Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Dětem schází kontakt s přírodou, ukazuje nová studie

Dětem schází kontakt s přírodou, ukazuje nová studie
Dívka v přírodě (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Data získaná z tříletého projektu probíhajícího ve Velké Británii ukazují, že pouhých 21 % dětí ve věku mezi osmi a dvanácti lety má v současném světě vazbu k přírodě. Ostatní děti přírodní prostředí postrádají. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Zkoumání toho, do jaké míry a jakým způsobem dnešní děti postrádají kontakt s přírodou a zkušenosti z pobytu v ní, se v poslední době věnuje čím dál tím větší pozornost. Podle nové studie může být jedním z důvodů vedoucím k tomuto trendu například to, že rodiče často považují přírodní prostředí za špinavé a tedy nebezpečné, čímž mohou brzdit své děti od jeho poznávání.

Prvním krokem britského výzkumu bylo definování toho, co vůbec znamená mít vazbu na přírodu. Následovalo vypracování přesného dotazníku, který by po vyplnění odrážel vazbu dětí na přírodu. K celkem šestnácti tvrzením obsaženým v dotazníku se poté buď kladně či zamítavě vyjádřilo zhruba 1200 dětí z Velké Británie. Výsledky ukázaly, že kontakt s přírodou nemá ani čtvrtina anglických dětí.

Mezi kategoriemi ukazujícími na míru vazby dítěte na přírodu byla například empatie se zvířaty, pocit jednoty s přírodou, pocit zodpovědnosti za životní prostředí nebo jednoduše užívání si času stráveného v přírodě. Podle vědců je vazba na přírodu důležitá nejen pro blahobyt dětí samotných, ale také pro budoucnost přírody a její ochrany. Generace dětí, která nebude cítit žádné spojení s přírodou, ji také nebude ochotna dostatečně důrazně chránit.

Zdroje:
bbc.co.uk

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma