Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Zeman se dnes přesunul z jednotky intenzivní péče na standardní lůžko

Zeman se dnes přesunul z jednotky intenzivní péče na standardní lůžko
Důvodem hospitalizace byly komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění, k nimž vedl zhoršený příjem potravy a tekutin | zdroj: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Prezident Miloš Zeman byl dnes přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní lůžkové oddělení.

V tiskové zprávě to uvedla Ústřední vojenská nemocnice, v níž je hlava státu od 10. října hospitalizována. Léčba, zejména komplexní nutriční podpora, vedla podle nemocnice ke zlepšení prezidentova klinického stavu. Nemocnice v krátkém prohlášení uvedla, že zprávu zveřejnila se souhlasem prezidenta.

„Zdravotní stav při příjmu do nemocnice nepochybně vyžadoval intenzivní péči. Léčba, a to zejména komplexní nutriční podpora, poskytnutá na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN, vedla ke zlepšení prezidentova klinického stavu. Dnes, tj. ve čtvrtek 4. listopadu 2021, byl prezident republiky přeložen na standardní lůžko Rehabilitačního oddělení ÚVN,“ sdělila nemocnice.

ÚVN od středy zpřísnila pravidla pro návštěvy pacientů. Do odvolání jsou zakázané návštěvy osob hospitalizovaných na akutních odděleních. Důvodem je podle nemocnice zhoršující se epidemická situace v zemi související s výskytem covidu-19 a dalších respiračních onemocnění. ČTK zjišťuje, zda Zeman bude moci na rehabilitačním oddělení návštěvy přijímat.

S prezidentem odjela z lánského zámku ambulance kolem poledne 10. října, a to krátce po odjezdu premiéra Andreje Babiše, který se předtím se hlavou státu sešel na zhruba půlhodinové jednání. Podle Hradu byl prezident v předcházejících dvou týdnech nemocen, hlasoval kvůli tomu ve sněmovních volbách přímo v Lánech a na doporučení svého ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala zrušil účast v televizní debatě.

Lídr koalice Spolu a předseda ODS Petr Fiala v úterý sdělil, že jej Zeman je připraven přijmout ve chvíli, kdy bude přeložen na standardní pokoj. Fiala je kandidátem na premiéra vznikající vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. S prezidentem se má sejít také dosluhující premiér Andrej Babiš.

Kvůli prezidentovu vážnému zdravotnímu stavu začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

ÚVN v minulých dnech oznámila vznik multioborového konzilia, jehož složení zveřejnit nechce. Členství potvrdil končící rektor Univerzity Karlovy a lékař Tomáš Zima, z informací ČTK a serverů Seznam Zprávy a iDNES.cz také vyplývá, že dalšími členy budou chirurg Pavel Pafko a fyzioterapeut Pavel Kolář. Konzilium se poprvé sejde v pátek.

Zdroje: