Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Brusinky - skvělá prevence proti akutním zánětům močových cest!

Brusinky - skvělá prevence proti akutním zánětům močových cest!
Brusinky | zdroj: ThinkStock

Pokud jste někdy trpěly zánětem močových cest, jistě víte, že bolest provázející toto onemocnění je velmi intenzivní a paralyzuje vaše tělo až na několik hodin. Tyto záněty se bohužel mají tendenci vracet a akutní cystitida, jak se onemocnění lékařsky říká, se tak stává pro ženy bolestivou hrozbou.  

V souvislosti s urologickými problémy se často mluví o téměř zázračných účincích brusinek. Pojďme si tedy říct základní informace o těchto malých bobulkách, které nám mohou při potížích přinést tolik potřebnou úlevu.

Plod brusinky pochází z rostliny s názvem brusnice brusinka. Jedná se o plazivý keř vysoký až 20 centimetrů, na němž od konce léta až do začátku podzimu můžeme vidět právě zralé plody. Bobule jsou nepříliš velké, řádově dorůstají několika milimetrů. Jejich chuť za syrova bez zásahu jakýchkoli dochucovadel je nahořklá a mírně kyselá. Chuť brusinek, které putují na obchodní pulty, je doslazována.

Brusinky Brusinky | zdroj: ThinkStock

Obecně se mluví o tzv. pravých brusinkách, které rostou na území Ameriky (v USA či Kanadě) na velkých vřesovištích. U nás jsou brusinky chráněné, protože jejich výskyt je ojedinělý. Jakousi oblíbenou náhražkou, která je na první pohled téměř nerozpoznatelná, jsou bobule rostliny klikvy bahenní nebo velkoplodé, v jejich případě se jedná o tzv. brusinky nepravé.

Brusinky se objevují v několika druzích zpracování - ve formě džemu, kompotu nebo jejich sušená varianta. Oblíbené jsou také brusinkové čaje, sirupy a šťávy.

Sušené brusinky Sušené brusinky | zdroj: ThinkStock

Síla brusinek tkví v jejich obsahu vitaminu C, anti-hnilobných látek, antioxidantů, provitaminu A, třísloviny a zejména kyseliny elagikové. Právě poslední jmenovaná látka je velmi účinná v boji proti urologickým obtížím. Dále brusinky pomáhají při srdečních obtížích a potížích s krevním oběhem.

Obecně jsou významným ochráncem lidské imunity, takže jejich preventivní konzumace se vám vrátí v každém případě! 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma