Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Na Saturnu a Jupiteru mohou pršet diamanty

Na Saturnu a Jupiteru mohou pršet diamanty
Diamant (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Podle výpočtů amerických vědců je možné, že na povrch dvou planet sluneční soustavy, Saturnu a Jupiteru, dopadají diamanty o odhadované velikosti až jeden centimetr. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Podle nových údajů o atmosférách těchto dvou plynných obrů se zdá, že obsahují hojné množství uhlíku. Ten se při bouřkách s blesky mění na saze, které při pádu postupně tvrdnou na kousky grafitu a poté diamantu.

Výskyt drahých kamenů na Uranu a Neptunu byl zmiňován již delší dobu. V případech Saturnu a Jupiteru se však vědci dříve domnívali, že jejich atmosféry nejsou pro vznik drahokamů vhodné. Američtí vědci však nyní vyhodnotili poslední údaje a předpovědi o teplotách a tlaku týkající se těchto dvou planet. Jejich závěrem je předpoklad, že na obrovské území zejména Saturnu spadnou stabilní krystaly diamantu.

Vědci zároveň dodávají, že není jasné, co přesně se s diamanty stane, když se propadnou hluboko do atmosféry plynného obra. Jisté je pouze to, že nezůstanou ve své krásné podobě. Jednou z možností je vznik „jezera“ tvořeného kapalným uhlíkem. Na rozdíl od Saturnu a Jupiteru, kde diamanty nezůstávají věčně, se tak ovšem děje na Uranu a Neptunu, jejichž jádra jsou chladnější.

Další vědci jsou ke zprávě o diamantech zdrženlivější. Podle nich scénář o diamantovém dešti nelze vyloučit, ale zároveň považují dostupná data za nedostatečná k tomu, aby bylo možné cokoli potvrdit.

Zdroje:
bbc.co.uk