Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Trestný čin neposkytnutí pomoci? Policie prověřuje okolí prezidenta ve dvou kauzách

Trestný čin neposkytnutí pomoci? Policie prověřuje okolí prezidenta ve dvou kauzách
Zeman je od 10. října hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice | zdroj: CNC / Profimedia

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) začali prověřovat okolí prezidenta Miloše Zemana ve dvou samostatných kauzách, napsaly dnes servery Aktuálně.cz a Respekt.cz.

Pod dozorem rakovnického státního zastupitelství detektivové podle serverů prověřují, zda v Lánech prezidentovi lidé nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci. Státní zastupitelství v Praze 6 dozoruje prověřování možného padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.

Policisté zahájením úkonů trestního řízení reagují na sérii trestních oznámení, která státním zástupcům přišla v posledních dnech. „Nyní probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování. Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin,“ potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, že žalobci podřízeného úřadu v Praze 6 se věcí zabývají.

Podezření z neposkytnutí pomoci

Zeman je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Sanitka ho do nemocnice převezla v neděli 10. října ze zámku v Lánech, kde ho před tím navštívil premiér Andrej Babiš. Během hospitalizace prezident rozhodl o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu. Žalobci v Praze 6 podle serverů prověřují, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu, a tím i přisvojení pravomocí prezidentského úřadu.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ale minulý čtvrtek zveřejnil video, na kterém Zeman v nemocnici dokument podepisuje. Uvedl také, že prezident ho pověřil přípravou listiny o svolání Sněmovny ještě před svou hospitalizací.

Možné podezření z neposkytnutí pomoci spadá do doby před Zemanovou hospitalizací, kdy byl prezident v Lánech. Proto mají dozorování na starosti žalobci z Rakovníka. „Část podání týkající se podezření ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci byla postoupena policejnímu orgánu k prověření. Trestní řízení je v této fázi neveřejné, takže další informace poskytovat momentálně nebudu,“ uvedl pro servery rakovnický okresní státní zástupce Lukáš Hossinger.

Podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem hospitalizace komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Pražský hrad před převozem prezidenta do nemocnice opakovaně odmítal tvrzení, že Zeman má vážné zdravotní potíže. Předseda Senátu Miloš Vystrčil týden po hospitalizaci na základě informací z ÚVN oznámil, že Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Politici proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy.

Zdroje: