Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ženy nestárnou aneb proč se vracejí

Ženy nestárnou aneb proč se vracejí
zdroj: tisková zpráva

I když se zažitý slogan o zdánlivém nestárnutí používá hlavně u mužů, existují i ženy, na které určitě platí více než stoprocentně. Příkladem za všechny může být americko-česká tenistka Martina Navrátilová.

Ta hrála - a co víc, vyhrávala - turnaje s partnerkami, které by klidně mohly být jejími vnučkami a vůbec ji přitom nevadilo, že měla na krku pět křížků. A byla to právě ona, kdo jako jedna z prvních začala v tomto sportu uplatňovat mnohem víc silových prvků, herní agresivitu, odvahu riskovat neustálým chozením na síť.

Ukázala  cestu

Do té doby byl ženský tenis často taková nudná pinkaná od základní čáry. Zlí jazykové tenkrát tvrdili, že tak hraje proto, že jako lesbička (čímž se nikdy netajila) má v sobě asi víc mužských genů, což je pochopitelně holý nesmysl.

Už jen z toho důvodu že podobně, či stejně jako ona kdysi, dnes hrají všechny světové hráčky, ona byla jen jedna prvních (snad ještě po Billy Jean Kingové), kdo ukázala novou cestu.

Položme si otázku: Co vedlo Martinu k tomu, že se ve věku úctyhodné postarší dámy místo štrikování plahočila po kurtech? Sama říkala, že tak činila proto, neboť ji sport prostě stále  baví. Upřímně řečeno, jiný motiv bychom u ní totiž těžko hledali.

Peněz má tolik, že je nestačí utratit do konce života, slávy si také užila dost a touha dokázat ještě něco víc také těžko přichází v úvahu, protože její sbírka prestižních turnajových vítězství, ocenění, či grandslamových titulů je neuvěřitelná.

Zpět  na piedestal

Podobné pokusy, dostat se opět na vrchol, ať úspěšné či nikoli, jsou u sportovkyň častější, než by se zdálo. Zvlášť obdivuhodné je, pokud něco takového dokáží po narození dítěte.

To se povedlo třeba lyžařce Kateřině Neumanové, či Štěpánce Hilgertové, obě dokázaly „po mateřské dovolené“ zvítězit na Olympijských hrách. O come back, i když bohužel ne tak úspěšný, se pokusila i trojskokanka Šárka Kašpárková.

Skloubit náročný a vyčerpávající trénink vrcholového sportovce se stejně náročnou (hlavně časově) péčí o dítě není ani zdaleka snadné, navíc k tomu musíme připočíst neustálé cestování na závody prakticky po celém světě.

Tyto příklady svědčí o tom, že i ženy dokáží být k sobě stejně tvrdí jako „páni tvorstva“. Zvlášť ti, kteří si ve třiceti kvůli břichu nejsou schopni ani zavázat tkaničky u bot a sport pro ně začíná i končí na televizní obrazovce….

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,440 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma