Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Šakali, netopýři a v ČR neznámí hadi. To jsou noví obyvatelé Moravy

Šakali, netopýři a v ČR neznámí hadi. To jsou noví obyvatelé Moravy
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Proč se v jihomoravském kraji objevují noví živočichové? Důvody jsou různé a vědci upozorňují, že nemusejí souviset jen s oteplováním.

"Štěkají ostře jako liška a v Řecku jsou už slyšet běžně. Čím více ubývá v Řecku pastevců, tím více je tam šakalů a šíří se odtud do Maďarska a dál na sever," řekl pro server iDnes.cz Ivan Zwach. Šakali se na území Břeclavska objevili již v roce 2008.

Nové druhy

Podle přírodovědce by se v kraji mohla objevit i užovka zvaná štíhlovka východní. Plazí se z jihu a již dorazila až k Budapešti. A z Balkánu až do Mikulova už přicestoval křižák pruhovaný, který už údajně dorazil až do sousedního Polska.

Před dvěma týdny zoologové objevili netopýra žijícího v jeskyních jižní Evropy. V Česku dosud tento druh viděný nebyl. Mají však důkazy i o tom, že v kraji žije netopýr známý z podhůří Alp i severní Afriky. Nazývá se netopýr Saviův. "Když se objevil ve Vídni, dalo se tušit, že se bude šířit dál na sever. To se potvrdilo již v červnu roku 2001, kdy byl nalezen zraněný mladý samec na chodníku v Žabčicích jižně od Brna," řekl pro iDnes.cz Zdeněk Řehák z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty v Brně.

"Od roku 2003 pak postupně přibývaly další nálezy, zejména z Brna, posléze také ze Znojemska a Břeclavska. V Brně se tento druh také prokazatelně rozmnožuje a dokonce v budovách i zimuje, takže jeho přítomnost je celoroční," doplnil.

Zatím bez důkazů

Podle něj se může na jižní Moravě brzy objevit i další nový druh netopýra v Česku a to netopýr obrovský. "Na konci devadesátých let byl již několikrát zpozorovaný na Břeclavsku, ale přímý důkaz zatím chybí," vysvětlil Zdeněk Řehák.

Krajem putuje i cvrčivec révový, něco mezi kobylkou a cvrčkem. "Před lety se objevoval jen v nejjižnějších oblastech kraje a nyní jsme ho zaznamenali i severně od Brna u Lelekovic," dodal zoolog Václav Prášek.