Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Centrum DOX: Změnil Martin Parr pohled Britů na sebe samé?

Centrum DOX: Změnil Martin Parr pohled Britů na sebe samé?
zdroj: tisková zpráva

Odpověď na tuto otázku se dozvíte již 9.5. od 18 hodiny v Centru současného umění. V roce 1972 byla na severu Anglie otevřena malá galerie fotografie jménem Impressions. Zahajovací výstava Butlins by the Sea byla vůbec první expozicí věnovanou tvorbě tehdy neznámého mladého fotografa Martina Parra.

Přednáška Anne McNeill, současné ředitelky Impressions Gallery,bude odpovědí na Parrovo prohlášení, že “každá z mých fotografií je kouskem fikce.” Přednáška se zaměří především na díla prezentovaná v rámci výstavy Assorted Cocktail v centru DOX.
V kontextu Parrových prací se pokusí nalézt odpověď na jeho otázky, jestli jsou Angličané skutečně tak“levní, přezdobení a všudypřítomní”. Je to také jedinečná příležitost představit některá Parrova vlivná a klíčová díla z archive Impressions Gallery zobrazující Británii osmdesátých let. 

Anne McNeill působí jako ředitelka Impressions Gallery v Bradfordu od roku 2000. Impressions Gallery byla jednou z prvních neziskových galerií v Evropě a v současné době se řadí mezi přední galerie zaměřené na současnou fotografii ve Velké Británii. Svou kariéru zahájila Ann McNeil v roce 1984 jako laborantka v černé komoře v radikální galerii Camerawork v Londýně. Během pobytu v Praze v roce 1988 vytvořila společně s kulturním teoretikem Dickem Hebdigem fotografickou esej z pohledu turistů v zemi s komunistickým režimem. Anne McNeill byla uměleckou ředitelkou Photo 98 v rámci Britského roku fotografie, v roce 1994 založila Photoworks, organizaci hodnotící evropskou fotografii, a spolu s Martinem Parrem byla členkou poroty na akci O La La, která byla zároveň výzvou i podporou role národních stereotypů v rámci nové Evropy. V roce 2008 byla kurátorkou retrospektivní výstavy Anny Fox, která byla nominována na prestižní cenu Deutsche Borse, European Photography Prize. 

Přednáška proběhne v anglickém jazyce!

Vstupné na přednášky je 60Kč/40Kč studenti uměleckých oborů.
Rezervace: tereza@dox.cz

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma