Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

České Vojenské zpravodajství varuje před kyberútoky i před expertem na výbušniny Al-Káidy

České Vojenské zpravodajství varuje před kyberútoky i před expertem na výbušniny Al-Káidy
Šéf české obrany Martin Stropnický | zdroj: Profimedia

České Vojenské zpravodajství si napravuje svou reputaci pošramocenou kauzami Nagyová či únosem čtveřice českých občanů v Libyi. Čeští zpravodajci v minulých měsících odvrátili dva konkrétně hrozící teroristické útoky "v zemi na východ od Česka", píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes.

V rozhovoru pro server Info.cz to řekl ministr obrany Martin Stropnický. O jaký stát mělo jít, zda šlo o zemi evropskou, či třeba oblast Blízkého východu, neupřesnil. "Bylo to výrazně na východě. Zabránilo to pravděpodobně dalšímu masakru, jak jsme s nimi občas konfrontováni ve světových zprávách," řekl Stropnický.

Nálož ve spodním prádle

Informace dává vzpomenout na loňskou výroční zprávu Vojenského zpravodajství a pasáže zaměřené právě na terorismus. 

I když podle Vojenského zpravodajství Česku bezprostřední riziko útoků nehrozí, riziku jsou vystaveni příslušníci armády působící v zahraničních operacích v jižní Asii, na Blízkém a Středním východě a v severní Africe.

Nestává se však často, aby se ve veřejně publikovaných zprávách tajných služeb vyskytovala konkrétní jména osob. Poslední výroční zpráva Vojenského zpravodajství je výjimkou.

Za nejvýznamnější hrozbu označují čeští zpravodajci teroristické organizace s ideologií militantního islamismu. Zejména hnutí Da’esh, druhou nejvýznamnější teroristickou organizací byla al-Káida a její spřízněné skupiny

Explicitně pak Vojenské zpravodajství zmiňuje dvě odnože ‒ Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP) a Al-Káida v islámském Magrebu (AQIM).

"Obě teroristické skupiny představují trvalou hrozbu pro země Západu. V jejích řadách stále pravděpodobně působí expert na výbušniny Ibrahím al-Asírí, který vyrobil několik sofistikovaných výbušných zařízení použitých AQAP při pokusech o provedení útoku na civilní leteckou dopravu," napsalo české Vojenské zpravodajství.

Ibrahím al-Asírí, občan Saúdské Arábie, má extrémně dobré znalosti o nejrůznějších výbušných systémech a jeho hlava je také v rámci protiteroristické koalice velmi žádaná. Je na americkém seznamu hledaných teroristů, zatykač na něj vydala Saúdská Arábie a figuruje na takzvaném oranžovém seznamu Interpolu zahrnující osoby, které jsou „vážnou a bezprostřední hrozbou pro veřejnost“.

Al-Asírí je podle dostupných zpráv mužem, který se jako výrobce bomb aktivně podílel na řadě teroristických útoků na Blízkém východě již od roku 2009.

Zkonstruoval například nálož, kterou mělo být o Vánocích 2009 zničeno letadlo směřující z Amsterdamu do Detroitu. Výbušnina ale při pokusu o odpálení selhala.

Nové pravomoci proti kyberútokům

I když se v letech 2011, 2013 a 2014 objevily informace o tom, že se jej podařilo zneškodnit, vloni se al-Asírí objevil na novém videozáznamu.

Zda právě tento muž mohl stát za plánovanými útoky, jejichž zmaření oznámil ministr obrany Stropnický, se lze jen dohadovat. České Vojenské zpravodajství o sobě ale dává v poslední době vědět nejen – blíže nespecifikovaným – úspěchem v překažení dvou teroristických útoků "na východ od Česka".

Pozitivní publicita, již "špionům" zajistilo vyjádření ministra obrany, může být i součástí snahy přesvědčit veřejnost o užitečnosti záměru výrazně rozšířit pravomoci Vojenského zpravodajství. Novela by měla umožnit zpravodajcům umisťovat u internetových operátorů zařízení, která by monitorovala data.

"Nepůjdeme do obsahů zpráv, nebudeme moci vyhledávat klíčová slova. Obsahy zpráv jsou pro nás v tuto chvíli naprosto nepodstatné," vysvětluje šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Internetové firmy záměr kritizují. "Pokud bude v zabezpečení či nastavení systému Vojenského zpravodajství jediná chyba, může toho útočník využít a lehce zaútočit na celou ČR," upozorňuje výkonný ředitel internetového sdružení CZ.NIC Ondřej Filip. Navíc by nově bylo technicky možné odposlechnout jakýkoliv provoz v síti pouze na základě rozhodnutí administrátora systému, tedy nezákonně.

Dá se očekávat, že většímu sluchu se opatřením pro boj proti kyberterorismu dostane i poté, co ministerstvo zahraničí potvrdilo, že v posledních několika měsících čelila kybernetickému útoku, který se podařilo odhalit až při kontrole bezpečnostních systémů.

"Šlo o útok relativně sofistikovaný, nejspíše prováděný cizím státem. Způsob útoku podle nich připomíná nedávné hackerské útoky na demokratickou stranu v USA," řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s tím, že vláda a vládní úřady by měly kybernetické ochraně obecně věnovat větší pozornost i vyšší finanční prostředky.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky


Zdroje: