Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zranitelný internet v hlubinách oceánu: Máme se bát útoku na kabely pod vodou?

Zranitelný internet v hlubinách oceánu: Máme se bát útoku na kabely pod vodou?
Světová mapa podmořských internetových tras | zdroj: Telegeography

Víte, že internetovou komunikaci se zámořím zajišťují jen kabely, které pokrývají oceánské dno? Rychlostí světla přepravují data, obstarávají telefonické spojení a dokonce i televizní přenosy. Jediným kabelem ležícím uprostřed širokého oceánu mezi podmořskými tvory a hydrotermálními průduchy protečou tisíce terabytů dat za vteřinu.  

Kabely sem tam poškodí nějaká loď nebo příliš drsná bouře, bývají ale rychle opraveny. V poslední době se však kolem nich podezřele potloukají ruské ponorky a lodě. Zvýšená ruská aktivita světu připomněla, nakolik nechráněné a zranitelné jsou strategické datové vodiče.

Nežijeme náhodou v éře satelitů a bezdrátového spojení, říkáte si? Nepřestěhovali jsme náhodou data na nebe, na cloud? Podmořské kabely zní jako středověk. Skutečností ale je, že naše "internetové nebe" leží hluboko pod mořskou hladinou.

Nikoli satelity, ale právě optická vlákna jsou skutečně supermoderní komunikační technologií. Signál přenášejí pomocí světla a navíc jsou odolné vůči rozmarům počasí, takže dokážou dopravovat data rychleji a levněji než satelity.

Nepoužívají se samozřejmě jen pod mořem, křižují také kontinenty. A bezdrátový přenos je jen tak nenahradí.

Zranitelnost optických kabelů není jejich technická stránka, ohrožuje je především nešikovná lidská ručka. Každou chvíli se do nich zaryje lžíce bagru (na souši) nebo lodní kotvy (na moři).

Snadno je také může cíleným útokem potrhat ponorka. Máme se proto bát zmíněných ruských plavidel nebo podmořských teroristických útoků?

Milovníky spikleneckých teorií a katastrofických filmů to asi trochu zklame, ale spíš ne. Pokud jde o menší hloubky a hlavní mořské dopravní tepny, kabely jsou zakopány pod mořským dnem a navíc je chrání ocelové brnění. Není to sice úplně stoprocentní ochrana, není ale také úplně nejhorší.

Ve větších hloubkách jsou kabely jen v plastových pouzdrech, leží ale tak hluboko, že dostat se k nim není vůbec jednoduché. Navíc hledat tenký kabel o velikosti zahraniční hadice uprostřed širého oceánu je jako hledat jehlu v kupce sena.  

Celosvětovou internetovou komunikaci zajišťuje na 300 kabelových systémů (interaktivní verzi mapy podmořských internetových tras najdete ZDE). Vzhledem k množství dat, které dokáže přenášet jediný optický kabel, k internetovému pokrytí celé země jich stačí jen pár.

Před pár lety pár poškozených kabelů poškozených u břehů Alexandrie připravil o internet většinu Egypta. Tehdy se sice spekulovalo o cílené sabotáži, což je mediálně velmi vděčné, jenže na vině byly nejspíš opět lodní kotvy.  

Na řadě míst na světě stačí přestřihnout jen několik málo kabelů, abyste připravili o internet celý stát. A pokud vychytáte správný kabel a správný čas, můžete přerušit i celosvětové internetové spojení na dlouhé týdny či měsíce.

Jak je ale najdete? Navíc kromě velikosti oceánů slouží jako pojistka také nadhodnocený počet kabelů, kterých je více, než je potřeba pro pokrytí toku dat. Pokud se jeden z nich přeruší, informace se automaticky přesměrovávají do funkčních linek.

Cílený útok na podmořský internet sice by sice mohl být poutavou zápletkou pro hollywoodský film, v reálném světě se ho však bát zatím nejspíš nemusíme. 

Zdroje:
Huffington Post, Vlastní