Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 10°C Oblačno

Zelenskyj vykazuje čím dal častěji autoritářské rysy, varuje švýcarská rozvědka

Zelenskyj vykazuje čím dal častěji autoritářské rysy, varuje švýcarská rozvědka
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vykazuje podle švýcarské rozvědky čím dál častěji autoritářské rysy. O zprávě tajné služby informoval v neděli deník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Zelenskyj se podle listu snaží zbavit politické konkurence před prezidentskými volbami, které by se v řádném termínu měly uskutečnit na konci března příštího roku.

Zelenského snahy se podle rozvědky týkají především kyjevského starosty Vitalije Klička, který je vnímán jako nejvážnější konkurent současného prezidenta. Švýcarští analytici očekávají, že západní státy budou na Zelenského naléhat, aby se prezidentské volby uskutečnily v korektní atmosféře. Je však otázkou, zda se kvůli válečnému konfliktu budou konat v plánovaném termínu.

Zprávu vyjadřující obavy z rostoucího autoritářství Volodymyra Zelenského zaslala podle švýcarského tisku rozvědka vládě v Bernu krátce před zamítavým hlasováním o tom, zda povolit reexport tanků na Ukrajinu. Odmítavý postoj švýcarského kabinetu není překvapivý. V rámci své neutrality Švýcarsko nepovoluje prodej zbraní státům, které jsou ve válce. Za odmítavý postoj k prodeji zbraní Ukrajině čelí Švýcarsko kritice od dalších evropských států.

Bern naopak uplatnil řadu sankcí, které vůči Moskvě zavedla Evropská unie po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident požádal o jasný signál ohledně členství Ukrajiny v NATO

Volodymyr Zelenskyj v předvečer summitu NATO požádal o jasný signál ze Západu ohledně členství své země v Severoatlantické alianci, uvedla agentura AFP. Zelenskyj v tradičním večerním videoprojevu řekl, že většina členů NATO stojí za Ukrajinou a summit ve Vilniusu musí potvrdit, že Ukrajina je de facto členem aliance.

„I když zaznívají různé názory, stále je jasné, že Ukrajina si zaslouží být v alianci. Teď ne - je válka, ale potřebujeme jasný signál. A tento signál potřebujeme právě teď,“ uvedl Zelenskyj. „Většina aliance stojí jednoznačně za námi,“ dodal. „Když jsme žádali o vstup do NATO, byli jsme upřímní: Ukrajina už de facto v alianci je. Naše zbraně jsou zbraněmi aliance. Naše hodnoty jsou těmi, ve které věří i aliance,“ doplnil ukrajinský prezident.

Dvoudenní summit Severoatlantické aliance začíná v úterý ve Vilniusu. Lídři zemí NATO na něm chtějí zejména potvrdit svou podporu Ukrajiny a najít kompromis ohledně jejího přijetí do aliance. Kyjev žádá jasný signál týkající se jeho budoucího členství, spojenci ovšem nejsou v této věci jednotní. Osobní účast Zelenského na summitu zatím nebyla oficiálně potvrzena. Jak ale napsala agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje, ukrajinský prezident by měl do Vilniusu dorazit. Zveřejněný summitový program ve středu počítá se společnou tiskovou konferencí Zelenského a šéfa NATO Jense Stoltenberga. 

Zdroje: