek má svou tiskovou mluvčí. Nebo spíš měl. I když Lucie Proutníková byla vedená jako hejtmanova osobní mluvčí po dobu pěti let, nikdo ji nikdy neviděl. Ukázalo se, že je imaginární.

Protože Hašek je hejtmanem na jižní Moravě, nabízí za nalezení své imaginární tiskové mluvčí bednu vína. Ne, oficiální mluvčí jihomoravského kraje Eliška Windová se neztratila. Hejtman se rádoby vtipným gestem snaží zlehčit odhalení, že pět let za něj jednala s médii žena, která prostě neexistuje. 

Neznamená to, že by pět let její práci nikdo nedělal. Naopak, její jméno - Lucie Proutníková - znají jihomoravští novináři dokonale. Natolik, že jim nikdy nevadilo, že se s ní osobně nesetkali. Stačila jim e-mailová komunikace. Maily navíc chodily ze seznamové adresy lproutnikova@seznam.cz bez dalších údajů, nebo přiložených kontaktů. Novinářům to nijak nevadilo, protože Haškova vyjádření nikdo zpětně nezpochybňoval. 

Hašek se tomu všemu směje. Tvrdí, že žádnou vlastní mluvčí neměl a určitě se nejmenovala Proutníková. Nijak mu ale nevadilo, že právě jejím jménem před měsícem komentoval církevní restituce. Pravdou je, že hejtmanství svou mluvčí má. Navíc Hašek, kterému zlé jazyky přisuzují, že má víc funkcí než japonská kalkulačka, zvládá sebepropagaci sám. Ostatně to v případě jednoho z nejrychlejších žáků soukromé univerzity Sládkovičovo není nijak překvapivé.

Jihomoravská paní Columbová

Hašek sice tvrdí, že žádná Lucie Proutníková neexistuje, ale zároveň připouští, že někdo jako Proutníková s novináři jeho jménem komunikoval. Připomíná tak slavnou výmluvu kapitána českých fotbalistů Tomáše Ujfalušiho, který odmítl obvinění, že reprezentanti měli na hotelu striptérky slovy: Není to pravda a ta částka taky nesouhlasí.

Hašek tvrdí, že pod jménem Proutníková se skrývá někdo, kdo trpí velkou horlivostí. Oficiálně ale nikdo s takovým jménem nemá uzavřenou smlouvu s jihomoravským krajem. Tím nevyvrací domněnku, že by šlo o pseudonym, pod kterým psal někdo jiný.

Zkrátka, byl to neznámý horlivec a basta. Zajímavé je, že měl tak bystrý, že se dokázal trefit přesně do toho, co by Hašek řekl, takže si hejtman na svá prohlášení, která se následně objevovala v médiích, vůbec nestěžoval. 

Totožnost neviditelné bytosti nakonec odhalil reportér MF Dnes. Jeho touha osobně se setkat s Proutníkovou skončila fiaskem, tedy přesněji řečeno zjištěním, že se pod tímto jménem skrývá "profláklá" lobbistka Jana Mrencová - letos nepravomocně odsouzená k roční podmínce za to, že se pokoušela uplácet novináře. I to může být jeden z důvodů, proč spolupráci s ní Hašek tají.

Přitom k sobě mají blízko. Hašek předával hlavní cenu na soutěži Missis, kterou Mrencová organizuje. Kraj nechce zveřejnit smlouvy, které má s její firmou Producentské centrum Profil. Hašek přitom nemůže popřít, že jejímu druhovi Miloši Skácelovi vyplatil v minulosti 400 tisíc korun za propagaci před krajskými volbami.

A lži se vrší...

A především, když Hašek tak zarputile trvá na tom, že žádná Proutníková mu nikdy mluvčí nedělala, nejspíš lže. Stačí si vzpomenout, jak po parlamentních volbách sveřepě tvrdil, že on nikdy, nikdy, nikdy nebyl v Lánech domlouvat puč proti stranickému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. Jak se brzy ukázalo - byl. Novináři pak spočítali, že před svou účast na schůzce popřel celkem jedenáctkrát.

Těžko říct, jestli redaktor MF Dnes, který našel nebo přesněji nenašel Haškovu "paní Columbovou", skutečně dostane od Haška slíbenou bednu s jihomoravským vínem. 

V Brně se zdá být možné úplně všechno. Nedávno proniklo na veřejnost video, jak se náměstek Matěj Hollan nechává bičovat během své dovolené ve Lvově. V Brně se také řeší už asi miliontý návrh na posun nádraží, na který nejsou peníze.

Pokud se někdo nudí, měl by vyrazit do jihomoravské metropole. Čas si může krátit hledáním Haškovy mluvčí, třeba na novém vlakovém nádraží.

Zdroje:
Vlastní