Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zemanovo vánoční poselství: Povinně očkovat a pryč s daňovými výjimkami i s ‚Gretou‘

Zemanovo vánoční poselství: Povinně očkovat a pryč s daňovými výjimkami i s ‚Gretou‘
Miloš Zeman pózující a přemítající - před vánočním projevem. | zdroj: Profimedia

Nebyl to dobrý rok, pravil prezident ve svém vánočním poselství a navrhl, co dělat, aby ten příští byl lepší.

Musíme se vypořádat se třemi hrozbami, upozornil Miloš Zeman v projevu, který televize odvysílaly v neděli po poledni. Za hrozby označil stažení z Afghánistánu, Zelený úděl a epidemii covidu

Stažení Američanů a jejich spojenců z Afghánistánu, které využilo k ovládnutí země hnutí Tálibán, nazval prezident „afghánským Mnichovem“.

„Tento afghánský Mnichov zřejmě povede k zesílení migračních toků z Afghánistánu, ale především ke zvýšenému riziku nových teroristických útoků, a to i v Evropě, podobných útokům na newyorská dvojčata, které organizoval právě Tálibán,“ řekl Zeman.

(Poznámka editora: Útok na na newyorská dvojčata neorganizoval Tálibán, ale Al-Káida.)

Náboženství a jeho prorok

Evropská Zelená dohoda je podle Zemana důsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství. „Z původně seriózní vědy zvané ekologie se stalo náboženství. A jako každé náboženství i toto má své proroky, například v podobě postpubertální dívčiny,“ pravil vrchní velitel.

(Poznámka editora: Zeman měl na mysli Gretu Thunbergovou, švédskou klimatickou aktivistku.)

„Z původně seriózní vědy zvané ekologie se stalo náboženství. A jako každé náboženství i toto má své proroky, například v podobě postpubertální dívčiny.“

Prezident považuje dohodu za hlavní příčinu růstu cen energií v Česku. „Máme-li tento nárůst alespoň zmírnit, musíme se vyvázat z tzv. Zeleného údělu pro Evropu, který je podle mého názoru hlavní příčinou nárůstu cen energií,“ řekl Zeman.

(Poznámka editora: Analýzy - například tady - na základě fundamentálních dat ukazují, že s cenami energií koncem roku zahýbala cena plynu, ne zelené regulace.)

Zeman upozornil, že energetická politika je v pravomoci národních vlád a parlamentů. „A není nám naštěstí diktována Bruselem, což se týká i jaderné energie, kterou vřele podporuji. A pokládám za chybu, jestliže o podpoře jádra sice mluvíme, ale neudělali jsme v posledních letech téměř nic konkrétního, abychom začali stavět nové jaderné zdroje,“ upozornil prezident.

(Poznámky editora: Vlády ANO a sociálních demokratů odmítaly státní záruky na dostavbu Temelína. Energetická politika je v pravomoci vlád, ale Zelený úděl - plán, jehož cílem je dosáhnout v roce 2050 klimatické neutrality, už kabinet Andreje Babiše odsouhlasil.)

Zmatená fakta, popletené letopočty

„Zelený úděl pro Evropu nám přikazuje v roce 2030 přestat topit zemním plynem. V roce 2035 nejezdit v autech se spalovacími motory. Toto vše by podlomilo naši energetiku…,“ tvrdil dál Zeman.

(Poznámka editora: Miloš Zeman si spletl letopočty –  2030 s 2040. Kromě toho, informace, že Evropská komise chystá zákaz vytápění plynem od roku 2040 není pravdivá. Zelený úděl takové rozhodnutí ponechává na vládách. Prodej nových aut se spalovacími motory má být podle návrhu komise v zemích unie od roku 2035 vyloučen, ne však jejich provoz.)

Zeman v projevu přiznal, že změnil názor na povinné očkování. „Jsem přesvědčen, že je to nejjednodušší cesta, jak potlačit pandemii… Svůj názor jsem postupně měnil tak, jak přicházely nové a nové vlny koronaviru,“ řekl.

„Pandemie koronaviru covid-21 – tato pandemie se vrací v několika vlnách. Vždy jsme potěšeni, když klesá počet infikovaných, abychom po několika týdnech či měsících s hrůzou čelili nové, a ještě horší vlně,“ poznamenal Zeman a použil přirovnání: „Ti, kdo vyjadřují názor, že svoboda je očkováním ohrožena, by zřejmě v případě, kdyby se sebevrah chystal vyskočit z okna, tohoto sebevraha nezadrželi, protože by respektovali jeho svobodu volby, a tím i jeho smrt.“

(Poznámka editora: Nelekejte se, covid-21 neexistuje, vrchní velitel měl zjevně na mysli covid-19, pouze ‚šlápl vedle‘.)

Padní (daň), komu padni

Prezident také utrousil jízlivou poznámku k nové vládě: „Měli bychom si přát, aby to byla vláda odborníků. Poukazoval jsem na to, že ne všichni členové vlády mají potřebnou odbornost...“

„Koneckonců povinné očkování existuje v případě celé řady nemocí a není důvod, abychom k těmto nemocem nepřiřadili koronavir."

Na závěr Miloš Zeman vyzval k odvaze udělat radikální změny, mimo jiné v rozpočtové politice - tak, aby se snížil deficit, státní dluh přestal růst a rozpočet se stabilizoval.

„Chtěl bych vás tedy vyzvat k souhlasu s povinným očkováním, chtěl bych vás vyzvat k vyvázání se ze zeleného údělu pro Evropu a k prosazování vlastní energetické politiky v zájmu našich občanů a jejich životní úrovně. A konečně bych vás chtěl vyzvat k racionálním a nikoli fiktivním a kosmetickým úpravám státního rozpočtu cestou zrušení daňových výjimek,“ prohlásil Zeman.

Zdroje: