Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Kvůli Zemanovu stavu vzniklo lékařské konzilium, bude posuzovat jeho zdraví

Kvůli Zemanovu stavu vzniklo lékařské konzilium, bude posuzovat jeho zdraví
O stavu prezidenta Miloše Zemana, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, se poradí nově vzniklé lékařské konzilium | zdroj: Profimedia

O stavu prezidenta Miloše Zemana, který se léčí na klinice intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze, se poradí nově vzniklé lékařské konzilium.

Jedním z jeho členů je končící rektor Univerzity Karlovy, lékař Tomáš Zima, napsal dnes server Seznam Zprávy. Kvůli vážnému zdravotnímu stavu prezidenta republiky začali zákonodárci uvažovat o dočasném převodu pravomocí hlavy státu na předsedu Sněmovny a premiéra. Předtím si chtějí vyžádat aktuální zprávu lékařů o Zemanově schopnosti vykonávat úřad.

Zima, který se specializuje na klinickou biochemii a vnitřní nemoci, informaci o vzniku konzilia serveru potvrdil. „Ano, jsem členem konzilia. Až se sejdeme a poradíme, vydáme vyjádření. Myslím si, že je to správné,“ řekl Seznam Zprávám. ČTK zjišťuje vyjádření prezidentské kanceláře a ÚVN.

V nově vytvořeném sboru by mělo být zhruba devět lékařů. Vedle Zemanova ošetřujícího lékaře a šéfa ÚVN Miroslava Zavorala jsou mezi nimi odborníci se specializací na fyzioterapii, diagnostiku nebo léčbu nemocí v oblasti břicha a také expert z oboru psychiatrie, napsal server. Konzilium by se poprvé mohlo sejít zřejmě na konci příštího týdne.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil minulé pondělí zveřejnil zprávu Ústřední vojenské nemocnice, kterou si vyžádal, podle níž není Zeman v současné době schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobá prognóza jeho zdravotního stavu je navíc krajně nejistá, a tím i možnost návratu k výkonu pracovních povinností v následujících týdnech.

Poslanci a senátoři proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na předsedu vlády a Sněmovny podle článku 66 ústavy. V pátek nemocnice se Zemanovým souhlasem oznámila, že jeho zdravotní stav se díky komplexní léčbě v posledních dvou dnech mírně zlepšil. Koncem prvního listopadového týdne Vystrčil požádá vojenskou nemocnici o další zprávu k prognóze Zemanova zdravotního stavu.

Konzilium by podle Seznam Zpráv mělo příští týden dostat lékařské podklady k Zemanově stavu, které následně bude analyzovat a poradí se, jaký výstup učiní. Zima očekává, že sbor lékařů vydá k situaci prohlášení.

Prezident je v péči ÚVN od neděle 10. října, podle Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Kancelář prezidenta republiky ani nemocnice žádné bližší informace k Zemanovu onemocnění neuvedly, podle nepotvrzených informací médií má Zeman vážné problémy s játry.

Zdroje: