Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Švýcarská vláda neutralitu neporuší: Odmítla reexport tanků na Ukrajinu

Švýcarská vláda neutralitu neporuší: Odmítla reexport tanků na Ukrajinu
Zbrojovka Ruag | zdroj: Profimedia

Švýcarská vláda podle očekávání odmítla žádost švýcarské zbrojovky Ruag o prodej a následný reexport 96 vyřazených tanků Leopard 1 A5 na Ukrajinu. Takový obchod by byl v rozporu se zákonem o vojenském materiálu a měl by za následek změnu ve švýcarské politice neutrality, uvedl dnes kabinet. Tanky měly být nejdřív opraveny v Německu a poté vyvezeny na Ukrajinu.

Dotyčné tanky Švýcarsko koupilo před několika lety z Itálie s tím, že je upraví a dále prodá nebo je použije na náhradní díly. Obrněnce jsou ale stále ještě v Itálii.

Před několika týdny firma Ruag oficiálně požádala vládu o export vyřazených tanků s tím, že o jejich nákup má zájem německá zbrojovka Rheinmetall, která leopardy vyrábí. Tanky, které momentálně nejsou způsobilé pro nasazení do boje, by později měly být poslány Ukrajině, která se už déle než rok brání ruské agresi.

Švýcarsko lpí na své neutralitě, která mu brání vojensky podporovat jakoukoli zemi ve válečném konfliktu. S tímto odůvodněním Švýcarsko odmítá, aby byla Ukrajině předána munice, kterou Bern před léty prodal Německu.

Švýcarská vláda se v květnu vyslovila pro zpětný prodej 25 vyřazených bojových tanků Německu. Tanky by nahradily ty, které Německo dodává Ukrajině. Němečtí ministři přitom Bern ujistili, že tanky ze Švýcarska Berlín Ukrajině posílat nebude.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v polovině června v projevu ke švýcarským zákonodárcům Švýcarsko vyzval, aby povolilo nepřímý vývoz válečného materiálu na Ukrajinu. Řekl, že tento krok by měl zásadní význam v boji proti ruské invazi.

Zdroje: